Μετρικές συναρτήσεις

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

chris t

Μετρικές συναρτήσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris t » Τετ Οκτ 12, 2011 1:22 am

Αν d_1, d_2 είναι μετρικές στο M, να εξετάσετε αν max(d_1, d_2) και min(d_1, d_2) είναι επίσης μετρικές.

Παρόλο που φαίνονται προφανείς οι αποδείξεις (πληρούνται τα 4 κριτήρια), προς έκπληξή μου κάπου είδα ( μέσω αντιπαραδείγματος) ότι η min(d_1, d_2) δεν είναι πάντα. Ο προβληματισμός μου έγκειται στο ότι αυτό ή το ξέρεις ή όχι. Υπάρχει τρόπος, πέρα από πειραματισμούς, να γνωρίζουμε πότε μία συνάρτηση δεν είναι μετρική; Ευχαριστώ!

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
AlexandrosG
Επικοινωνία:

Re: Μετρικές συναρτήσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlexandrosG » Τετ Οκτ 12, 2011 6:41 pm

Καλησπέρα.

Έχεις δίκιο σε όσα γράφεις.

Η συνάρτηση \displaystyle{\max(d_1,d_2)} είναι μετρική ενώ η συνάρτηση \displaystyle{\min(d_1,d_2)} δεν είναι. Η απόδειξη της τριγωνικής ανισότητας της μετρικής \displaystyle{\max(d_1,d_2)} έχει λίγο δουλειά ενώ στην \displaystyle{\min(d_1,d_2)} η τριγωνική είναι η μόνη ιδιότητα που δεν αποδεικνύεται. Γι΄αυτό και βρήκες αντιπαράδειγμα.
Για την τελευταία σου ερώτηση δεν γνωρίζω κάτι. Απλά κοιτάς αν ισχύουν οι ιδιότητες.

Ένα αντιπαράδειγμα από εμένα.

Έστω τρίγωνο \displaystyle{ABC}.

Θέτουμε \displaystyle{d_1(AB)=2,d_1(AC)=1,d_1(BC)=\frac{5}{2},d_2(AB)=1,d_2(AC)=2,d_2(BC)=\frac{5}{2}}.

Βλέπουμε ότι οι \displaystyle{d_1,d_2} είναι μετρικές αλλά η \displaystyle{\min(d_1,d_2)} δεν είναι.
τελευταία επεξεργασία από AlexandrosG σε Πέμ Οκτ 13, 2011 2:30 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Μετρικές συναρτήσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Οκτ 12, 2011 11:10 pm

chris t έγραψε:Αν d_1, d_2 είναι μετρικές στο Μ, να εξετάσετε αν max(d_1, d_2) και min(d_1, d_2) είναι επίσης μετρικές.
<...>
Ο προβληματισμός μου έγκειται στο ότι αυτό ή το ξέρεις ή όχι. <...>
Νομίζω ότι η άσκηση είναι αρκετά απλή για να δηλώσουμε "ή το ξέρεις ή όχι" . Πρόκειται, άλλωστε, για άσκηση σε όλα τα εισαγωγικά βιβλία Μετρικών Χώρων. Ακολουθεί απόδειξη για το max. Κάνω μόνο την τριγωνική γιατι οι άλλες ιδιότητες είναι άμεσες.

Ισχύει d_1(x,y) \le d_1(x,z) + d_1(z,y) \le  max (d_1(x,z) , d_2(x,z)) + max( d_1(z,y) ,d_2(z,y)) . Όμοια
d_2(x,y) \le  max (d_1(x,z) , d_2(x,z)) + max( d_1(z,y) ,d_2(z,y). Άρα το max των δύο αριστερών μελών (που βέβαια ισούται μα κάποιον από τους δύο όρους) είναι \le από το δεξί μέλος. Δηλαδή ισχύει το αποδεικτέο.

Μ.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες