Βασίλης Καλαμάτας έγραψε:Καλησπέρα σε όλους!
Με αφορμή το τελευταίο ερώτημα Δ4 των φετινών εξετάσεων, να εκφράσω μια απορία:
Η κατασκευή της ζητούμενης ανισότητας ξεκινά (σε έναν από τους τρόπους απόδειξης) από τη σχέση

.
Θα μπορούσαμε να την ξεκινήσουμε από τη σχέση

;
Γεια σου Βασίλη !
Θα σου πω τι μου έρχεται στο μυαλό με την πρώτη, μπορεί όμως πιο λεπτομερής μελέτη να δείξει ότι κάνω λάθος. Απλά θέλω και γω να ενώσω μαζί σου τον προβληματισμό μου παρά να δώσω απάντηση .
Δεν ξέρω όμως ποια ακριβώς απόδειξη έχεις στο μυαλό σου, οπότε θα περιοριστώ σε εκείνη που ξεκινάμε με την ανισότητα

, αν θυμάμαι καλά .
Λοιπόν , μπορείς να ξεκινήσεις και έτσι όπως λες , αλλά όταν έρθει η ώρα να ολοκληρώσεις πρέπει πάλι να λάβεις υπόψιν(έστω έμμεσα) ότι η συνάρτηση είναι συνεχής στο κλειστό. Με τον τρόπο που λες έχεις ήδη εξασφαλίσει ότι δεν ισχύει παντού το ίσον, οπότε παίρνεις τελικά γνήσια διάταξη.
Όλα φυσικά αυτά τα λέμε για να είμαστε στα σχολικά πλαίσια, αλλά από άλλη σκοπιά δεν βλέπω να χρειάζεται να πάρουμε κλειστή την αρχική διπλή
ανισότητα.Το ορισμένο ολοκλήρωμα για μια
συνεχή συνάρτηση δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τις ακραίες τιμές του διαστήματος ολοκλήρωσης , ούτε από
άλλες μεμονωμένες εσωτερικές τιμές.
Πώς όμως να τα πούμε αυτά σε σχολική τάξη , αν δεν έχουμε το ΘΜΤ για τα ολοκληρώματα ;
Αν η περίπτωση που έχεις στο μυαλό σου δημιουργεί άλλα θέματα, πιο λεπτά, θα το τη δούμε.