Για όσους δεν γνωρίζουν, οι αρχαίοι Μινωίτες είχαν δύο γραφές, την Γραμμική Α και την εξέλιξή της Γραμμική Β. Η δεύτερη αποκρυπτογραφήθηκε από τον Michael Ventris στις αρχές τις δεκαετίας του
. Βλέπε εδώ.Λίγα σχόλια για τις δύο αυτές γραφές βλέπε εδώ και εδώ.
Από τότε υπάρχει (δυστυχώς) αρκετή παραφιλολογία για αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α, ιδίως του πιο διάσημου κειμένου της, τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού. Οι αρλούμπες που κυκλοφορούν για ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού είναι ... αναρίθμητες.
Ομολογώ ότι πάντα ήξερα ότι κάποια κλάσματα της Γραμμικής Α είχαν αποκρυπτογραφηθεί, γι' αυτό κρατώ μικρό καλάθι για την παραπάνω είδηση. Πάντως θα το ψάξω, αν και αυτό τον καιρό έχω φόρτο εργασίας και δεν ξέρω πόσο χρόνο θα βρω.
Με άλλα λόγια δεν ξέρω αν πρόκειται για υπερβολή της Athens Voice γιατί και άλλα θέματα στο εν λόγω άρθρο με ξενίζουν. Για παράδειγμα αναφέρει
"...δεν έχει σχεδόν καθόλου αποκρυπτογραφηθεί λόγω και της έλλειψης επαρκών ευρημάτων..."
Αντιθέτως ξέρω ότι υπάρχουν πολλά ευρήματα, ιδίως στην Πήλο.
Επίσης γράφει
"... πάμπολλα αριθμητικά σύμβολα, καθώς οι Μινωίτες έκαναν σύνθετους μαθηματικούς υπολογισμούς..."
Αυτό είναι σίγουρα υπερβολή. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για απλές αριθμητικές πράξεις, όπως τις αντίστοιχές στους στην αρχαία Αίγυπτο (με την οποία είχαν εκτενές εμπόριο) και οι οποίες καταγράφονται στον πάπυρο Rhind, το οποίο έχω μελετήσει προσεκτικά. Ο εν λόγω πάπυρος δεν περιέχει τίποτα συνταρακτικό από Μαθηματικής απόψεως πέρα από το ότι εκπλήσσει λόγω της αρχαιότητάς του.