ΜΙΓΑΔΕΣ ΝΑΙ!!!!

Δυσκολότερα θέματα τα οποία όμως άπτονται της σχολικής ύλης και χρησιμοποιούν αποκλειστικά θεωρήματα που βρίσκονται μέσα σε αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση η σύνταξη του μηνύματος θα πρέπει να γίνει στο υποφόρουμ "Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ"

Συντονιστής: Μπάμπης Στεργίου

Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

ΜΙΓΑΔΕΣ ΝΑΙ!!!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Πέμ Ιαν 27, 2011 7:22 pm

Θεωρούμε τους μιγάδες
v,w:\left| {v - 2} \right| = 1,\left| {w - 4i} \right| = 2.
Να βρεθεί ο γεωμετρικός τόπος των εικόνων του μιγάδα z στις εξής περιπτώσεις:
1^\eta  )\;\left| {z - v} \right| = \left| {z - w} \right|\;\kappa \alpha \iota \;2^\eta  )\;\left| {z - v} \right| = r\left| {z - w} \right|,r\;\theta \varepsilon \tau \iota \kappa \eta \,\sigma \tau \alpha \theta \varepsilon \rho \eta .

S.E.Louridas

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
KAKABASBASILEIOS
Συντονιστής

Re: ΜΙΓΑΔΕΣ ΝΑΙ!!!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KAKABASBASILEIOS » Σάβ Ιαν 29, 2011 1:23 pm

...μία προσπάθεια στο πρώτο ερώτημα αυτής της πράγματι απαιτητική άσκηση....

Λέω ότι η απόσταση \left| z-u \right| είναι ίση με \left| \left| z-2 \right|-1 \right| και η απόσταση \left| z-w \right| είναι ίση με \left| \left| z-4i \right|-2 \right|
άρα θέλουμε τον γεωμετρικό τόπο των εικόνων του z ώστε να ισχύει η ισότητα \left| \left| z-2 \right|-1 \right|=\left| \left| z-4i \right|-2 \right| απ’ όπου έχουμε ότι \left| z-2 \right|-1=\left| z-4i \right|-2 (1) ή \left| z-2 \right|-1=-\left| z-4i \right|+2 (2)
Από (1) έχουμε \left| z-4i \right|-\left| z-2 \right|=1 οπότε είναι σημεία κλάδου υπερβολής και από την(2) \left| z-4i \right|+\left| z-2 \right|=3 οπότε είναι και σημεία έλλειψης…
...δεν ξέρω αν έχω απομακρυνθεί από τη σκέψη της άσκησης....

f ανοιγοντας τους δρομους της Μαθηματικης σκεψης, f' παραγωγος επιτυχιας
Τα Μαθηματικά είναι απλά...όταν σκέπτεσαι σωστά...
Τα Μαθηματικά είναι αυτά...για να δεις πιό μακρυά...
Τα Μαθηματικά είναι μαγεία...όταν έχεις φαντασία...
harinho7

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από harinho7 » Σάβ Ιαν 29, 2011 1:59 pm

Μήπως το 1 πρώτο πρόκειται για μηνισκο

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Ιαν 29, 2011 2:18 pm

S.E.Louridas έγραψε:Θεωρούμε τους μιγάδες
v,w:\left| {v - 2} \right| = 1,\left| {w - 4i} \right| = 2.
Να βρεθεί ο γεωμετρικός τόπος των εικόνων του μιγάδα z στις εξής περιπτώσεις:
1^\eta  )\;\left| {z - v} \right| = \left| {z - w} \right|\;\kappa \alpha \iota \;2^\eta  )\;\left| {z - v} \right| = r\left| {z - w} \right|,r\;\theta \varepsilon \tau \iota \kappa \eta \,\sigma \tau \alpha \theta \varepsilon \rho \eta .
KAKABASBASILEIOS έγραψε:<...> οπότε είναι σημεία κλάδου υπερβολής
Βασίλη, νομίζω ότι ο γ.τ. στο 1) είναι χωρίο, όχι καμπύλη.

Συγκεκριμένα είναι το \left| z- 2 + ( \cos u + i \sin u) \right | =\left| z- 4i + 2( \cos v + i \sin v) \right |. (Μετά τις πράξεις φεύγει ο δευτεροβάθμιος όρος). Κάτι ανάλογο στο 2).

Πρόκειται για σημεία που περιγράφονται με δύο παραμέτρους (= χωρίο), αλλά δεν ξέρω να τα περιγράψω γεωμετρικά. Γι' αυτό δεν γράφω τις πράξεις.

Μ.

Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Σάβ Ιαν 29, 2011 2:47 pm

Μέχρι να ανεβάσω την λύση, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι ο γ.τόπος είναι κυκλικός δακτύλιος επεκτεινόμενος από απειροσύνολο ευθειών του επιπέδου.

S.E.Louridas

S.E.Louridas

Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Σάβ Ιαν 29, 2011 8:22 pm

Δηλαδή ας πούμε για την πρώτη περίπτωση (η δεύτερη έχει το ίδιο στυλ σκέψης) ότι:
Έχουμε τους κύκλους (Κ,1) με Κ=(2,0) και (Λ,2) με Λ=(0,4). Αν υποθέσουμε την κίνηση δύο σημείων του μεν Α στον πρώτο κύκλο του δε Β στον δεύτερο κύκλο και ονομάσουμε Μ το μέσον του ΑΒ ,αυτό ανήκει στον κυκλικό δακτύλιο με κέντρο το μέσον της διακέντρου ΚΛ ακτίνων \frac{{2 - 1}}{2} = \frac{1}{2}\,\kappa \alpha \iota \;\frac{{2 + 1}}{2} = \frac{3}{2}, που είναι ο γ.τόπος των μέσων αυτών . Όμως αν θεωρήσουμε την μεσοκάθετη του ΑΒ τότε επίσης αυτή ανήκει στον ζητούμενο ευρύτερο γ. τόπο του προβλήματος που θέσαμε. Το σύνολο όλων αυτών των μεσοκαθέτων των αντίστοιχων ΑΒ αποτελεί τον ζητούμενο γ.τόπο. Συνεπώς για να είναι ένα τυχόν σημείο, έστω Ρ του επιπέδου που ανήκει το ζεύγος των δεδομένων κύκλων σημείο του γ. τόπου θα πρέπει να υπάρχει σημείο Χ του δακτυλίου που είναι ο γ. τόπος των μέσων των ΑΒ, με την ιδιότητα η κάθετη από το Χ στο ΡΧ να τέμνει τους κύκλους σε σημεία Α΄, Β΄ αντίστοιχα , ώστε Α΄Χ=ΧΒ΄. Αυτά σε πρώτη φάση.

S.E.Louridas

S.E.Louridas

Άβαταρ μέλους
Ανδρέας Πούλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ανδρέας Πούλος » Σάβ Ιαν 29, 2011 10:07 pm

Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για πρόβλημα ασαφώς διατυπωμένο.

Η γεωμετρική του μορφή είναι η εξής:
Δίνονται δύο κύκλοι που δεν έχουν κοινά σημεία και η διάκεντρός τους είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των ακτίνων τους.
Να βρεθούν τα σημεία του επιπέδου που όσο απέχουν από ένα σημείο του ενός κύκλου,
απέχουν και από ένα σημείο του άλλου κύκλου.

Πρώτα, πρώτα παρατηρούμε ότι για κάθε σημείο του ενός κύκλου αντιστοιχούν (στις περισσότερες θέσεις) δύο σημεία του άλλου κύκλου που ισαπέχουν από τα υποτιθέμενα σημεία του γεωμετρικού τόπου.

Ίσως να μην κατάλαβα καλά την εκφώνηση του προβλήματος.
Παρ΄αυτά έκανα προσπάθεια να την ξαναδιαβάσω και πάλι τα ίδια.
Για το λόγο αυτό καταθέτω τον προβληματισμό μου.
Φιλικά,

Ανδρέας Πούλος

Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Κυρ Ιαν 30, 2011 10:31 am

Φίλε Ανδρέα,
Η ιδέα κατασκευής ξεκινα σαν σκέψη από το γεωμετρικό πρόβλημα: Εστω δύο κύκλοι διαφορετικών κέντρων (Κ,r) και (Λ,R) (εδώ τυγχάνει η διάκεντρος να είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των ακτίνων τους). Ο γεωμετρικός τόπος των μέσων των ευθύγραμμων τμημάτων ΑΒ με Α σημείο του ενός κύκλου και Β σημείο του άλλου κύκλου είναι κυκλικός δακτύλιος περιεχόμενος μεταξύ δύο ομόκεντρων κύκλων με κέντρο το μέσον της διακέτρου και ακτίνες \frac{{\left| {R - r} \right|}}{2}\;\kappa \alpha \iota \;\frac{{R + r}}{2}, αντίστοιχα (Αν δηλαδή, αντί για τις σχέσεις των περιπτώσεων 1ης ) και 2ης ) δινόταν σχέση του τύπου (z - u) = r(w - z),\;r \in \mathbb{R}_ + ^ *  , ο ζητούμενος γ.τόπος θα ήταν εν γένει κυκλικός δακτύλιος). Γιά μία σταθερή θέση του ΑΒ η μεσοκάθετη του είναι, προφανώς, υποσύνολο του γ.τόπου που ζητάμε. Αν για το τυχόν σημείο, έστω Σ της μεσοκαθέτου κατασκευάσουμε κύκλο κέντρου Σ και ακτίνας ΣΒ και αυτός τμήσει τον κύκλο που ανήκει η Β σε σημείο Β΄ κ.τ.λ., τότε το Σ θα ανήκει επίσης και στην μεσοκάθετη του ΑΒ΄.Δηλαδή γιά το τυχόν σημείο του γ. τόπου μας θα υπάρχει τμήμα ΑΒ με Α σημείο του ενός κύκλου και Β του άλλου στην μεσοκάθετη του οποίου θα ανήκει το σημείο αυτό. Εν κατακλείδι ζητούμε να προσδιορήσουμε το υποσύνολο εκείνο του επιπέδου που είναι ένωση των μεσοκαθέτων των ευθύγραμμων τμημάτων ΑΒ όταν Α σημείο του ενός κύκλου και Β σημείο του άλλου κύκλου.
Ή ισοδύναμα τον γεωμετρικό τόπο τών σημείων που είναι κέντρα κύκλων οι οποίοι τέμνουν τους δύο δεδομένους κύκλους Κ,Λ.

S.E.Louridas

S.E.Louridas

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Γ'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης