Απορία - παράγωγος σε δευτεροβάθμιο πολυώνυμο

Συντονιστής: spyros

Chemist

Απορία - παράγωγος σε δευτεροβάθμιο πολυώνυμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chemist » Τρί Απρ 04, 2023 12:10 am

Καλησπέρα, σας παρακαλώ πολύ παιδιά μια βοήθεια.
Έχουμε την εξής εξίσωση (λέγεται καταστατική εξίσωση Van der Waals) : (P+an^2/V^2)(V-nb)=nRT
(που περιγράφει τα μη ιδανικά αερια αλλά δεν μας απασχολεί αυτο)

Θέλω να βρω το συντελεστή k=(1/V)*(dV/dP) όταν b=0. Όχι την αριθμητική τιμή του, θέλω απλώς να βρω την έκφρασή του ως προς P. Τα n, a, R, T θεωρούνται γνωστά και σταθερά.

Σας παρακαλώ, μπορεί κάποιος να μου δείξει μια λύση?? Θα έχω ένα πολυώνυμο, με τη δεύτερη και πρώτη δύναμη του V. 1ον, πρέπει να το λύσω ως προς V για να βρω το 1/V και 2ον, να βρω την παράγωγο dV/dP.
Για να τα βάλω αυτά τα δύο μετά στον τυπο του k.

Έχω κολλήσει , δεν φαίνεται να βρίσκω πως να προχωρήσω :( . μπορεί κάποιος να μου δείξει πώς θα το έλυνε? Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ που το διαβάσατε.

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Απορία - παράγωγος σε δευτεροβάθμιο πολυώνυμο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Απρ 04, 2023 1:28 am

Chemist έγραψε:
Τρί Απρ 04, 2023 12:10 am
Καλησπέρα, σας παρακαλώ πολύ παιδιά μια βοήθεια.
Έχουμε την εξής εξίσωση (λέγεται καταστατική εξίσωση Van der Waals) : (P+an^2/V^2)(V-nb)=nRT
(που περιγράφει τα μη ιδανικά αερια αλλά δεν μας απασχολεί αυτο)

Θέλω να βρω το συντελεστή k=(1/V)*(dV/dP) όταν b=0. Όχι την αριθμητική τιμή του, θέλω απλώς να βρω την έκφρασή του ως προς P. Τα n, a, R, T θεωρούνται γνωστά και σταθερά.

Σας παρακαλώ, μπορεί κάποιος να μου δείξει μια λύση?? Θα έχω ένα πολυώνυμο, με τη δεύτερη και πρώτη δύναμη του V. 1ον, πρέπει να το λύσω ως προς V για να βρω το 1/V και 2ον, να βρω την παράγωγο dV/dP.
Για να τα βάλω αυτά τα δύο μετά στον τυπο του k.

Έχω κολλήσει , δεν φαίνεται να βρίσκω πως να προχωρήσω :( . μπορεί κάποιος να μου δείξει πώς θα το έλυνε? Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ που το διαβάσατε.
Καλώς ήλθες στο φόρουμ.

Γράψε σε παρακαλώ τις εξισώσεις σε μορφή latex, όπως πολύ σωστά απαιτούν οι κανονισμοί μας, και θα σου απαντήσω.

Για την ώρα σου δίνω μόνο υπόδειξη. Όπως και να είναι, δεν βλέπω απολύτως καμία δυσκολία στο θέμα. Κάνεις τα εύκολα δύσκολα.

Για b=0, η εξίσωση γίνεται  PV + \dfrac {an^2}{V} =nRT. Παραγώγισέ την τώρα ως προς P. Για παράδειγμα ο προσθετέος PV έχει παράγωγο \dfrac {d}{dP}(PV) = V + P \dfrac {dV}{dP} .

Συνέχισε (εννοείται με latex).

Chemist

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chemist » Τρί Απρ 04, 2023 12:40 pm

Αν ήξερα τι είναι το λατεξ θα το χρησιμοποιούσα . Δεν είδα κάποια τέτοια επιλογή. Θα μπορούσες και να μου εξηγήσεις αν σ' ενοχλεί τόσο. Στη θέση των προτάσεων οπου κρίνεις πόσο καλά κάνουν και το ζητάνε οι κανόνες και πόσο εύκολο είναι αυτό που ζητώ, μπορούσες να μου πεις πού βρίσκω το λατεξ.

Δεν ζήτησα κριτική ούτε τη δική σου οπτική για το πόσο δύσκολο η εύκολο είναι.Η δυσκολία και η ευκολία είναι υποκειμενικά πράγματα. Ο,τι δύσκολο για μένα μπορεί εύκολο για σένα και το αντίθετο. Μάθε να μην κρίνεις τις απορίες των άλλων.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Απρ 04, 2023 1:14 pm

Chemist έγραψε:
Τρί Απρ 04, 2023 12:40 pm
Αν ήξερα τι είναι το λατεξ θα το χρησιμοποιούσα . Δεν είδα κάποια τέτοια επιλογή. Θα μπορούσες και να μου εξηγήσεις αν σ' ενοχλεί τόσο. Στη θέση των προτάσεων οπου κρίνεις πόσο καλά κάνουν και το ζητάνε οι κανόνες και πόσο εύκολο είναι αυτό που ζητώ, μπορούσες να μου πεις πού βρίσκω το λατεξ.

Δεν ζήτησα κριτική ούτε τη δική σου οπτική για το πόσο δύσκολο η εύκολο είναι.Η δυσκολία και η ευκολία είναι υποκειμενικά πράγματα. Ο,τι δύσκολο για μένα μπορεί εύκολο για σένα και το αντίθετο. Μάθε να μην κρίνεις τις απορίες των άλλων.
Ο λόγος που το mathematica απαιτεί την γραφή σε latex (το λέει στους κανονισμούς του φόρουμ ως προϋπόθεση γραφής κειμένων και στην προμετωπίδα του φόρουμ δίνει οδηγίες για την εκμάθησή του) δεν είναι τυπικός ή για να κάνουμε τον δύσκολο. Πρόθεσή μας είναι να σε βοηθήσουμε. Πάράλληλα όμως πρέπει και εσύ να μας διευκολύνεις. Η ουσία είναι ότι τα Μαθηματικά που γράφονται χωρίς latex και δύσκολα είναι στην ανάγνωση και συχνά δεν είναι κατανοητά τα σύμβολα που θέλει να γράψει εκείνος που τα γράφει. Γι' αυτούς του λόγους, δείξε κατανόηση. Να σε βοηθήσουμε θέλουμε.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης