Οι προσεγγίσεις των δύο συναδέλφων με κάλυψαν απόλυτα, ακριβώς τα ίδια είχα στο μυαλό μου όταν το δοκίμασα.
Σαφώς το ερώτημα δεν είναι λανθασμένο, αλλά μια πλήρως αιτιολογημένη προσέγγιση είναι κάπως έτσι:
Χρησιμοποιώντας τη λογική του
Γιώργου Ρίζου για το πεδίο ορισμού της εξίσωσης πρέπει

και μετά από το σύνολο τιμών της συνάρτησης (που έχουμε ήδη βρει στο ερώτημα 2) δείχνουμε ότι υπάρχουν

και

ώστε

, οπότε με χρήση της μονοτονίας της f στα δύο διαστήματα (που έχουμε ήδη βρει στο ερώτημα 2) καταλήγουμε ότι το πεδίο ορισμού της εξίσωσης είναι το

όπως παραθέτει με το αντίστοιχο σχήμα ο
george visvikis.
Αφού φέρουμε την εξίσωση στη μορφή

(χρησιμοποιώντας από το ερώτημα 2, στο οποίο έχουμε δείξει ότι η συνάρτηση παρουσιάζει ολικό ακρότατο για

, ότι η ισότητα

ισχύει μόνο για

), μπορούμε να αποδείξουμε ότι για το διάστημα

η συνάρτηση f έχει σύνολο τιμών

και αντίστοιχα για το διάστημα

έχει σύνολο τιμών επίσης το

. Άρα η εξίσωση

έχει ακριβώς 2 θετικές ρίζες.
Η λύση σαφώς και είναι μέσα σε σχολικά πλαίσια, αλλά εκτιμώ ότι δεν ήθελε να αυτήν την προσέγγιση ο δημιουργός του θέματος από τους μαθητές που έγραψαν το διαγώνισμα, μάλλον του διέφυγε ότι το πεδίο ορισμού της εξίσωσης δεν είναι πλέον το

(το έχω πάθει αρκετές φορές σε αντίστοιχα θέματα που κατασκεύαζα). Δεν είμαι όμως στο μυαλό του συναδέλφου, οπότε μπορεί και να κάνω λάθος!!!
Επειδή όμως εδώ δεν ανταλλάσσουμε απόψεις μόνο εμείς οι καθηγητές, αλλά μας διαβάζουν και μαθητές (οι οποίοι ορισμένες φορές μπορεί και να τρομάζουν από τις σκέψεις και τις λύσεις που κάνουμε) θέλω να κάνω ένα σχόλιο για τα ερωτήματα αυτής της μορφής που υπάρχουν σε θέματα εξετάσεων.
Όταν για μια συνάρτηση που μας δίνεται στα δεδομένα ότι έχει πεδίο ορισμού ένα σύνολο Α μας ζητάνε σε κάποιο από τα ερωτήματα του θέματος να λύσουμε μια εξίσωση στην οποία συμμετέχει η συνάρτηση αυτή, όπου πλέον το πεδίο ορισμού της εξίσωσης δεν είναι το σύνολο Α, αλλά ένα άλλο σύνολο Β, τότε
συνήθως το ερώτημα είναι διατυπωμένο ως εξής:
Να λυθεί στο σύνολο Β η εξίσωση ... ή
Να αποδείξετε ότι η εξίσωση ... έχει ακριβώς 2 ρίζες στο σύνολο Β ,
για να μη μπουν στη διαδικασία να βρουν το σύνολο Β,
διότι αυτό όπως έχει ήδη επισημάνει ο Γιώργος Ρίζος (και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο) μπορεί να είναι επίπονο, χρονοβόρο ή και αδύνατο.
Επειδή τα παραπάνω μπορεί να μην είναι πλήρως κατανοητά από έναν μαθητή, θα προσπαθήσω να βρω το χρόνο να παρουσιάσω ορισμένα παραδείγματα (αν μπορεί ας το κάνει κάποιος άλλος συνάδελφος).
Κλείνοντας να ευχαριστήσω το Γιώργο και το Γιώργο για τις προσεγγίσεις τους. Καλημέρα!!!