Ερώτηση

Συντονιστής: Σεραφείμ

Theoxaris Malamidis

Ερώτηση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Theoxaris Malamidis » Πέμ Φεβ 06, 2014 6:11 pm

Καλησπέρα , θα ήθελα για πολλοστή φορά να ζητήσω την βοήθεια σας έχω το εξής πρόβλημα στις επόμενες ημέρες γράφω μαθηματικά αλλά δεν θα έχω επιστημονικό κομπιουτεράκι αλλά ένα απλό θα μου χρειαστεί σε κάποια είδη ασκήσεων να υπολογίσω τιμές λογαρίθμων χωρίς κομπιουτεράκι καθώς με αυτόν τον τρόπο συντομεύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η λύση ενός προβλήματος . Επομένως η ερώτηση μου είναι πως θα υπολογίζω μια τιμή ενός λογαρίθμου π.χ. το \displaystyle ln2 με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Υ.Γ. Δεν ήξερα που να βάλω το σχετικό μήνυμα για αυτό το έβαλα στα γενικά μηνύματα.

Today i will do what others won't
so tomorrow i can do what others cant !
Άβαταρ μέλους
Christos.N

Re: Ερώτηση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N » Πέμ Φεβ 06, 2014 7:02 pm

Αν επιτρέπεται, σε τι επίπεδο μαθηματικών αναφερόμαστε;

Εννοώ είναι λυκειακό, προπτυχιακό θετικών - κοινωνικών, κ.τ.λ..

Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Theoxaris Malamidis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Theoxaris Malamidis » Πέμ Φεβ 06, 2014 7:09 pm

Είναι προπτυχιακό επίπεδο.

Άβαταρ μέλους
Christos.N

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N » Πέμ Φεβ 06, 2014 7:13 pm

π.χ.

Θ.Μ.Τ στο διάστημα [1,2]

\displaystyle{ 
\left. \begin{array}{l} 
 \frac{1}{\xi } = \frac{{\ln 2}}{1} \Rightarrow \ln 2 = \frac{1}{\xi }, \\  
 1 < \xi  < 2 \Rightarrow \frac{1}{2} < \frac{1}{\xi } < 1 \\  
 \end{array} \right\} \Rightarrow \frac{1}{2} < \ln 2 < 1 
}

άλλο όριο μπορείς να έχεις με το ίδιο θεώρημα στο \displaystyle{ 
\left[ {\frac{1}{2},2} \right] 
}

Χρήστος Ντάβας
Άβαταρ μέλους
Σ. Διονύσης
Τοποθεσία: Milky Way,Orion Arm, Solar System, 3rd Planet(Earth)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σ. Διονύσης » Πέμ Φεβ 06, 2014 7:33 pm

Μπορείς και με σειρές Taylor.
π.χ για το ln2

\displaystyle{ln(x+1)=x-\frac{1}{2}x^2}+\frac{1}{3}x^3-...=\sum_{n=1}^{+\infty}\frac{(-1)^{n+1}x^n}{n}} , για -1<x\leq 1

Συγγνώμη και πάλι :oops: . Δε ξέρω τι σκεφτόμουνα. Ισχύει ότι: ln2=\eta (1)

My System:
Case:CoolerMaster HAF-X
CPU:i7-2600k @5.0GHz @1.43v
RAM:Corsair Dominator GT 32GB 2133MHz
GPU:ATI RADEON HD6990 4GB @950MHz @1450MHz
Mobo:GIGABYTE Z68X-UD7-B3
SSD:Corsair Force GS 240GB
HDD:WD Caviar Black 2TB
CPU cooler:CoolerMaster V10
Headphones:V-moda M100
Audio interface:RME Babyface
Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Πέμ Φεβ 06, 2014 7:55 pm

Christos.N έγραψε:π.χ.

Θ.Μ.Τ στο διάστημα [1,2]

\displaystyle{ 
\left. \begin{array}{l} 
 \frac{1}{\xi } = \frac{{\ln 2}}{1} \Rightarrow \ln 2 = \frac{1}{\xi }, \\  
 1 < \xi  < 2 \Rightarrow \frac{1}{2} < \frac{1}{\xi } < 1 \\  
 \end{array} \right\} \Rightarrow \frac{1}{2} < \ln 2 < 1 
}

άλλο όριο μπορείς να έχεις με το ίδιο θεώρημα στο \displaystyle{ 
\left[ {\frac{1}{2},2} \right] 
}
κ. Χρήστο αυτό βγαίνει και πολύ απλά...
Αφού \displaystyle{1<2<e} και ο λογάριθμος είναι γνήσια αύξουσα συνάρτηση άρα προκύπτει αμέσως ότι \displaystyle{0<ln2<1}.

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Theoxaris Malamidis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Theoxaris Malamidis » Πέμ Φεβ 06, 2014 8:02 pm

Κ.Χρήστο ευχαριστώ για την απάντηση αλλά ψάχνω κατι πιο συγκεκριμένο δηλαδή σε μια άσκηση θα έχω το εξής
\displaystyle t=\frac{lns-lnp}{ln(1+i)} θα πρέπει να βρώ τις τιμές του.

Με μια γρήγορη ματιά στο wiki σχετικά με όσα είπατε κ.Διονύση δεν έβγαλα ακόμα ακρή δηλαδή δεν είμαι σε θέση να βρω ας πούμε το \displaystyle ln2 .

Άβαταρ μέλους
Christos.N

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N » Πέμ Φεβ 06, 2014 11:14 pm

Theoxaris Malamidis έγραψε:Κ.Χρήστο ευχαριστώ για την απάντηση αλλά ψάχνω κατι πιο συγκεκριμένο δηλαδή σε μια άσκηση θα έχω το εξής

Με μια γρήγορη ματιά στο wiki σχετικά με όσα είπατε κ.Διονύση δεν έβγαλα ακόμα ακρή δηλαδή δεν είμαι σε θέση να βρω ας πούμε το \displaystyle ln2 .

Είναι η πιο κατατοπιστική απάντηση στο ερώτημα σου, αν θέλεις να υπολογίσεις το ln2 μπορείς με χρήση της δυναμοσειράς να το υπολογίσεις:
Σ. Διονύσης έγραψε: \displaystyle{ln(x+1)=x-\frac{1}{2}x^2}+\frac{1}{3}x^3-...=\sum_{n=1}^{+\infty}\frac{(-1)^{n+1}x^n}{n}} , για -1<x\leq 1
\displaystyle{ln2=ln(1+1)=1-\frac{1}{2}1^2}+\frac{1}{3}1^3=0.833...}

Αν θες περισσότερη ακρίβεια αναπτύσεις περισσότερους όρους.

Χρήστος Ντάβας
Theoxaris Malamidis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Theoxaris Malamidis » Πέμ Φεβ 06, 2014 11:17 pm

Christos.N έγραψε:
Theoxaris Malamidis έγραψε:Κ.Χρήστο ευχαριστώ για την απάντηση αλλά ψάχνω κατι πιο συγκεκριμένο δηλαδή σε μια άσκηση θα έχω το εξής

Είναι η πιο κατατοπιστική απάντηση στο ερώτημα σου, αν θέλεις να υπολογίσεις το ln2 μπορείς με χρήση της δυναμοσειράς να το υπολογίσεις:
Σ. Διονύσης έγραψε: \displaystyle{ln(x+1)=x-\frac{1}{2}x^2}+\frac{1}{3}x^3-...=\sum_{n=1}^{+\infty}\frac{(-1)^{n+1}x^n}{n}} , για -1<x\leq 1
\displaystyle{ln2=ln(1+1)=1-\frac{1}{2}1^2}+\frac{1}{3}1^3=0.833...}

Αν θες περισσότερη ακρίβεια αναπτύσεις περισσότερους όρους.
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!

Άβαταρ μέλους
Christos.N

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N » Πέμ Φεβ 06, 2014 11:24 pm

Tolaso J Kos έγραψε: κ. Χρήστο αυτό βγαίνει και πολύ απλά...
Αφού \displaystyle{1<2<e} και ο λογάριθμος είναι γνήσια αύξουσα συνάρτηση άρα προκύπτει αμέσως ότι \displaystyle{0<ln2<1}.
Αποστόλη γεια σου, ναι έχεις δίκιο το ζητούμενο παραμένει όμως να είναι ένα βέλτιστο φράγμα ,ανάλογα με τις ανάγκες μας. Όταν με το καλό βρεθώ στην βιβλιοθήκη μου θα βρω ,αν θυμηθώ που είναι, πως αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα τη δεκαετία του 60 που δεν υπήρχαν υπολογιστές, ήταν ένα βιβλίο του πατέρα μου όταν έδινε εξετάσεις στο μικρό πολυτεχνείο.

Χρήστος Ντάβας
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Παρ Φεβ 07, 2014 2:01 am

Christos.N έγραψε:
Αποστόλη γεια σου, ναι έχεις δίκιο το ζητούμενο παραμένει όμως να είναι ένα βέλτιστο φράγμα ,ανάλογα με τις ανάγκες μας. Όταν με το καλό βρεθώ στην βιβλιοθήκη μου θα βρω ,αν θυμηθώ που είναι, πως αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα τη δεκαετία του 60 που δεν υπήρχαν υπολογιστές, ήταν ένα βιβλίο του πατέρα μου όταν έδινε εξετάσεις στο μικρό πολυτεχνείο.
Συνημμένα
λογαριθμικόςκανών.png
λογαριθμικόςκανών.png (11.1 KiB) Προβλήθηκε 5152 φορές

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Παρ Φεβ 07, 2014 7:23 pm

Christos.N έγραψε:
Σωστά, τα φράγματα είναι χαλαρά... αλλά βελτιώνονται σίγουρα.
Δε πιστεύω να τους ζητήσει κάτι παράξενο... αντιθέτως πιστεύω θα τους το δίνει κιόλας ότι \displaystyle{\ln 2 \approx 0.7}

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Άβαταρ μέλους
Σ. Διονύσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σ. Διονύσης » Παρ Φεβ 07, 2014 8:07 pm

Η δυναμοσειρά που έγραψα παραπάνω λέγεται σειρά Mercator και προκύπτει από το θεώρημα Taylor. Επειδή όμως συγκλίνει μόνο στα x που γράφω παραπάνω και κυρίως επειδή ο ρυθμός σύγκλισης είναι πολύ μικρός δεν είναι τόσο εύχρηστη. Καλύτερα να χρησιμοποιείς τη αντίστοιχη δυναμοσειρά του Euler που συγκλίνει για κάθε x και συγκλίνει γρήγορα!

\displaystyle{ln\left(\frac{1+x}{1-x}\right)=2\sum_{n=0}^{+\infty}\frac{x^{2n+1}}{2n+1} \qquad ,\forall x}

σου αφήνω την απόδειξη της παραπάνω ως άσκηση αν και είναι εύκολη.

My System:
Άβαταρ μέλους
Christos.N

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N » Παρ Φεβ 07, 2014 8:22 pm

gbaloglou έγραψε:
Christos.N έγραψε:
Tolaso J Kos έγραψε: .....
Το σχήμα αυτό σε αυτήν την δημοσίευση είναι άγνωστο στους περισσότερους στις μέρες μας,κάποτε βρισκόταν σε πολλά σπίτια ανθρώπων,πρόκειται για υπολογιστή τσέπης :first:

Χρήστος Ντάβας
Theoxaris Malamidis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Theoxaris Malamidis » Παρ Φεβ 07, 2014 8:49 pm

Σ. Διονύσης έγραψε:Η δυναμοσειρά που έγραψα παραπάνω λέγεται σειρά Mercator και προκύπτει από το θεώρημα Taylor. Επειδή όμως συγκλίνει μόνο στα x που γράφω παραπάνω και κυρίως επειδή ο ρυθμός σύγκλισης είναι πολύ μικρός δεν είναι τόσο εύχρηστη. Καλύτερα να χρησιμοποιείς τη αντίστοιχη δυναμοσειρά του Euler που συγκλίνει για κάθε x και συγκλίνει γρήγορα!

\displaystyle{ln\left(\frac{1+x}{1-x}\right)=2\sum_{n=0}^{+\infty}\frac{x^{2n+1}}{2n+1} \qquad ,\forall x}

Δεν ξέρω καν τι είναι δυναμοσειρές ούτε σύγκλιση και τέτοια :D το πρόβλημα μου είναι άλλο θα χρησιμοποιήσω το άλλο που έγραψες πιο πάνω σε ευχαριστώ ξανά.

Άβαταρ μέλους
Σ. Διονύσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σ. Διονύσης » Παρ Φεβ 07, 2014 9:18 pm

Theoxaris Malamidis έγραψε:
Σ. Διονύσης έγραψε:Η δυναμοσειρά που έγραψα παραπάνω λέγεται σειρά Mercator και προκύπτει από το θεώρημα Taylor. Επειδή όμως συγκλίνει μόνο στα x που γράφω παραπάνω και κυρίως επειδή ο ρυθμός σύγκλισης είναι πολύ μικρός δεν είναι τόσο εύχρηστη. Καλύτερα να χρησιμοποιείς τη αντίστοιχη δυναμοσειρά του Euler που συγκλίνει για κάθε x και συγκλίνει γρήγορα!

Δεν ξέρω καν τι είναι δυναμοσειρές ούτε σύγκλιση και τέτοια :D το πρόβλημα μου είναι άλλο θα χρησιμοποιήσω το άλλο που έγραψες πιο πάνω σε ευχαριστώ ξανά.
Όπως νομίζεις. Απλά για να μην μείνουμε σε ένα απλό παράδειγμα, είπα να δώσω κάτι πιο γενικό με το οποίο υπολογίζονται όλες οι τιμές των λογαρίθμων. Ο ρυθμός σύγκλισης εκφράζει το πόσο γρήγορα μπορούμε να προσεγγίσουμε μια τιμή που θέλουμε. Δηλαδή, χοντρικά, μια σειρά έχει μεγάλο ρυθμό σύγκλισης όταν μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, δηλαδή με όσο το δυνατόν λιγότερους όρους αναπτύξουμε. Στην πρώτη σειρά με 14 όρους προσεγγίζουμε το ln2\approx 0.6587}. Αντίθετα με τη σειρά Euler με 2 μόλις όρους έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα:

Για \displaystyle{x=\frac{1}{3}}

\displaystyle{ln2=\frac{2}{3}+\frac{2}{81}\approx 0.691358} :smile:

My System:
Theoxaris Malamidis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Theoxaris Malamidis » Παρ Φεβ 07, 2014 11:57 pm

Σ. Διονύσης έγραψε:

Όπως νομίζεις. Απλά για να μην μείνουμε σε ένα απλό παράδειγμα, είπα να δώσω κάτι πιο γενικό με το οποίο υπολογίζονται όλες οι τιμές των λογαρίθμων. Ο ρυθμός σύγκλισης εκφράζει το πόσο γρήγορα μπορούμε να προσεγγίσουμε μια τιμή που θέλουμε. Δηλαδή, χοντρικά, μια σειρά έχει μεγάλο ρυθμό σύγκλισης όταν μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, δηλαδή με όσο το δυνατόν λιγότερους όρους αναπτύξουμε. Στην πρώτη σειρά με 14 όρους προσεγγίζουμε το ln2\approx 0.6587}. Αντίθετα με τη σειρά Euler με 2 μόλις όρους έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα:

Τελικά θα πάρω τον δεύτερο :D αν δε σου κάνει κόπο γράψτε το λίγο πιο αναλυτικά πως αναπτύσσεται, ζητώ συγνώμη από το φόρουμ εάν το απασχόλησα με κάτι το απλό.
Ευχαριστώ και πάλι

Άβαταρ μέλους
Σ. Διονύσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σ. Διονύσης » Σάβ Φεβ 08, 2014 12:26 pm

Σ. Διονύσης έγραψε:

Τελικά θα πάρω τον δεύτερο :D αν δε σου κάνει κόπο γράψτε το λίγο πιο αναλυτικά πως αναπτύσσεται, ζητώ συγνώμη από το φόρουμ εάν το απασχόλησα με κάτι το απλό.
Ευχαριστώ και πάλι
\displaystyle{ln\left(\frac{1+x}{1-x}\right)=2\left(x+\frac{x^3}{3}+\frac{x^5}{5}+\frac{x^7}{7}+...\right)=2\sum_{n=0}^{+\infty}\frac{x^{2n+1}}{2n+1}}

My System:
Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Σάβ Φεβ 08, 2014 1:16 pm

Christos.N έγραψε:
gbaloglou έγραψε:
Christos.N έγραψε:
Tolaso J Kos έγραψε: .....
Το σχήμα αυτό σε αυτήν την δημοσίευση είναι άγνωστο στους περισσότερους στις μέρες μας,κάποτε βρισκόταν σε πολλά σπίτια ανθρώπων,πρόκειται για υπολογιστή τσέπης :first:
Παραφράζοντας τον ποιητή ... είναι σε σπίτια πολλών ανθρώπων τα εργαλεία μας :coolspeak:

[Πιστεύω πως κάποτε το είχα μάθει το κανονάκι -- όχι το μουσικό, το μαθηματικό :lol: -- αλλά δεν μπορώ πια να το βρω στα πράγματα του πατέρα μου :( (Στο σχολείο πάντως δουλεύαμε με τους πίνακες λογαρίθμων που ήταν ενσωματωμένοι στο σχολικό βιβλίο, το περί ου ο λόγος εργαλείο υποθέτω πως δεν είχε φτάσει ποτέ στις σχολικές τάξεις...)]

Γιώργος Μπαλόγλου

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Άβαταρ μέλους
alexandropoulos
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από alexandropoulos » Σάβ Φεβ 08, 2014 4:40 pm

Theoxaris Malamidis έγραψε:Καλησπέρα , θα ήθελα για πολλοστή φορά να ζητήσω την βοήθεια σας έχω το εξής πρόβλημα στις επόμενες ημέρες γράφω μαθηματικά αλλά δεν θα έχω επιστημονικό κομπιουτεράκι αλλά ένα απλό θα μου χρειαστεί σε κάποια είδη ασκήσεων να υπολογίσω τιμές λογαρίθμων χωρίς κομπιουτεράκι καθώς με αυτόν τον τρόπο συντομεύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η λύση ενός προβλήματος . Επομένως η ερώτηση μου είναι πως θα υπολογίζω μια τιμή ενός λογαρίθμου π.χ. το \displaystyle ln2 με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Υ.Γ. Δεν ήξερα που να βάλω το σχετικό μήνυμα για αυτό το έβαλα στα γενικά μηνύματα.
Αναζήτησε το σχολικό βιβλίο της Β Λυκείου (Η. ΝΤΖΙΩΡΑΣ) 1975 -1978 ή κάτι αντίστοιχο εκείνης της εποχής και θα βρείς αναλυτικά τρόπους "υπολογισμού" λογαρίθμων.

...ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙΣ
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΩΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες