Πρόβλημα Ακολουθίας

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

giwrgosswt

Πρόβλημα Ακολουθίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από giwrgosswt » Παρ Ιουν 05, 2015 10:24 pm

Γεια σας! Επινόησα ένα πρόβλημα το οποίο δε γνωρίζω αν είναι γελοίο, απλό ή ενδιαφέρον μιας και το έθεσα αποκλειστικά στο στενό μου περίγυρο και δεν έχω την εμπειρία να αξιολογήσω το πρόβλημα (φέτος αποφοιτώ από το Λύκειο). Ελπίζω η διατύπωση του προβλήματος να είναι σαφής. Λοιπόν:

Έστω η μη σταθερή ακολουθία a_n για την οποία το a_n είναι αριθμητικός μέσος του a_{n+1} και του a_{n-2}. Να ορίσετε αναδρομικά την ακολουθία εκφράζοντας το a_n συναρτήσει του a_{n-1} και του a_{n-2}. Τα a_1 και a_2 προφανώς τα επιλέγετε αυθαίρετα.

Σημείωσεις:
1)Όποιος το λύσει παρακαλώ να το αξιολογήσει ως προς τη δυσκολία.
2)Αν έβαλα το πρόβλημα σε λάθος σημείο στο φόρουμ με συγχωρείτε.
τελευταία επεξεργασία από cretanman σε Παρ Ιουν 05, 2015 11:07 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Μετατροπή σε LaTeX

Άβαταρ μέλους
cretanman
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Re: Πρόβλημα Ακολουθίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από cretanman » Παρ Ιουν 05, 2015 11:12 pm

giwrgosswt έγραψε:Γεια σας! Επινόησα ένα πρόβλημα το οποίο δε γνωρίζω αν είναι γελοίο, απλό ή ενδιαφέρον μιας και το έθεσα αποκλειστικά στο στενό μου περίγυρο και δεν έχω την εμπειρία να αξιολογήσω το πρόβλημα (φέτος αποφοιτώ από το Λύκειο). Ελπίζω η διατύπωση του προβλήματος να είναι σαφής. Λοιπόν:

Έστω η μη σταθερή ακολουθία a_n για την οποία το a_n είναι αριθμητικός μέσος του a_{n+1} και του a_{n-2}. Να ορίσετε αναδρομικά την ακολουθία εκφράζοντας το a_n συναρτήσει του a_{n-1} και του a_{n-2}. Τα a_1 και a_2 προφανώς τα επιλέγετε αυθαίρετα.

Σημείωσεις:
1)Όποιος το λύσει παρακαλώ να το αξιολογήσει ως προς τη δυσκολία.
2)Αν έβαλα το πρόβλημα σε λάθος σημείο στο φόρουμ με συγχωρείτε.
Από τα δεδομένα έχουμε 2a_n=a_{n+1}+a_{n-2} \Leftrightarrow a_n+a_{n-1}-a_{n+1}=a_{n-1}+a_{n-2}-a_n \ \ (1)

Οπότε αν ορίσουμε b_n=a_n+a_{n-1}-a_{n+1} τότε η (1) δίνει b_n=b_{n-1} κι έτσι η ακολουθία b_n είναι σταθερή.

Συνεπώς b_n=c όπου ο c είναι γνωστός και προσδιορίζεται από τις αρχικές συνθήκες του προβλήματος.

Συνεπώς a_n+a_{n-1}-a_{n+1}=c άρα (βάζοντας όπου n το n-1) a_n=a_{n-1}+a_{n-2}-c που είναι και το ζητούμενο.

Αλέξανδρος

Αλέξανδρος Συγκελάκης
giwrgosswt

Re: Πρόβλημα Ακολουθίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από giwrgosswt » Παρ Ιουν 05, 2015 11:25 pm

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Την άσκηση όπως καταλάβατε ίσως την εμπνεύστηκα από την ακολουθία Fibonacci. :D

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης