Τι κακό είχαν οι δέσμες τελικά;

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
parmenides51
Επικοινωνία:

Τι κακό είχαν οι δέσμες τελικά;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 » Πέμ Ιουν 09, 2011 7:22 pm

Από το 1999 μέχρι σήμερα το σύστημα εξετάσεων για εισαγωγή σε σχολές διαρκώς αλλάζει (13->9-> 6 μαθήματα->...).Η πλειοψηφία των συναδέλφων του θετικού τομέα που to συζητάω, πιστεύει ότι στις δέσμες μπορεί να μεν να είχαμε λιγότερα μαθήματα, περισσότερη υλη, λιγότερα ερωτήματα στις εξετάσεις, όχι νέου τύπου ερωτήσεις, πιο απαιτητικά θέματα (και λιγότερους εισακτέους) αλλά όποιος τέλειωνε με εκείνο το σύστημα και διάβαζε λέμε ότι ήξερε μαθηματικά. Αμφιβάλλω κατά πόσο ξέρουν οι σύγχρονοι απόφοιτοι λυκείου μαθηματικά χωρίς να επιδιώκω να εξιδανικεύω τις δέσμες επειδή τότε τέλειωσα. Εσείς τι πιστεύετε;

Φιλικά

Υ.Γ. Δεν ξεχνώ το αίσχος του 2000 που πέρασαν μαθητές σε θετικές και πολυτεχνικές σχολές διχως να έχουν διδαχθεί ολοκληρώματα, γιατί ήταν εκτός υλης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ

Re: Τι κακό είχαν οι δέσμες τελικά;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ » Πέμ Ιουν 09, 2011 7:38 pm

Πιστεύω ότι με τις δέσμες τα πράγματα ήταν καλύτερα.Αν βάλω σε μια ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά τους, η ζυγαριά γέρνει προς τα θετικά.

Ηλίας Θ.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηλίας Θ. » Πέμ Ιουν 09, 2011 8:19 pm

Καλησπέρα.
Επειδή κι εγώ είμαι γέννημα - θρέμμα των δεσμών ( έδωσα την πρώτη χρονιά και ξεκίνησα να διδάσκω με εκείνο το σύστημα ) δεν πιστεύω ότι είμαι αντικειμενικός ή αν θέλετε δεν πιστεύω ότι έχω την απαραίτητη εμπειρία ( σε εξεταστικά συστήματα ). Μου άρεσαν πάρα πολύ οι δέσμες και κυρίως η δουλειά που γινόταν στην Α δέσμη.
Φυσικά έχω εργαστεί και στις 3 παραλλαγές του νυν συστήματος, αλλά και πάλι δεν νομίζω ότι αυτό φτάνει για να κρίνω.
Αν υπάρχει κάποιος που δίδασκε στα δύο προηγούμενα συστήματα ( Επί Ράλλη: εξετάσεις σε 4 μαθήματα στην Β και Γ λυκείου με δύο κύκλους -αν θυμάμαι καλά- κλασσικό & πρακτικό και το πριν Ράλλη, σύμφωνα με το οποίο επέλεγες την σχολή και έδινες κατ' ευθείαν σε αυτήν ) θα μας ήταν πολύ χρήσιμη η εμπειρία του κι η άποψή του.
Ηλίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Πέμ Ιουν 09, 2011 10:09 pm

Από τομ 1975 (ως φοιτητής, κάνοντας ιδιαίτερα) μέχρι και σήμερα, ασχολούμαι ανελιπώς με τις κάθε είδους εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα συμφωνίσω με τον Parmenides ότι οι περισσότεροι που εισάγονται στα Πανεπιστήμια δεν γνωρίζουν μαθηματικά. Έχουν μάθει κάποιες μεθόδους για να λύνουν ασκήσεις μόνο της Γ Λυκείου και μπορεί πράγματι να γράψουν πολύ μεγάλο βαθμό (αν έχουν και λίγη τύχη), στην ουσία όμως αγνοούν βασικά πράγματα γύρω από τα μαθηματικά. Με άλλα λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών μας ακόμα και του Μαθηματικού, δεν μπορεί ΄να αντιμετρωπίσει (και στοιχηματίζω για αυτό που λέω) ούτε τα μισά θέματα του Θαλή και του Ευκλείδη που μπαίνουν κάθε χρόνο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Και φυσικά δεν ευθύνονται για αυτό οι μαθητές ...

Ίσως το καλύτερο θα ήταν να δινόταν για τις εξετάσεις λιγότερη ύλη, αλλά όλη η ύλη του Γυμνασίου και του Λυκείου. Να γνώριζε ο πρωτοετής φοιτητής και την βασική ύλη της άλγεβρας και την βασική ύλη της γεωμετρίας και της στερεομετρίας.

Νομίζω ότι την δεκαετία του 1970 στα σχολεία (τα Πρακτικά τα λεγόμενα) γινόταν άριστη δουλέιά και για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υποψήφιος εξεταζόταν σε ένα πολύ ευρύ φάσμα γνώσεων παρμένο από όλες τις τάξεις

(Μια εξαίρεση: :lol: :lol: :lol: Τα θέματα που έβαζαν τότε στην ΣΜΑ (Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας) ήταν υπερβολικά δύσκολα (αν έχει κάποιος κρατήσει αρχείο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τα είχαμε) και πιστεύω ότι έμπαιναν σκόπιμα έτσι για να μην γράφει κανένας και να παίρνουν με μέσον όποιον θέλουν :lol: :lol: :lol: . Έτσι νομίζω, αλλά ποιος να ξέρει την αλήθεια...)

rastaffari

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από rastaffari » Πέμ Ιουν 09, 2011 11:20 pm

parmenides51 έγραψε:Από το 1999 μέχρι σήμερα το σύστημα εξετάσεων για εισαγωγή σε σχολές διαρκώς αλλάζει (13->9-> 6 μαθήματα->...).Η πλειοψηφία των συναδέλφων του θετικού τομέα που to συζητάω, πιστεύει ότι στις δέσμες μπορεί να μεν να είχαμε λιγότερα μαθήματα, περισσότερη υλη, λιγότερα ερωτήματα στις εξετάσεις, όχι νέου τύπου ερωτήσεις, πιο απαιτητικά θέματα (και λιγότερους εισακτέους) αλλά όποιος τέλειωνε με εκείνο το σύστημα και διάβαζε λέμε ότι ήξερε μαθηματικά. Αμφιβάλλω κατά πόσο ξέρουν οι σύγχρονοι απόφοιτοι λυκείου μαθηματικά χωρίς να επιδιώκω να εξιδανικεύω τις δέσμες επειδή τότε τέλειωσα. Εσείς τι πιστεύετε;

Φιλικά

Υ.Γ. Δεν ξεχνώ το αίσχος του 2000 που πέρασαν μαθητές σε θετικές και πολυτεχνικές σχολές διχως να έχουν διδαχθεί ολοκληρώματα, γιατί ήταν εκτός υλης
Σε παρακαλώ πολύ μπορείς να μου εξηγήσεις τι σημαίνει " Ξέρει κάποιος Μαθηματικά"? Και κάτι ακόμα. Τόσο αίσχος ειναι να μην ξέρει κάποιος
ολοκληρώματα και να μπεί στο πολυτεχνείο .
Δεν μπορεί να τα μάθει εκεί.
Καλό καλοκαίρι

Άβαταρ μέλους
parmenides51
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 » Παρ Ιουν 10, 2011 9:29 am

Η διατύπωση ξέρει κάποιος μαθηματικά ίσως να μην είναι η πιο δόκιμη ή η πιο κατάλληλη να περιγράψει το πως το σκέφτομαι απλά πιστεύω ότι εκείνη την εποχή οι μαθητές ήταν πιο ικανοί να ανταπεξέλθουν σε πράγματα που δεν είχαν ξαναδεί, ήταν πιο ικανοί στις πράξεις, τώρα μια άσκηση μπορεί να έχει ερωτήματα που σε καθοδηγούν για να βγάλεις το τελευταίο , τότε αντί για 5 ερωτήματα μπορεί να είχαν μόνο δυο κι έπρεπε να σκεφτούν μονοί τους τα ενδιάμεσα βήματα, ήταν πιο απρόβλεπτα τα θέματα, κάποια τουλάχιστον, τότε οι μαθητές είχαν μια αυτοπεποίθηση ότι έχουν λύσει και τόσα βιβλία και προχωράνε, τώρα ασχολούνται με ένα βοήθημα (και δεν το λύνουν κι όλο) άντε κι ένα δεύτερο για επανάληψη και δεν έχουν την σιγουριά που είχαμε τότε. Τώρα πιστεύω ότι παγιδεύουμε τα παιδιά σε μεθοδολογίες και τους τα προσφέρουμε όλα έτοιμα. Πόσο συχνά πετυχαίνετε μαθητές πρόθυμους να λύσουν ασκήσεις περισσότερες από όσες τους βάζετε; Εγώ δεν πετυχαίνω πια. Παλιότερα υπήρχε η προθυμία να ασχολούνται με όλο και περισσότερες ασκήσεις οι μαθητές, αυτό χάθηκε πια. Ίσως ακούγομαι ρομαντικός, αλλά δεν μπορώ να συγκρίνω το 10/20 των δεσμών με το 10/20 σήμερα. Και τότε υπήρχαν και τώρα υπάρχουν ικανοί μαθητές αλλά η βασική διάφορα είναι ότι εκείνη την εποχή οι μέτριοι μαθητές 1ης και 4ης δέσμης, απέδιδαν, είχαν ασχοληθεί, είχαν αφιερώσει προσωπικό χρόνο , αγαπούσαν τα μαθηματικά , τώρα ρωτήστε τους μαθητές σας, πως τα αντιμετωπίζουν.Με άλλα λόγια πιστεύω τότε είχαν καλύτερο βαθμό αφομοίωσης των μαθηματικών εννοιών και διαδικασιών οι μαθητές. Την άποψη μου εξέφρασα. Δυστυχώς μου αρέσουν περισσότερο τα μαθηματικά από την διδακτική τους.
Στις περισσότερες σχόλες θετικές και πολυτεχνικές, θεωρούνται γνωστά τα ολοκληρώματα, και ασχολούνται μεμιας με ολοκληρώματα από αντιστροφές τριγωνομετρικές συναρτήσεις και μετά συνεχίζουν σε διπλά , τριπλά κι επικαμπύλια. Πως να ανταπεξέλθει ένας μαθητής όταν δεν έχει δει, χρησιμοποιήσει ούτε το μονό ολοκλήρωμα; Και δεν έχουν τα ολοκληρώματα τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τους πίνακες για παράδειγμα που επίσης διδάσκονται σε πολλές σχόλες. Προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο να τελειώνει κάποιος το λύκειο και να μην έχει διδαχθεί ολοκληρώματα. Το 2000 έτρεχαν οι φοιτητές σε φροντιστήρια μήπως και μάθουν τι είναι εκείνα τα σκουλήκια που με το που τα είδαν διπλασιαστήκαν και τριπλασιάστηκαν. Όποιος πιστεύει πως δεν είναι απαραίτητα στο λύκειο, ας το συζητήσει καλύτερα με τους καθηγητές των θετικών και πολυτεχνικών σχολών, να ακούσει και την άποψη τους.

Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Παρ Ιουν 10, 2011 9:49 am

parmenides51 έγραψε: Την άποψη μου εξέφρασα. Δυστυχώς μου αρέσουν περισσότερο τα μαθηματικά από την διδακτική τους.
Εγώ στέκομαι σε αυτό.Μπορώ να σου πω πως χάρηκα που το διάβασα γιατί μέχρι τώρα έχω διαπιστώσει το αντίθετο.
Χωρίς να είναι κακό αυτό φυσικά.Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα που λένε και στο χωριό μου.
Όσον αφορά τις δέσμες ή το σύστημα Αρσένη ή το νέο Λύκειο που έρχεται πιστεύω πως έχει να κάνει με την κοινωνία που φτιάχνουμε και όχι τα εξεταστικά συστήματα.
Τότε οι ανάγκες και τα μέσα που είχαμε(είμαι κι εγώ παιδί των δεσμών και δε θυμάμαι να είχα κινητό,ηλεκτρονικό,facebook,να ενημερώνομαι για το κάθε τι σε δευτερόλεπτα) ήταν άλλες περασμένης λογικής και ηθικής.
Αργότερα ήρθε η κομπίνα,η συσπείρωση ανθρώπων σε ''σκυλολόγια'',το χρηματιστήριο...
Τα σημερινά παιδιά δυστυχώς ανατράφηκαν από δηλητηριασμένους και πολλές φορές παραδόπιστους γονείς και απλά αντέγραψαν
τη λογική τους.
Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν ξέρω αλλά οι περισσότεροι πλέον αρκούνται στο ''έτοιμο'' ή στο ''δανεικό''.
Κι εμείς ως εξεταστικό σύστημα τους το προσφέρουμε αφειδώς.
Αυτή είναι η αποψή μου περισσότερο συνυφασμένη με την κοινωνία που ζούμε παρά με το εξεταστικό σύστημα που επικρατεί.
Αυτό έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας.
Καλημέρα.

Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος » Παρ Ιουν 10, 2011 10:54 am

Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Άβαταρ μέλους
Christos75
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos75 » Δευ Ιουν 20, 2011 1:22 pm

Συντάσσομαι με την άποψη του φίλου μας που άνοιξε το νήμα!!!
Εκτιμώ και εγώ ότι οι δέσμες ήταν καλλίτερο σύστημα από το τωρινό...
Εξάλλου, εκεί ουσιαστικά θα γυρίσουμε και πάλι, πάλι θα εξετάζονται
τέσσερα μαθήματα με άλλη ύλη κλπ... Για να δούμε τι θα δούμε!!!

Χρήστος Λοΐζος
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης