Όμορφη σε παραγώγους!
Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS
Όμορφη σε παραγώγους!
Έστω οι παραγωγίσιμες συναρτήσεις f,g με πεδίο ορισμού και σύνολο τιμών το R!Αν g(1)=eg(0) ώστε να ισχύει f(g(x))=x για κάθε χ να δείξετε ότι υπάρχει ένα τουλάχιστον ξ : f ΄(ξ)=1/ξ.
Πρόκειται για πανέμορφη άσκηση!Όποιος μπορεί ας την γράψει σε latex!Πιστεύω αξίζει να συζητηθεί!
Πρόκειται για πανέμορφη άσκηση!Όποιος μπορεί ας την γράψει σε latex!Πιστεύω αξίζει να συζητηθεί!
Re: Όμορφη σε παραγώγους!
Έστω οι παραγωγίσιμες συναρτήσεις
με πεδίο ορισμού και σύνολο τιμών το
.
Αν
ώστε να ισχύει
για κάθε
να δείξετε ότι υπάρχει
ένα τουλάχιστον
:
.
με πεδίο ορισμού και σύνολο τιμών το
. Αν
ώστε να ισχύει
για κάθε
να δείξετε ότι υπάρχει ένα τουλάχιστον
:
.
τελευταία επεξεργασία από xr.tsif σε Πέμ Ιαν 02, 2014 9:14 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Γιατί πάντα αριθμόν έχοντι. Άνευ τούτου ουδέν νοητόν και γνωστόν.
- chris_gatos
- Επιμελητής
Καλησπέρα. Σου είναι εύκολο να διαβάσεις τα προσωπικά σου μηνύματα.math246 έγραψε:Έστω οι παραγωγίσιμες συναρτήσειςμε πεδίο ορισμού και σύνολο τιμών το
!Αν
ώστε να ισχύει
για κάθε
να δείξετε ότι υπάρχει ένα τουλάχιστον
Είναι εξαιρετικά ακατανόητο γιατί δεν καταλαβαίνετε γενικότερα πως ΠΡΕΠΕΙ να γράφετε τα μαθηματικά σε Latex.
Αν δε γνωρίζετε καλύτερα να μη γράφετε όπως να ' ναι.
Γιατί πρέπει να το λέμε πάντα αυτό; Τι δεν είναι κατανοητό;
Χρήστος Κυριαζής
Η συνθήκη που αντιγράφηκε δε είναι δύναμη αλλά γινόμενο!
Eιδα το προσωπικό μήνυμα και νομίζω ότι η απάντηση μου να σας κάλυψε!Πολλές φορές είναι προτιμότερο να γράφουμε ότι να ναι από το να εκφραζόμαστε όπως να ναι!Καλή χρονιά και από εδώ με την υπόσχεση πως δε θα ξανασυμβεί!
Eιδα το προσωπικό μήνυμα και νομίζω ότι η απάντηση μου να σας κάλυψε!Πολλές φορές είναι προτιμότερο να γράφουμε ότι να ναι από το να εκφραζόμαστε όπως να ναι!Καλή χρονιά και από εδώ με την υπόσχεση πως δε θα ξανασυμβεί!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
...
...![\left( 1 \right) \Rightarrow {\left[ {f\left( {g\left( x \right)} \right)} \right]^\prime } = {\left( x \right)^\prime } \Rightarrow f'\left( {g\left( x \right)} \right)g'\left( x \right) = 1:\left( 2 \right) \left( 1 \right) \Rightarrow {\left[ {f\left( {g\left( x \right)} \right)} \right]^\prime } = {\left( x \right)^\prime } \Rightarrow f'\left( {g\left( x \right)} \right)g'\left( x \right) = 1:\left( 2 \right)](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/e7870e6dc5bca302337ab7e774b4d7ee.png)
Θεωρούμε την συνάρτηση
, η οποία είναι παραγωγίσιμη στο
με
,οπότε η
είναι συνεχής στο
και παραγωγίσιμη στο
.Ακόμη είναι
και
.
Επομένως η
ικανοποιεί τις προυποθέσεις του θ.ROLLE στο
,οπότε υπάρχει
τέτοιο ώστε

Απο την
για
έχουμε 

Αρα υπάρχει το
,τέτοιο ώστε
.
Σημ.Δεν χρειάστηκε το σύνολο τιμών των συναρτήσεων.
Ν.Ζ.
...

...
![\left( 1 \right) \Rightarrow {\left[ {f\left( {g\left( x \right)} \right)} \right]^\prime } = {\left( x \right)^\prime } \Rightarrow f'\left( {g\left( x \right)} \right)g'\left( x \right) = 1:\left( 2 \right) \left( 1 \right) \Rightarrow {\left[ {f\left( {g\left( x \right)} \right)} \right]^\prime } = {\left( x \right)^\prime } \Rightarrow f'\left( {g\left( x \right)} \right)g'\left( x \right) = 1:\left( 2 \right)](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/e7870e6dc5bca302337ab7e774b4d7ee.png)
Θεωρούμε την συνάρτηση
, η οποία είναι παραγωγίσιμη στο
με
,οπότε η
είναι συνεχής στο
και παραγωγίσιμη στο
.Ακόμη είναι
και
.Επομένως η
ικανοποιεί τις προυποθέσεις του θ.ROLLE στο
,οπότε υπάρχει
τέτοιο ώστε 
Απο την
για
έχουμε 

Αρα υπάρχει το
,τέτοιο ώστε
.Σημ.Δεν χρειάστηκε το σύνολο τιμών των συναρτήσεων.
Ν.Ζ.
- Christos.N
Πραγματικά έχω μπερδευτεί , που ανήκει το
;
;chris_gatos έγραψε:math246 έγραψε: να δείξετε ότι υπάρχει ένα τουλάχιστον![]()
xr.tsif έγραψε: να δείξετε ότι υπάρχει
ένα τουλάχιστον:
.
Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
- chris_gatos
- Επιμελητής
Christos.N έγραψε:Πραγματικά έχω μπερδευτεί , που ανήκει το;
chris_gatos έγραψε:math246 έγραψε: να δείξετε ότι υπάρχει ένα τουλάχιστον
xr.tsif έγραψε: να δείξετε ότι υπάρχει
ένα τουλάχιστον:
.
Είδες τι προβλήματα δημιουργούνται από αυτές τις δημοσιεύσεις;
Για το
φταίω εγώ είναι δική μου λανθασμένη προσθήκη, για την ύψωση σε δύναμη ο έτερος Χρήστος. Αυτά για να καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα όσον αφορά την αναγκαιότητα ομοιομορφίας αλλά και σωστής ανάγνωσης των δημοσιεύσεων μας.Χρήστος Κυριαζής
Kύριε Κυριαζή νομίζω ότι με το μήνυμα που σας έστειλα καταλάβατε ότι κατάλαβα!Εκτός από το ότι δε θα ξαναποστάρω υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω, να διορθώσω το λάθος που έκανα, ώστε να μη μου το ξανά επισημάνετε?
- chris_gatos
- Επιμελητής
Νομίζω πως το καλύτερο όλων είναι αυτό που αναφέρατε. Δηλαδή πως δε θα ξαναποστάρετε τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο. Σας ευχαριστώ.math246 έγραψε:Kύριε Κυριαζή νομίζω ότι με το μήνυμα που σας έστειλα καταλάβατε ότι κατάλαβα!Εκτός από το ότι δε θα ξαναποστάρω υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω, να διορθώσω το λάθος που έκανα, ώστε να μη μου το ξανά επισημάνετε?
Χρήστος Κυριαζής
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

!Αν