Έστω η δύο φορές παραγωγίσιμη συνάρτηση
με
,
και τέτοια ώστε
για κάθε
. Να βρείτε τον τύπο της
.Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS
με
,
και τέτοια ώστε
για κάθε
. Να βρείτε τον τύπο της
.ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ έγραψε:Καλή χρονιά σε όλους
Έστω η δύο φορές παραγωγίσιμη συνάρτησημε
,
και τέτοια ώστε
για κάθε
. Να βρείτε τον τύπο της
.

![\displaystyle{
\left[ {\left( {f'\left( x \right)} \right)^2 } \right]^\prime = \left( {e^{ - 2f\left( x \right)} } \right)^\prime \Rightarrow \left( {f'\left( x \right)} \right)^2 = e^{ - 2f\left( x \right)} + c_1 \xrightarrow{{x = 1 \Rightarrow \left( {f'\left( 1 \right)} \right)^2 = e^{ - 2f\left( 1 \right)} + c_1 \mathop \Rightarrow \limits^{f'\left( 1 \right) = 1,f\left( 1 \right) = 0} \ldots c_1 = 0}}\left( {f'\left( x \right)} \right)^2 = e^{ - 2f\left( x \right)}
} \displaystyle{
\left[ {\left( {f'\left( x \right)} \right)^2 } \right]^\prime = \left( {e^{ - 2f\left( x \right)} } \right)^\prime \Rightarrow \left( {f'\left( x \right)} \right)^2 = e^{ - 2f\left( x \right)} + c_1 \xrightarrow{{x = 1 \Rightarrow \left( {f'\left( 1 \right)} \right)^2 = e^{ - 2f\left( 1 \right)} + c_1 \mathop \Rightarrow \limits^{f'\left( 1 \right) = 1,f\left( 1 \right) = 0} \ldots c_1 = 0}}\left( {f'\left( x \right)} \right)^2 = e^{ - 2f\left( x \right)}
}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/2005e89f95f6ce1d81c07b7aadb485f9.png)

, που είναι δεκτή μετά τη σχετική επαλήθευση.
ή
και επικαλούμαστε την συνέχεια της πρώτης παραγώγου, θέλει κάτι παραπάνω για να καταλήξουμε στον ένα τύπο για όλα τα
ή στον άλλο για όλα τα
.Βασίλη,mathxl έγραψε:Σχόλιο που αφορά μαθητές.
Στο σημείο που ο Στάθης γράφει![]()
ή
και επικαλούμαστε την συνέχεια της πρώτης παραγώγου, θέλει κάτι παραπάνω για να καταλήξουμε στον ένα τύπο για όλα τα
ή στον άλλο για όλα τα
.
και από τον άλλο τύπο για τα υπόλοιπα
τότε το 0 ως ενδιάμεση τιμή θα έπρεπε δίνεται από κάποιον τύπο όμως...Εξαρτάται με ποιον τρόπο εργάζεσαι.arisxat έγραψε:Συνάδελφοι έχω μια απορία. Από το σημείο της σχέσης που μας δίνεται στην εκφώνηση μέχρι την εφαρμογή του πορίσματος των ίσων παραγώγων χρειάζεται να κινούμαστε με ισοδυναμίες ή όχι ; Αν η απάντηση είναι θετική πως καλυπτόμαστε στον πολλαπλασιασμό με την f΄(x) αφού δεν γνωρίζουμε αν μηδενίζεται ή όχι ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή χρονιά!!!
Δεν είχα δει ακόμα αυτό το μήνυμα και όταν διάβασα τη λύση του Στάθη είδα ότι δεν είχε γράψει την τελευταία παρατήρηση, την οποία πρόσθεσα εγώ, ενημερώνοντάς τον συγχρόνως . Αυτό έγινε χάριν πληρότητας της λύσης, αφού τις λύσεις διαβάζουν και πολλοί μαθητές μας.arisxat έγραψε:Συνάδελφοι έχω μια απορία. Από το σημείο της σχέσης που μας δίνεται στην εκφώνηση μέχρι την εφαρμογή του πορίσματος των ίσων παραγώγων χρειάζεται να κινούμαστε με ισοδυναμίες ή όχι ; Αν η απάντηση είναι θετική πως καλυπτόμαστε στον πολλαπλασιασμό με την f΄(x) αφού δεν γνωρίζουμε αν μηδενίζεται ή όχι ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή χρονιά!!!
Αγαπητέ Βασίλη.mathxl έγραψε:
Κατά την γνώμη μου η συνεπαγωγή+ επαλήθευση είναι ασφαλέστερος τρόπος παρά οι ισοδυναμίες που αρέσκομαι να χρησιμοποιώ.
Αγαπητέ Βασίλη.mathxl έγραψε:Τις καλημέρες μου κύριε Αντώνη. Αυτό που θέλω να πω με την λέξη "ασφαλέστερος" είναι η μηχανική χρήση της ισοδυναμίας χωρίς συνειδητό έλεγχο της άντίστροφης συνεπαγωγής, με αποτέλεσμα βαθμολογική απώλεια. Κλασικό παράδειγμα η λύση που παρέθεσα. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα την πατήσουν ακόμη και καλοί μαθητές. Εγώ ως "τεμπέλης" προτιμώ τις ισοδυναμίες όταν είναι επιτρεπτές (απ'ότι φάνηκε χωρίς 100% επιτυχία). Σίγουρα δεν είναι θέμα συμπάθειας. Διαφωνούμε στο διδακτικό κομμάτι, υπό την έννοια ότι έχει νόημα να μιλάμε για ασφαλέστερο τρόπο. Στην τάξη λοιπόν προτείνω συνεπαγωγή και επαλήθευση.
Με εκτίμηση Βασίλης.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης