Διαφορικές Εξισώσεις

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

georgepsa

Διαφορικές Εξισώσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgepsa » Τρί Απρ 02, 2019 6:57 pm

Καλησπέρα στο forum.Είμαι καθηγητής πληροφορικής και έχω ουσιαστικά ως hobby τα μαθηματικά εδώ και καιρό. Βοηθώντας τον γιό ενός καλού φιλου σε κάποια θέματα προγραμματισμού για την σχολή του, ξέρωντας για την αγάπη που έχω για τα μαθηματικά με ρώτησε το εξης:
Γιατί δεν λύνουμε και τις διαφορικές εξισώσεις με ισοδυναμίες? Το πάτημα του ήταν ότι λίγο καιρό πριν του είχα δώσει να διαβάσει την εργασία του κ.Κυριακόπουλου σχετικά με τις εξισώσεις και τις ισοδυναμίες για σχετική απορία που είχε.Η αλήθεία είναι ότι δεν ήξερα ακριβώς τι να του απαντήσω.Βέβαια δεν είναι το αντικείμενο μου, αλλά όπως και να χει η ερώτηση του με έβαλε σε σκέψεις και άρχισα να ψάχνω να βρώ πληροφορίες πάνω στο θέμα(και στο mathematica) αλλά χωρίς ιδιαίτερη τύχη. Ως Μαθηματικοί λοιπόν τι θα απαντούσατε σε κάτι τέτοιο?

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Re: Διαφορικές Εξισώσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Τρί Απρ 02, 2019 8:06 pm

Νομίζω τα λέει όλα αυτή η σχέση: \displaystyle{f=g \cancel{\Leftrightarrow} f'=g' }.

georgepsa έγραψε:
Τρί Απρ 02, 2019 6:57 pm

Γιατί δεν λύνουμε και τις διαφορικές εξισώσεις με ισοδυναμίες?

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ » Τρί Απρ 02, 2019 8:17 pm

georgepsa έγραψε:
Τρί Απρ 02, 2019 6:57 pm
Καλησπέρα στο forum.Είμαι καθηγητής πληροφορικής και έχω ουσιαστικά ως hobby τα μαθηματικά εδώ και καιρό. Βοηθώντας τον γιό ενός καλού φιλου σε κάποια θέματα προγραμματισμού για την σχολή του, ξέρωντας για την αγάπη που έχω για τα μαθηματικά με ρώτησε το εξης:
Γιατί δεν λύνουμε και τις διαφορικές εξισώσεις με ισοδυναμίες? Το πάτημα του ήταν ότι λίγο καιρό πριν του είχα δώσει να διαβάσει την εργασία του κ.Κυριακόπουλου σχετικά με τις εξισώσεις και τις ισοδυναμίες για σχετική απορία που είχε.Η αλήθεία είναι ότι δεν ήξερα ακριβώς τι να του απαντήσω.Βέβαια δεν είναι το αντικείμενο μου, αλλά όπως και να χει η ερώτηση του με έβαλε σε σκέψεις και άρχισα να ψάχνω να βρώ πληροφορίες πάνω στο θέμα(και στο mathematica) αλλά χωρίς ιδιαίτερη τύχη. Ως Μαθηματικοί λοιπόν τι θα απαντούσατε σε κάτι τέτοιο?
Πάρε οποιοδήποτε σοβαρό Πανεπιστημιακό βιβλίο Μαθηματικών.
Κοίτα πόσες ισοδυναμίες θα βρεις μέσα.

georgepsa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgepsa » Τρί Απρ 02, 2019 8:21 pm

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε:
Τρί Απρ 02, 2019 8:17 pm
Το γνωρίζω και μάλιστα γι'αυτο ακριβώς ρωτάω.Το χω δεί αλλά δεν γνωρίζω το θεωρητικό κομμάτι που το δικαιολογεί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ » Τρί Απρ 02, 2019 8:29 pm

georgepsa έγραψε:
Τρί Απρ 02, 2019 8:21 pm
Τρί Απρ 02, 2019 8:17 pm
Το γνωρίζω και μάλιστα γι'αυτο ακριβώς ρωτάω.Το χω δεί αλλά δεν γνωρίζω το θεωρητικό κομμάτι που το δικαιολογεί.
Τα Μαθηματικά δουλεύουν με συνεπαγωγές.
Γιατί τα σχολικά μαθηματικά δίνουν μεγάλη σημασία στις ισοδυναμίες δεν είμαι κατάλληλος να απαντήσω.
Να ρωτήσετε αυτούς που τα έφτιαξαν αυτούς που τα διδάσκουν σε αυτή την μορφή κλπ.
Καλό λοιπόν είναι να ξεκαθαρίσουν όλοι ότι άλλο σχολικά μαθηματικά (όπως είναι σήμερα)και άλλο Μαθηματικά.
Νομίζω ότι σε κάλυψα.
Αν έχεις απορία ρωτάς και σου απαντώ.(αν γνωρίζω την απάντηση)

georgepsa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgepsa » Τρί Απρ 02, 2019 9:26 pm

Tolaso J Kos έγραψε:
Τρί Απρ 02, 2019 8:06 pm
Νομίζω τα λέει όλα αυτή η σχέση: \displaystyle{f=g \cancel{\Leftrightarrow} f'=g' }.
Σε μια διαφορική δεν θα έχουμε κάτι τέτοιο?:

f'=g'\Rightarrow f+c=g+k \Rightarrow f=g+C
για το οποίο μετά ισχύει:
f=g+C \Rightarrow f'=g' άρα έχουμε ισοδυναμία?

georgepsa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgepsa » Τρί Απρ 02, 2019 11:38 pm

Τρί Απρ 02, 2019 8:29 pm
Τα Μαθηματικά δουλεύουν με συνεπαγωγές.
Γιατί τα σχολικά μαθηματικά δίνουν μεγάλη σημασία στις ισοδυναμίες δεν είμαι κατάλληλος να απαντήσω.
Να ρωτήσετε αυτούς που τα έφτιαξαν αυτούς που τα διδάσκουν σε αυτή την μορφή κλπ.
Καλό λοιπόν είναι να ξεκαθαρίσουν όλοι ότι άλλο σχολικά μαθηματικά (όπως είναι σήμερα)και άλλο Μαθηματικά.
Νομίζω ότι σε κάλυψα.
Αν έχεις απορία ρωτάς και σου απαντώ.(αν γνωρίζω την απάντηση)
Καταλαβαίνω τι εννοείτε. Όντως έχω συναντήσει ελάχιστες φορές ισοδυναμίες εκτός σχολικού.Γενικά με έχει μπερδέψει λιγάκι το θέμα. Μπορώ να πώ ότι μου έχει πάρει ένα κομμάτι της χαράς των μαθηματικών.Συναντάω διάφορα και συνεχώς αναρωτιέμαι αν με καλύπτει η συνεπαγωγή ή αν θα έπρεπε να γραφτεί με ισοδυναμία.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες