Συγχωρέστε με αν το θέμα δεν είναι τοποθετημένο σε σωστό φάκελο. Αν κάποιος νομίζει ότι πρέπει να τοποθετηθεί αλλού, ας το κάνει.
Ζητάω συγνώμη από αυτούς που θεώρησαν ότι τα λεγόμενά μου τους προσβάλουν. Δεν είχα τέτοιο σκοπό.
Δεδομένη όμως είναι η δυσκολία κατανόησης και εφαρμογής του Θεωρήματος Ενδιάμεσων Τιμών από τους μαθητές. Προσπαθώ να βρω έναν τρόπο για να γίνει πιο κατανοητό.
Πολύ πιθανόν το πρόβλημα να το έχω εγώ και μόνο εγώ.
Για να γίνω πιο κατανοητός θα θεωρήσω ένα θεώρημα ως μία μηχανή παραγωγής ενός αντικειμένου. Το αντικείμενο αυτό το ονομάζω συμπέρασμα.
Η μηχανή αυτή χρειάζεται κάποια υλικά για την παραγωγή του αντικειμένου. Τα υλικά αυτά τα ονομάζω προϋπόθεσης.
Για να ξεχωρίσουμε τα υλικά που χρειάζεται αυτή η μηχανή (προϋποθέσεις) από το αντικείμενο παραγωγής (συμπέρασμα) τοποθετούμε συνήθως ένα τότε.
Θα κάνω έναν υποθετικό διάλογο με αυτή την μηχανή στις δύο διατυπώσεις του θεωρήματος.
Αυτός ο διάλογος θα μπορούσε άνετα να σχηματιστεί στο μυαλό ενός μαθητή που διαβάζεις τις δύο διατυπώσεις.
Ας ξεκινήσουμε με την διατύπωση του σχολικού βιβλίου.
Μηχανή: Δώσε μου δύο υλικά
Πρώτο υλικό: Μία συνεχή συνάρτηση

στο
Δεύτερο υλικό:
τότε εγώ η μηχανή θα σου βρω ή θα σου δημιουργήσω
κάθε

ανάμεσα στα

και

και ένα τουλάχιστον

τέτοιο ώστε

.
Ας πάρουμε την δεύτερη διατύπωση, που προτείνω.
Μηχανή: Δώσε μου τρία υλικά
Πρώτο υλικό: Μία συνεχή συνάρτηση

στο
Δεύτερο υλικό:

Τρίτο υλικό: διάλεξε και δώσε μου ένα οποιοδήποτε

ανάμεσα στα

και
τότε εγώ η μηχανή θα σου βρω ή θα σου δημιουργήσω
ένα τουλάχιστον

τέτοιο ώστε

.
Ελπίζω τώρα να έγινα τώρα περισσότερο κατανοητός, στο τι μπορεί να δημιουργείται στο μυαλό ενός μαθητή, όταν διαβάζει το παραπάνω θεώρημα.