με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Υ.Γ. Δεν ήξερα που να βάλω το σχετικό μήνυμα για αυτό το έβαλα στα γενικά μηνύματα.
Συντονιστής: Σεραφείμ
με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση;

![\displaystyle{
\left[ {\frac{1}{2},2} \right]
} \displaystyle{
\left[ {\frac{1}{2},2} \right]
}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/295f6773e79f3c296bf113604e72a006.png)

, για 

κ. Χρήστο αυτό βγαίνει και πολύ απλά...Christos.N έγραψε:π.χ.
Θ.Μ.Τ στο διάστημα![]()
άλλο όριο μπορείς να έχεις με το ίδιο θεώρημα στο
και ο λογάριθμος είναι γνήσια αύξουσα συνάρτηση άρα προκύπτει αμέσως ότι
.
θα πρέπει να βρώ τις τιμές του.
.Theoxaris Malamidis έγραψε:Κ.Χρήστο ευχαριστώ για την απάντηση αλλά ψάχνω κατι πιο συγκεκριμένο δηλαδή σε μια άσκηση θα έχω το εξής
Με μια γρήγορη ματιά στο wiki σχετικά με όσα είπατε κ.Διονύση δεν έβγαλα ακόμα ακρή δηλαδή δεν είμαι σε θέση να βρω ας πούμε το.
μπορείς με χρήση της δυναμοσειράς να το υπολογίσεις:Σ. Διονύσης έγραψε:, για
![]()

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!Christos.N έγραψε:Theoxaris Malamidis έγραψε:Κ.Χρήστο ευχαριστώ για την απάντηση αλλά ψάχνω κατι πιο συγκεκριμένο δηλαδή σε μια άσκηση θα έχω το εξής
Με μια γρήγορη ματιά στο wiki σχετικά με όσα είπατε κ.Διονύση δεν έβγαλα ακόμα ακρή δηλαδή δεν είμαι σε θέση να βρω ας πούμε το.
Είναι η πιο κατατοπιστική απάντηση στο ερώτημα σου, αν θέλεις να υπολογίσεις τομπορείς με χρήση της δυναμοσειράς να το υπολογίσεις:
Σ. Διονύσης έγραψε:, για
![]()
Αν θες περισσότερη ακρίβεια αναπτύσεις περισσότερους όρους.
Αποστόλη γεια σου, ναι έχεις δίκιο το ζητούμενο παραμένει όμως να είναι ένα βέλτιστο φράγμα ,ανάλογα με τις ανάγκες μας. Όταν με το καλό βρεθώ στην βιβλιοθήκη μου θα βρω ,αν θυμηθώ που είναι, πως αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα τη δεκαετία τουTolaso J Kos έγραψε: κ. Χρήστο αυτό βγαίνει και πολύ απλά...
Αφούκαι ο λογάριθμος είναι γνήσια αύξουσα συνάρτηση άρα προκύπτει αμέσως ότι
.
που δεν υπήρχαν υπολογιστές, ήταν ένα βιβλίο του πατέρα μου όταν έδινε εξετάσεις στο μικρό πολυτεχνείο.Christos.N έγραψε:Αποστόλη γεια σου, ναι έχεις δίκιο το ζητούμενο παραμένει όμως να είναι ένα βέλτιστο φράγμα ,ανάλογα με τις ανάγκες μας. Όταν με το καλό βρεθώ στην βιβλιοθήκη μου θα βρω ,αν θυμηθώ που είναι, πως αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα τη δεκαετία τουTolaso J Kos έγραψε: κ. Χρήστο αυτό βγαίνει και πολύ απλά...
.
που δεν υπήρχαν υπολογιστές, ήταν ένα βιβλίο του πατέρα μου όταν έδινε εξετάσεις στο μικρό πολυτεχνείο.
Σωστά, τα φράγματα είναι χαλαρά... αλλά βελτιώνονται σίγουρα.Christos.N έγραψε:Αποστόλη γεια σου, ναι έχεις δίκιο το ζητούμενο παραμένει όμως να είναι ένα βέλτιστο φράγμα ,ανάλογα με τις ανάγκες μας. Όταν με το καλό βρεθώ στην βιβλιοθήκη μου θα βρω ,αν θυμηθώ που είναι, πως αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα τη δεκαετία τουTolaso J Kos έγραψε: κ. Χρήστο αυτό βγαίνει και πολύ απλά...
.
που δεν υπήρχαν υπολογιστές, ήταν ένα βιβλίο του πατέρα μου όταν έδινε εξετάσεις στο μικρό πολυτεχνείο.

που γράφω παραπάνω και κυρίως επειδή ο ρυθμός σύγκλισης είναι πολύ μικρός δεν είναι τόσο εύχρηστη. Καλύτερα να χρησιμοποιείς τη αντίστοιχη δυναμοσειρά του Euler που συγκλίνει για κάθε
και συγκλίνει γρήγορα!
Το σχήμα αυτό σε αυτήν την δημοσίευση είναι άγνωστο στους περισσότερους στις μέρες μας,κάποτε βρισκόταν σε πολλά σπίτια ανθρώπων,πρόκειται για υπολογιστή τσέπηςgbaloglou έγραψε:Christos.N έγραψε:Tolaso J Kos έγραψε: .....
Δεν ξέρω καν τι είναι δυναμοσειρές ούτε σύγκλιση και τέτοιαΣ. Διονύσης έγραψε:Η δυναμοσειρά που έγραψα παραπάνω λέγεται σειρά Mercator και προκύπτει από το θεώρημα Taylor. Επειδή όμως συγκλίνει μόνο σταπου γράφω παραπάνω και κυρίως επειδή ο ρυθμός σύγκλισης είναι πολύ μικρός δεν είναι τόσο εύχρηστη. Καλύτερα να χρησιμοποιείς τη αντίστοιχη δυναμοσειρά του Euler που συγκλίνει για κάθε
και συγκλίνει γρήγορα!
σου αφήνω την απόδειξη της παραπάνω ως άσκηση αν και είναι εύκολη.
Όπως νομίζεις. Απλά για να μην μείνουμε σε ένα απλό παράδειγμα, είπα να δώσω κάτι πιο γενικό με το οποίο υπολογίζονται όλες οι τιμές των λογαρίθμων. Ο ρυθμός σύγκλισης εκφράζει το πόσο γρήγορα μπορούμε να προσεγγίσουμε μια τιμή που θέλουμε. Δηλαδή, χοντρικά, μια σειρά έχει μεγάλο ρυθμό σύγκλισης όταν μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, δηλαδή με όσο το δυνατόν λιγότερους όρους αναπτύξουμε. Στην πρώτη σειρά με 14 όρους προσεγγίζουμε τοTheoxaris Malamidis έγραψε:Δεν ξέρω καν τι είναι δυναμοσειρές ούτε σύγκλιση και τέτοιαΣ. Διονύσης έγραψε:Η δυναμοσειρά που έγραψα παραπάνω λέγεται σειρά Mercator και προκύπτει από το θεώρημα Taylor. Επειδή όμως συγκλίνει μόνο σταπου γράφω παραπάνω και κυρίως επειδή ο ρυθμός σύγκλισης είναι πολύ μικρός δεν είναι τόσο εύχρηστη. Καλύτερα να χρησιμοποιείς τη αντίστοιχη δυναμοσειρά του Euler που συγκλίνει για κάθε
και συγκλίνει γρήγορα!
σου αφήνω την απόδειξη της παραπάνω ως άσκηση αν και είναι εύκολη.το πρόβλημα μου είναι άλλο θα χρησιμοποιήσω το άλλο που έγραψες πιο πάνω σε ευχαριστώ ξανά.
. Αντίθετα με τη σειρά Euler με 2 μόλις όρους έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα:
Τελικά θα πάρω τον δεύτεροΣ. Διονύσης έγραψε:Όπως νομίζεις. Απλά για να μην μείνουμε σε ένα απλό παράδειγμα, είπα να δώσω κάτι πιο γενικό με το οποίο υπολογίζονται όλες οι τιμές των λογαρίθμων. Ο ρυθμός σύγκλισης εκφράζει το πόσο γρήγορα μπορούμε να προσεγγίσουμε μια τιμή που θέλουμε. Δηλαδή, χοντρικά, μια σειρά έχει μεγάλο ρυθμό σύγκλισης όταν μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, δηλαδή με όσο το δυνατόν λιγότερους όρους αναπτύξουμε. Στην πρώτη σειρά με 14 όρους προσεγγίζουμε τοTheoxaris Malamidis έγραψε:Δεν ξέρω καν τι είναι δυναμοσειρές ούτε σύγκλιση και τέτοιαΣ. Διονύσης έγραψε:Η δυναμοσειρά που έγραψα παραπάνω λέγεται σειρά Mercator και προκύπτει από το θεώρημα Taylor. Επειδή όμως συγκλίνει μόνο σταπου γράφω παραπάνω και κυρίως επειδή ο ρυθμός σύγκλισης είναι πολύ μικρός δεν είναι τόσο εύχρηστη. Καλύτερα να χρησιμοποιείς τη αντίστοιχη δυναμοσειρά του Euler που συγκλίνει για κάθε
και συγκλίνει γρήγορα!
σου αφήνω την απόδειξη της παραπάνω ως άσκηση αν και είναι εύκολη.το πρόβλημα μου είναι άλλο θα χρησιμοποιήσω το άλλο που έγραψες πιο πάνω σε ευχαριστώ ξανά.
Για
![]()
Theoxaris Malamidis έγραψε:Τελικά θα πάρω τον δεύτεροΣ. Διονύσης έγραψε:Όπως νομίζεις. Απλά για να μην μείνουμε σε ένα απλό παράδειγμα, είπα να δώσω κάτι πιο γενικό με το οποίο υπολογίζονται όλες οι τιμές των λογαρίθμων. Ο ρυθμός σύγκλισης εκφράζει το πόσο γρήγορα μπορούμε να προσεγγίσουμε μια τιμή που θέλουμε. Δηλαδή, χοντρικά, μια σειρά έχει μεγάλο ρυθμό σύγκλισης όταν μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, δηλαδή με όσο το δυνατόν λιγότερους όρους αναπτύξουμε. Στην πρώτη σειρά με 14 όρους προσεγγίζουμε τοTheoxaris Malamidis έγραψε:Δεν ξέρω καν τι είναι δυναμοσειρές ούτε σύγκλιση και τέτοιαΣ. Διονύσης έγραψε:Η δυναμοσειρά που έγραψα παραπάνω λέγεται σειρά Mercator και προκύπτει από το θεώρημα Taylor. Επειδή όμως συγκλίνει μόνο σταπου γράφω παραπάνω και κυρίως επειδή ο ρυθμός σύγκλισης είναι πολύ μικρός δεν είναι τόσο εύχρηστη. Καλύτερα να χρησιμοποιείς τη αντίστοιχη δυναμοσειρά του Euler που συγκλίνει για κάθε
και συγκλίνει γρήγορα!
Για
![]()
αν δε σου κάνει κόπο γράψτε το λίγο πιο αναλυτικά πως αναπτύσσεται, ζητώ συγνώμη από το φόρουμ εάν το απασχόλησα με κάτι το απλό.
Ευχαριστώ και πάλι

Παραφράζοντας τον ποιητή ... είναι σε σπίτια πολλών ανθρώπων τα εργαλεία μαςChristos.N έγραψε:Το σχήμα αυτό σε αυτήν την δημοσίευση είναι άγνωστο στους περισσότερους στις μέρες μας,κάποτε βρισκόταν σε πολλά σπίτια ανθρώπων,πρόκειται για υπολογιστή τσέπηςgbaloglou έγραψε:Christos.N έγραψε:Tolaso J Kos έγραψε: .....
Αναζήτησε το σχολικό βιβλίο της Β Λυκείου (Η. ΝΤΖΙΩΡΑΣ) 1975 -1978 ή κάτι αντίστοιχο εκείνης της εποχής και θα βρείς αναλυτικά τρόπους "υπολογισμού" λογαρίθμων.Theoxaris Malamidis έγραψε:Καλησπέρα , θα ήθελα για πολλοστή φορά να ζητήσω την βοήθεια σας έχω το εξής πρόβλημα στις επόμενες ημέρες γράφω μαθηματικά αλλά δεν θα έχω επιστημονικό κομπιουτεράκι αλλά ένα απλό θα μου χρειαστεί σε κάποια είδη ασκήσεων να υπολογίσω τιμές λογαρίθμων χωρίς κομπιουτεράκι καθώς με αυτόν τον τρόπο συντομεύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η λύση ενός προβλήματος . Επομένως η ερώτηση μου είναι πως θα υπολογίζω μια τιμή ενός λογαρίθμου π.χ. τομε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Υ.Γ. Δεν ήξερα που να βάλω το σχετικό μήνυμα για αυτό το έβαλα στα γενικά μηνύματα.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης