Άν:
, όπου
κλειστό υποσύνολο του 
Τότε:

Προτάσεις-υποδείξεις:
Δίνω και τις βοηθητικές προτάσεις, των οποίων οι λύσεις πιστεύω ότι εμφανίζουν ενδιαφέρον, γιατί η λύση της αρχικής πρότασης χωρίς αυτές μου φαίνεται κάπως ουρανοκατέβατη.
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
, όπου
κλειστό υποσύνολο του 

Πρόκειται για μια ειδική περίπτωση του Θεωρήματος σταθερού σημείου του BanachAndreas A. έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 27, 2018 6:12 pmΝα δειχθεί ότι:
Άν:
Τότε:
Προτάσεις-υποδείξεις:
Δίνω και τις βοηθητικές προτάσεις, των οποίων οι λύσεις πιστεύω ότι εμφανίζουν ενδιαφέρον, γιατί η λύση της αρχικής πρότασης χωρίς αυτές μου φαίνεται κάπως ουρανοκατέβατη.
Ευχαριστώ για την εύστοχη παρατήρηση και το καλωσόρισμα, η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα το εν λόγω θεώρημα, αλλά την θεώρησα ενδιαφέρουσα άσκηση για φοιτητές που τώρα γνωριζόμαστε με την Ανάλυση και για αυτό την ανήρτησα.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 27, 2018 6:36 pmΠρόκειται για μια ειδική περίπτωση του Θεωρήματος σταθερού σημείου του Banach
https://en.wikipedia.org/wiki/Banach_fi ... nt_theorem
πολύ καλά έκανες Αντρέα και το έβαλες.
Σου εύχομαι καλή διασκέδαση στο![]()
Ανδρέα, ευχαριστούμε, όμως για να μην αποκομίζει κανείς εσφαλμένες εντυπώσεις επισημαίνω ότι η πρόταση είναι πάρα πολύ γνωστή και υπάρχει σε όλα τα βιβλία Ανάλυσης ή Μετρικών Χώρων ή Τοπολογίας, στο κεφάλαιο της πληρότητας. Επίσης υπάρχει σε σχεδόν όλες τις Αριθμητικές Αναλύσεις.Andreas A. έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 27, 2018 6:12 pmΔίνω και τις βοηθητικές προτάσεις, των οποίων οι λύσεις πιστεύω ότι εμφανίζουν ενδιαφέρον, γιατί η λύση της αρχικής πρότασης χωρίς αυτές μου φαίνεται κάπως ουρανοκατέβατη.
Θα συμφωνήσω ότι αυτό μάλλον προκύπτει από τις περιορισμένες μου μαθηματικές γνώσεις παρά από οτιδήποτε άλλο. Ελπίζω να μην γεμίζω τοMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 27, 2018 6:59 pmΑνδρέα, ευχαριστούμε, όμως για να μην αποκομίζει κανείς εσφαλμένες εντυπώσεις επισημαίνω ότι η πρόταση είναι πάρα πολύ γνωστή και υπάρχει σε όλα τα βιβλία Ανάλυσης ή Μετρικών Χώρων ή Τοπολογίας, στο κεφάλαιο της πληρότητας. Επίσης υπάρχει σε σχεδόν όλες τις Αριθμητικές Αναλύσεις.Andreas A. έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 27, 2018 6:12 pmΔίνω και τις βοηθητικές προτάσεις, των οποίων οι λύσεις πιστεύω ότι εμφανίζουν ενδιαφέρον, γιατί η λύση της αρχικής πρότασης χωρίς αυτές μου φαίνεται κάπως ουρανοκατέβατη.
Τέλος, ο τρόπος απόδειξης όχι ουρανοκατέβατος δεν είναι αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικός, ιδίως στην Αριθμητική Ανάλυση όπου χρησιμοποιείται κατά κώρον η μέθοδος αναδρομής (iteration).
Andreas A. έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 27, 2018 6:12 pmΝα δειχθεί ότι:
Άν:
Τότε:
Προτάσεις-υποδείξεις:

Άρα
συνεχής στο 
έστω ότι 
ΑΤΟΠΟ
τότε από

επιλέγουμε
κοντά στο συν ή πλην άπειροΣωστή λύση, αλλά έκανα τυπογραφικό στην αρχική εκφώνηση καθώς στο
ήθελα να γράψω

Άρα θα έχουμε το πολύ έναAndreas A. έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 27, 2018 7:58 pmΣωστή λύση, αλλά έκανα τυπογραφικό στην αρχική εκφώνηση καθώς στοήθελα να γράψω
Οπότε δεν είναι δυνατή η χρήση ορίων στο άπειρο.
Το διορθώνω και στο αρχικό.
που έχει αποδειχτεί με άτοπο.Ναι, θα έχουμε το πολύ έναΆρα θα έχουμε το πολύ έναπου έχει αποδειχτεί με άτοπο.
τέτοιο ώστε
, όπως έδειξες με άτοπο. Η υπόλοιπη λύση θέλει τροποποίηση
οτιδήποτε.
πρέπει να είναι πλήρης μετρικός χώρος.
να είναι κλειστό σύνολο.Σοβαρή παράλειψή μου στην εκφώνηση, προφανώς πρεπει να είναι κλειστό εφόσον απαιτούμε να περιλαμβάνει κάθε σημείο συσσώρευσής του. Βιαζόμενος να το διορθώσω το αρχικό λάθος υπέπεσα σε νέο.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 27, 2018 8:40 pmΑντρέα δεν μπορείς να βάλειςοτιδήποτε.
Τοπρέπει να είναι πλήρης μετρικός χώρος.
Στην περίπτωση του
αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι τονα είναι κλειστό σύνολο.
Το θεώρημα αυτό του Banach έχει πάρα πολλές εφαρμογές.
Και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο.
Πολλά θεωρήματα ύπαρξης και μονοσήμαντου αποδεικνύονται με την βοήθεια του.
π.χ Διαφορικές εξισώσεις.
Επίσης επειδή η απόδειξη του είναι κατασκευαστική σου δίνει αλγόριθμο
για την προσέγγιση του σταθερού σημείου.
Και όχι μόνο αυτό αλλά και εκτιμήσεις σφάλματος.
http://users.math.uoc.gr/~pamfilos/Wint ... nzweig.pdf
http://www.karlin.mff.cuni.cz/~prazak/u ... ino-FP.pdf
Μιχάλη, δεν έχω καταλάβει. Τι είναι τα παραπάνω; Τι δείχνουν; To
τι είναι; Εμφανίζεται μόνο στην τελευταία γραμμή.mikemoke ελπίζω να μου δίνεις την άδεια.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 27, 2018 9:16 pmΜιχάλη, δεν έχω καταλάβει. Τι είναι τα παραπάνω; Τι δείχνουν; Toτι είναι; Εμφανίζεται μόνο στην τελευταία γραμμή.

είναι το σταθερό σημείο.Λόγω ορίων προκύπτει από Bolzano.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 27, 2018 9:16 pmToτι είναι; Εμφανίζεται μόνο στην τελευταία γραμμή.
Σταύρο, ευχαριστώ.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες