Γρίφος ή πρόβλημα

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Γρίφος ή πρόβλημα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Τετ Αύγ 14, 2013 12:16 am

Θα ήθελα τη γνώμη σας στο εξής ερώτημα:

Πως καταλαβαίνετε τη διαφορά (αν υπάρχει) μαθηματικού γρίφου με μαθηματικό πρόβλημα;

Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Re: Γρίφος ή πρόβλημα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΛΕΩΝΙΔΑΣ » Τετ Αύγ 14, 2013 1:03 am

Πάντως αν βρίσκεσαι σε μια παρέα (και θες π.χ. να βάλεις ένα μαθηματικό πρόβλημα) πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιήσεις την λέξη γρίφος παρά πρόβλημα. Είναι πιο "πιασάρικο". Υπ'αυτήν την έννοια λοιπόν ο γρίφος είναι η κοινωνικοποίηση του προβλήματος.

Άβαταρ μέλους
Καρδαμίτσης Σπύρος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καρδαμίτσης Σπύρος » Πέμ Αύγ 15, 2013 9:06 am

γρίφος πνευματικό παιχνίδι, στο οποίο μια λέξη ή μια φράση παριστάνεται με εικόνες, σχήματα ή αριθμούς, είδος αινίγματος. Μεταφορικά καθετί περίπλοκο, δυσνόητο ή ακατανόητο.
πρόβλημα (σύνθετο, πολύπλοκο) ερώτημα, ζήτημα, στο οποίο επιζητείται και επιχειρείται να δοθεί απάντηση με επιστημονικό τρόπο, με επιστημονική μέθοδο.

Επομένως μια διαφορά τους είναι ότι ο γρίφος μπορεί να επιλυθεί και με τρόπο μη επιστημονικό; (αναρωτιέμαι και εγώ;)

Καρδαμίτσης Σπύρος
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Τρί Αύγ 27, 2013 3:25 pm

Καλησπέρα.
Ψάχνοντας σε σχετική βιβλιογραφία δε μπόρεσα να εντοπίσω καθαρά τη διαφορά προβλήματος και γρίφου.
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει διαφορά.
Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω με τη σειρά μου τους συνάδελφους που διδάσκουν μαθηματικά είναι αν
πραγματικά πιστεύουν πως η παρουσίαση γρίφων (σχετικών φυσικά με το προς παράδοση μάθημα) λειτουργεί
ευεργετικά και στην παρουσίαση του μαθήματος αλλά και στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για την ενασχόληση
των παιδιών με τα μαθηματικά.
Σας είμαι εκ των προτέρων υπόχρεος και ξέρω πως θα πείτε τη γνώμη σας για το θέμα που σας ρωτάω.
Ευχαριστώ.

Χρήστος Κυριαζής
pana1333
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pana1333 » Παρ Αύγ 30, 2013 2:07 am

Χρήστο καλησπέρα και καλό χειμώνα. Πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά, εξαρτάται όμως και από το τρόπο που θα παρουσιαστεί. Tο περασμένο χειμώνα δυσκολεύτηκα πολύ να προσεγγίσω με "καθαρά" μαθηματικά τους μαθητές του σχολείου των φυλακών Κορυδαλλού. Έψαξα λοιπόν άλλους τρόπους και ένας από αυτούς ήταν η χρησιμοποίηση γρίφων και άλλων εποπτικών μέσων όπως π.χ το tangram. Νομίζω ότι λειτούργησε πολύ ευργετικά κυρίως όσον αφορά την ενασχόληση και το ενδιαφέρον των μαθητών....

Κανάβης Χρήστος
Μαθηματικός
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης