Βήμα στους μαθητές Γυμνασίου - 70

Σ' αυτόν τόν φάκελο καταχωρούνται, γιά περιορισμένο χρονικό διάστημα, ασκήσεις πού προτείνονται από οποιοδήποτε μέλος, αλλά η επίλυσή τους αφήνεται ΜΟΝΟ στούς μαθητές.

Συντονιστής: polysot

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Βήμα στους μαθητές Γυμνασίου - 70

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Τετ Μαρ 19, 2014 10:49 pm

(Β Γυμνασίου)
sxh,q.png
sxh,q.png (6.37 KiB) Προβλήθηκε 1600 φορές
Στο παραπάνω σχήμα ο κύκλος έχει εμβαδόν \displaystyle{ E = 25 .\pi \ \ cm^2} και \displaystyle{\widehat{EAB}=45^{o}} . Ποιο είναι το εμβαδόν του τριγώνου \displaystyle{ABE ;}

(Mέχρι 1/4/2014)

Άβαταρ μέλους
Ηλιας Φραγκάκος
Επικοινωνία:

Re: Βήμα στους μαθητές Γυμνασίου - 70

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηλιας Φραγκάκος » Κυρ Μαρ 23, 2014 12:38 pm

Η απάντηση είναι 50 και η είναι εύκολο να πούμε γιατί. Ο κύκλος έχει ακτίνα 5 και το ορθογώνιο ισοσκελές έχει πλευρά 10.

" Ή ταν, ή τα παρατάν " Είπε ο Λεωνίδας με τα λίγα Περσικά του και ίδρυσε το σύλλογο προς διάδοση της Ελληνοτουρκικής Φιλίας με το διακριτικό τίτλο "Νικηταράς ο Τουρκοφάγος"
Άβαταρ μέλους
Κυριάκος Χατζηκακού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κυριάκος Χατζηκακού » Κυρ Μαρ 23, 2014 3:13 pm

καλησπέρα,

εγώ πιστεύω οτι θα πρέπει να βρούμε πρώτα την ακτίνα οπότε θα πρέπει να κάνουμε:

έστω \displaystyle{x} η ακτίνα

(αφού το εμβαδόν το κύκλου είναι \displaystyle{\pi r^2})

\displaystyle{3,14\cdot x^2=25} έτσι θα βρούμε την ακτίνα. Άρα, η ακτίνα \displaystyle{\cdot 2} θα μας κάνει την διάμετρο η οποία διάμετρος τέμνεται στη πλευρά του τετράγωνου άρα καταλαβαίνουμε ότι η διάμετρος του κύκλου αποτελεί την πλευρά του τετραγώνου.
έτσι έχουμε το εμβαδό του τετραγώνου το οποίο αν τo διαιρέσουμε δια 2 θα βρούμε το τρίγωνο. (καταλαβαίνουμε ότι το τρίγωνο είναι ίσο με το τετράγωνο γιατί είναι \displaystyle{45} μοίρες).

υπάρχει μια περίπτωση να είναι λάθος η λύση μου.
τελευταία επεξεργασία από Κυριάκος Χατζηκακού σε Κυρ Μαρ 23, 2014 5:06 pm, έχει επεξεργασθεί 7 φορές συνολικά.

gauss1988

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gauss1988 » Κυρ Μαρ 23, 2014 3:29 pm

Κυριάκος Χατζηκακού έγραψε:καλησπέρα,

εγώ πιστεύω οτι θα πρέπει να βρούμε πρώτα την ακτίνα οπότε θα πρέπει να κάνουμε:

\displaystyle{3,14\cdot x^2=25} έτσι θα βρούμε την ακτίνα. Άρα, η ακτίνα \displaystyle{\cdot 2} θα μας κάνει την διάμετρο η οποία διάμετρος τέμνεται στη πλευρά του τετράγωνου άρα καταλαβαίνουμε ότι η διάμετρος του κύκλου αποτελεί την πλευρά του τετραγώνου.
έτσι έχουμε την πλευρά του τετραγώνου την οποία αν την διαιρέσουμε δια 2 θα βρούμε το τρίγωνο. (καταλαβαίνουμε ότι το τρίγωνο είναι ίσο με το τετράγωνο γιατί είναι \displaystyle{45} μοίρες).

Kυριάκο, δεν κατάλαβα εκεί που λες ότι θα διαιρέσουμε δια δύο την πλευρά του τεραγώνου. Ίσως θέλεις να πεις, ότι θα διαιρέσουμε δια δύο το εμβαδόν του τετραγώνου, που εύκολα θα βρούμε αφού ξέρουμε την πλευρά του.

Άβαταρ μέλους
Ηλιας Φραγκάκος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηλιας Φραγκάκος » Κυρ Μαρ 23, 2014 10:16 pm

gauss1988 έγραψε:
Κυριάκος Χατζηκακού έγραψε:καλησπέρα,

έτσι έχουμε την πλευρά του τετραγώνου την οποία αν την διαιρέσουμε δια 2 θα βρούμε το τρίγωνο. (καταλαβαίνουμε ότι το τρίγωνο είναι ίσο με το τετράγωνο γιατί είναι \displaystyle{45} μοίρες).

Kυριάκο, δεν κατάλαβα εκεί που λες ότι θα διαιρέσουμε δια δύο την πλευρά του τεραγώνου. Ίσως θέλεις να πεις, ότι θα διαιρέσουμε δια δύο το εμβαδόν του τετραγώνου, που εύκολα θα βρούμε αφού ξέρουμε την πλευρά του.
Νομίζω ότι ο Κυριάκος κάνει λάθος εκεί που λέει ότι το εμβαδόν είναι 25. Το σωστό είναι 25 π. Και μάλιστα, σε τετραγωνικά εκατοστά, λέει η εκφώνηση. Το εμβαδόν του κύκλου είναι 78,5 ενώ του τριγώνου είναι 50 σε cm^2 , πάντα.

" Ή ταν, ή τα παρατάν " Είπε ο Λεωνίδας με τα λίγα Περσικά του και ίδρυσε το σύλλογο προς διάδοση της Ελληνοτουρκικής Φιλίας με το διακριτικό τίτλο "Νικηταράς ο Τουρκοφάγος"
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Κυρ Μαρ 23, 2014 10:31 pm

'Οπως έχει γράψει ο Ηλίας .το εμβαδόν δίνεται \displaystyle{25\pi} και όχι \displaystyle{25}. Άρα Κυριάκο, θα έχουμε ότι \displaystyle{\pi p^2 =25\pi\Rightarrow p^2 =25\Rightarrow}

\displaystyle{p=5} και άρα η πλευρά του τετραγώνου είναι \displaystyle{5}, οπότε το εμβαδόν του είναι \displaystyle{25}. Tώρα, το εμβαδόν του τριγώνου που ζητάμε είναι όπως και

ο gauss 'εγραψε, το μισό του τετραγώνου, δηλαδή \displaystyle{12,5} τετραγωνικές μονάδες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έγινε μια απροσεξία και από μέρους μου, που εντόπισε ο Ηλίας . Αφού η ακτίνα του κύκλου είναι \displaystyle{5}, άρα η πλευρά του τετραγώνου θα είναι \displaystyle{10}

οπότε το εμβαδόν του θα είναι \displaystyle{100} και άρα το ζητούμενο εμβαδόν θα είναι το μισό του τετραγώνου, δηλαδή \displaystyle{50}
τελευταία επεξεργασία από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ σε Δευ Μαρ 24, 2014 3:09 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Ηλιας Φραγκάκος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηλιας Φραγκάκος » Δευ Μαρ 24, 2014 12:21 pm

Το σχήμα για τον Κυριάκο.
Συνημμένα
NEW.png
NEW.png (79.91 KiB) Προβλήθηκε 1386 φορές

Άβαταρ μέλους
Κυριάκος Χατζηκακού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κυριάκος Χατζηκακού » Τρί Μαρ 25, 2014 8:09 pm

Ναι, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί το εμβαδόν του κύκλου είναι 78,5. Μήπως εννοήται οτι το π που υπάρχει δίπλα στο 25, είναι το 3,14

Άβαταρ μέλους
Ηλιας Φραγκάκος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηλιας Φραγκάκος » Τετ Μαρ 26, 2014 6:18 am

Κυριάκος Χατζηκακού έγραψε:Ναι, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί το εμβαδόν του κύκλου είναι 78,5. Μήπως εννοείτε οτι το π που υπάρχει δίπλα στο 25, είναι το 3,14
Κυριάκο, διαίρεσε το 78.5 δια το 25 και θα δεις.
(Είμαι μαθητής, Β΄ Γυμνασίου, μη μου μιλάς στον πληθυντικό. Ο κύριος Δημήτρης είναι Μαθηματικός κανονικός, μεγάλος, και οι άλλοι οι πιο πολλοί.)

Απάντηση

Επιστροφή σε “Ασκήσεις ΜΟΝΟ για μαθητές”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης