Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 2012

Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Re: Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 2012

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Κυρ Μάιος 27, 2012 11:15 pm

Επιτροπή Θεμάτων 12 έγραψε: Αγαπητέ Μάκη

το συγκεκριμένο "ατόπημα" διαπιστώθηκε και από την Επιτροπή Θεμάτων και, κατόπιν συζήτησης, αποφασίσθηκε να μην αναφερθεί το θέμα (π.χ. f συνεχής στο x_0=e , αφού οι μαθητές της Θεωρητικής κατεύθυνσης δεν γνωρίζουν την αντίστοιχη θεωρία) αλλά να υιοθετηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιου προβλήματος που υπάρχει στο "λυσάρι" ( άσκηση 3 στη σελίδα 23).

Ευχαριστούμε για την παρατήρηση.
Αγαπητή δεκαπενταμελής επιτροπή, αν και lisari δεν έχω το λυσάρι της Γενικής παιδείας, αλλά φαντάζομαι ότι εννοείται την άσκηση 3 i, ii /σελ. 45 σχ. βιβλίου, σωστά;

Αυτή όμως αναφέρει στην εκφώνηση για την μη ύπαρξη ακροτάτων. Είναι το ίδιο; Όχι για εμάς, αλλά για τον μαθητή της θεωρητικής. Δεν ξέρω τι λένε οι λύσεις, αλλά το θεώρημα της Κατέ λέει δύο πράγματα, α) δεν έχει ακρότατα (που αναφέρει και αυτή η άσκηση) β) είναι γν. μόνοτονη που νομίζω ότι δεν το αναφέρει η άσκηση (σε όλο το διάστημα και στην ένωση) ενώ το ζητούσαν τα θέματα.

Ξαναλέω ότι δεν έχω τις λύσεις τις σχολικές, οπότε μπορεί να λέω βλακείες, απλά θέλω να με ενημερώσετε αν οι λύσεις αναφέρουν ότι αυτές οι συναρτήσεις είναι γν. μονότονες στο πεδίο ορισμού τους (και όχι σε κάθε διάστημα χωριστά). Αν το λένε τότε δεν υπάρχει ζήτημα...

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Κυρ Μάιος 27, 2012 11:16 pm

Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:
Επιτροπή Θεμάτων 12 έγραψε:...............
Υπάρχει ζήτημα στο θέμα Δ1, αφού καταλήξουμε \displaystyle{f'\left( x \right) = \frac{{ - {{\left( {\ln x - 1} \right)}^2}}}{{{x^2}}} \le 0,\,\,x > 0} συμπεραίνουμε ότι η f είναι γνησίως φθίνουσα στα διαστήματα \displaystyle{\left( {0,e} \right],\,\,\left[ {e, + \infty } \right)} και όχι στην ένωση τους όπως ήθελε η άσκηση.

Όμως γνωρίζουμε το Θεώρημα της Κατεύθυνση της Γ Λυκείου (;;!!!) (Θεώρημα γ / σελ. 262) που αναφέρει ότι αν η f είναι συνεχής στο \displaystyle{{x_0} = e} (εκεί που χωρίζονται τα διαστήματα) τότε επιτρέπεται να ενώσουμε τα διαστήματα, δηλαδή επιτρέπεται να γράψουμε ότι η f είναι γνησίως φθίνουσα στο \displaystyle{\left( {0,e} \right] \cup \left[ {e, + \infty } \right) = \left( {0, + \infty } \right)} κάτι που αγνοούν οι μαθητές της Θεωρητικής Γ΄ Λυκείου.

Άρα δεν πρέπει να γράψετε κάτι; Δεν πρέπει να σχολιαστεί με ποια γνώση ενώσαμε τα διαστήματα; Ότι αυτή την γνώση δεν την γνωρίζουν οι μαθητές της θεωρητικής; Γιατί με τις γνώσεις του σχολικού βιβλίου Γενικής Παιδείας, το βήμα αυτό είναι στον αέρα! Σωστά; Ή μήπως κάτι δεν βλέπω;

Με αγάπη στην επιτροπή, Μακ!
Και ένα κουφό για να χαλαρώσουμε, γιατί "επιτροπή 12"; Αφού είστε 15! Α, καλό;;
Μάκη στη φετινή έκδοση του βιβλίου - 2011 αλλά και στην περσινή - 2010 (πιθανόν και σε προηγούμενες) στη σελίδα 40 στο κάτω μέρος έχει το εξής σχόλιο (σίγουρα είναι πρόσφατο αφού δεν υπάρχει πχ στις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου):

Αν για τη συνάρτηση f ισχύει f'(x_0)=0 για κάθε x_0\in(a,b) και η παράγωγος της f διατηρεί πρόσημο εκατέρωθεν του x_0, τότε η f είναι γνησίως μονότονη στο (a,b) και δεν παρουσιάζει ακρότατο στο διάστημα αυτό.

Αλέξανδρος

Αλέξανδρος Συγκελάκης
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Κυρ Μάιος 27, 2012 11:19 pm

Αλέξανδρε έχεις |απόλυτα δίκιο| !! Τώρα το είδα, υπάρχει και στο δικό μου βιβλίο, οπότε άκυρο το σχόλιό μου!

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Κυρ Μάιος 27, 2012 11:26 pm

cretanman έγραψε:
Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:
Μάκη στη φετινή έκδοση του βιβλίου - 2011 αλλά και στην περσινή - 2010 (πιθανόν και σε προηγούμενες) στη σελίδα 40 στο κάτω μέρος έχει το εξής σχόλιο (σίγουρα είναι πρόσφατο αφού δεν υπάρχει πχ στις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου):

Αν για τη συνάρτηση f ισχύει f'(x_0)=0 για κάθε x_0\in(a,b) και η παράγωγος της f διατηρεί πρόσημο εκατέρωθεν του x_0, τότε η f είναι γνησίως μονότονη στο (a,b) και δεν παρουσιάζει ακρότατο στο διάστημα αυτό.

Αλέξανδρος
Αλέξανδρε και στην έκδοση του 2009 που έχω εγώ υπάρχει επίσης.

Χρήστος Κυριαζής
Επιτροπή Θεμάτων 12

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Επιτροπή Θεμάτων 12 » Κυρ Μάιος 27, 2012 11:31 pm

rek2 έγραψε:
Επιτροπή Θεμάτων 12 έγραψε: .........................
1) .... αποφασίσθηκε στον άξονα y'y να μην αναγράφονται τα F_i\%, οπότε θα ήταν όντως F_1\%=0,2 και F_3\%=0,9 , αλλά σαν F_i με αντίστοιχες τιμές F_1=20 και F_3=90 .

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί αυτός ο τρόπος γραφής είναι λανθασμένος;
............

Στις λύσεις του δελτίου έχουν υπολογιστεί και, κατά την γνώμη μου, σωστά: F_1\%=20 και F_3\%=90

Από την άλλη είναι σίγουρο ότι F_1=0,2 και F_3=0,9
Αγαπητέ Κώστα Ρεκούμη.

Ας ξεκαθαρίσουμε, αν είναι δυνατόν, το συγκεκριμένο θέμα:
Προτείνεις σαν ορθό την αναγραφή των δεδομένων στον άξονα y'y τα εξής:

F_1\% , 50 , F_3\% , 100 ,

ενώ στο ιστόγραμμα των λύσεων επιλέχθηκε να γραφούν τα εξής:

F_1 , 50 , F_3 , 100

Συμφωνούμε ότι η παρατήρησή σου είναι σωστή
και θα φροντίσουμε να ενσωματωθεί σε επόμενη έκδοση των λύσεων της Γενικής παιδείας 2012.

Σε ευχαριστούμε.

edit:12:04, 28/6/2012 αναδιατύπωση δημοσίευσης.

Επιτροπή Θεμάτων 2012 του mathematica.gr
Άβαταρ μέλους
parmenides51
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 » Δευ Μάιος 28, 2012 2:38 am

Μάκη, το σχόλιο σου ρωτήθηκε κι απαντήθηκε νωρίτερα πάλι, δες εδώ

k-ser
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από k-ser » Δευ Μάιος 28, 2012 6:45 am

Τηλέγραφος Κώστας έγραψε: Και όμως έχω δει λύσεις που υπολογίζουν την μέση τιμή και διασπορά των τιμών μιας μεταβλητής χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συχνότητες .
Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα
Έστω 1,2,3 οι τιμές μιας μεταβλητής Χ με συχνότητες 2,3,4 αντίστοιχα .
α. Να βρεθεί η μέση τιμή των τιμών της μεταβλητής Χ .
β. Να βρεθεί η διασπορά των τιμών της μεταβλητής Χ .
γ. Να βρεθεί η μέση τιμή των παρατηρήσεων.
δ. Να βρεθεί η διασπορά των παρατηρήσεων.
ε. Να βρεθεί η μέση τιμή .
στ. Να βρεθεί η διασπορά.
Κώστα, έχω τις τιμές 1,2,3 με συχνότητες 2,3,4.
Μου ζητούν την μέση τιμή και τη διασπορά αυτών και εγώ θα βρώ τη μέση τιμή των αριθμών 1,2,3;;;
Δεν θα το έκανα ποτέ! Στα ερωτήματα α και β θα απαντούσα όπως και στα γ και δ, ή στα ε και στ.
Θα μου πεις ότι κάνω λάθος. Και θα το επιβαιβεώσει και κάποια αυθεντία της Στατιστικής, όπως θέλει ο Μάκης.
Θα συμφωνήσω: κάνω λάθος! Και θα το ξανακάνω!
Πολλές φορές κάποια λάθη επιβάλλεται να γίνονται για να απαλαχθούμε από μια κατεστημένη αντίληψη των πραγμάτων και να αναθεωρήσουμε τι είναι σωστό και τι λάθος.

Κώστας Σερίφης
Atemlos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Atemlos » Δευ Μάιος 28, 2012 11:38 pm

k-ser έγραψε:
Τηλέγραφος Κώστας έγραψε:
Πολλές φορές κάποια λάθη επιβάλλεται να γίνονται για να απαλαχθούμε από μια κατεστημένη αντίληψη των πραγμάτων και να αναθεωρήσουμε τι είναι σωστό και τι λάθος.
Λίγο διφορούμενη η παραπάνω δήλωση.Ποια είναι τα λάθη τα οποία επιτρέπεται να γίνονται στα Μαθηματικά εσκεμμένα;Να τα μάθω και εγώ γιατί μέχρι στιγμής δεν τα γνωρίζω.Να με συγχωρείτε για την αμάθεια μου.. :idea:

k-ser
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από k-ser » Τρί Μάιος 29, 2012 11:30 am

Atemlos έγραψε:Λίγο διφορούμενη η παραπάνω δήλωση.Ποια είναι τα λάθη τα οποία επιτρέπεται να γίνονται στα Μαθηματικά εσκεμμένα;Να τα μάθω και εγώ γιατί μέχρι στιγμής δεν τα γνωρίζω.Να με συγχωρείτε για την αμάθεια μου..
Αγαπητέ "Atemlos".
Αν κατάλαβα καλά, δεν συμφωνείς με την παραπάνω δήλωση και έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις και να το δηλώσεις.
Υποχρέωσή μας όμως είναι, σε μια συζήτηση, να σεβόμαστε το συνομιλητή μας.
Αν θέλεις να απαντάμε στο λόγο του συνομιλητή μας με ειρωνικό τρόπο, εντάξει, μπορούμε να το κάνουμε. Όχι όμως εδώ. Ας σεβαστούμε το χώρο που μας φιλοξενεί.

Κώστας Σερίφης
mathfinder
Διευθύνον Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathfinder » Δευ Οκτ 01, 2012 12:15 am

Καλησπέρα

Μία ερώτηση για τα Θέματα Μαθηματικών Γενικής παιδείας Εσπερινών Λυκείων - Μάιος 2012
Στο ΘΕΜΑ Α , το ερώτημα Α3 (γ) που είναι στα Σ-Λ , αναφέρεται στην παράγωγο λογαρίθμου .
Από την διδακτέα - εξεταστέα ύλη ,όμως, των Εσπερινών λυκείων εξαιρούνται όσα θέματα αφορούν εκθετική - λογαριθμική συνάρτηση.
Είναι <εντός ύλης > ένα τέτοιο ερώτημα , έστω κι αν είναι θεωρία ;
Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος είτε διδάσκει σε εσπερινό λύκειο είτε όχι , αν διδάσκονται στο Εσπερινό Λύκειο η παράγωγος της εκθετικής και της λογαριθμικής ; Ή απλά το ερώτημα ξέφυγε από την επιτροπή των εξετάσεων του υπουργείου ;

Αθ. Μπεληγιάννης

Never stop learning , because life never stops teaching.
Απάντηση

Επιστροφή σε “Πανελλήνιες Εξετάσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες