Περί Διαγωνισμάτων

Συντονιστής: spyros

newton

Περί Διαγωνισμάτων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από newton » Τρί Φεβ 15, 2011 10:31 pm

Πως θα σας φαινόταν ένα διαγώνισμα της Β΄Γυμνασίου για το 2ο τρίμηνο στις εξισώσεις τις ανισώσεις, την τετραγωννική ρίζα τις συναρτήσεις y=ax και y=ax+β την εφαπτομένη το ημίτονο και το συνημίτονο καθώς και εγγεγραμμένες γωνίες και κανονικά πολύγωνα ;Είναι δυνατόν ; Και όμως είναι. Ελλάδα είναι εδώ .Μήπως θα πρέπει να μπούνε κάποιοι κανόνες -περιορισμοί. Πως μετά τα παιδιά να μην γυρίζουν την πλάτη τους στα Μαθηματικά . Βέβαια είχαμε και παλαιότερα στον μέσον της χρονιάς εξετάσεις , αλλά τουλάχιστον τα παιδιά είχαν χρόνο να ετοιμαστούν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Re: Περί Διαγωνισμάτων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Τρί Φεβ 15, 2011 10:59 pm

Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα κεφάλαιο μόνο για να το κάνουν επανάληψη και πάνω σε αυτό να τους βάλουμε θέματα παραπλήσια με του σχολικού βιβλίου. Θα είναι παραλογισμός να ζητήσουμε επανάληψη σε όλη την παραπάνω ύλη που έχεις αναφέρει.

Ιωάννου Δημήτρης

Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Τρί Φεβ 15, 2011 11:22 pm

Χαίρομαι που ανοίγεις αυτό το τεράστιο θέμα για να πω μερικές σκέψεις ,όχι για το συγκεκριμένο διαγώνισμα, δεν έχει νόημα, αλλά γενικά.

Έχω πραγματικά εξοργιστεί από την κατάχρηση αυτού του στοιχείου που λέγεται διαγώνισμα , είτε στα σχολεία είτε στα φροντιστήρια.
- Στα δημόσια Σχολεία η κατάσταση είναι απελπιστική.Οι πιο φιλικοί τελικά καθηγητές προς τους μαθητές, όπως μου λέμε παντού όλα τα παιδιά, είναι οι μαθηματικοί ! Στα άλλα μαθήματα ακούω κάθε μήνα διαγώνισμα σε δυο, τρία ή τέσερα κεφάλαια !Το ίδιο γίνεται και στα Δημοτικά !Έχουν εξοντώσει κυριολεκτικά τα παιδιά !

Στην γ΄Δημοτικού που πάει η κόρη μου έγραψαν διαγώνισμα σε όλη την Ιδιάδα ! Μα είναι δυνατόν; Άλλο να κάνει ο διδάσκων επανάληψη δυο μαθηματάκια και ύστερα να βάλει ένα τεστάκι για να δει ο ίδιος τι πέτυχε στο μάθημά του και άλλο να ορίσει επαναληπτικό διαγώνισμα σε ένα απόγευμα 40 σελίδες ! Τα παιδάκια δεν ξέρουν ακόμα να διαβάσουν !
Και στα Γυμνάσια ή τα Λύκεια όμως το ίδιο γίνεται ! Κατάχρηση μέχρις εσχάτων ! Πρέπει οι σχολικοί σύμβουλοι να περνάνε από τα σχολεία και να ελέγχουν την ύλη των διαγωνισμάτων. Δεν αρκεί άραγε μια ενότητα , θέλουμε ολόκληρο κεφάλαιο; Άντε μια φορά το χρόνο, αν θέλουν οι μαθητές ,να μπει και ένα γενικό διαγώνισμα σε ένα κεφάλαιο ή περισσότερα και αυτό στην Γ ' μόνο Λυκείου.Εκεί να πούμε ότι έχει νόημα ένα ανακεφαλαιωτικό διαγώνισμα, μια και έχουμε τις γενικές εξετάσεις !
Τι νόημα έχουν όμως διαγωνίσματα στο Δίκαιο , στην Ιστορία , στα Θρησκευτικά κλπ κάθε μήνα σε όλη την ύλη και άλλες τέτοιες ανοησίες που βλέπω και στο σχολείο μου ακόμα !
Έχω φτάσει στο σημείο να φωνάζω ότι το Υπουργείο πρέπει να απαγορεύσει με νόμο τα διαγωνίσματα τελείως , αν δεν είναι στο μάθημα της ημέρας ή στην επανάληψη μίας το πολύ διδακτικής ενότητας , μέτριας έκτασης. Σε γυμνάσια και λύκεια και παντού !

Τελικά, μια γενική γραπτή εξέταση στη μισή από τη διδαχθείσα ύλη από 15 έως 30 ιανουαρίου είναι η ιδανική εξέταση.Και μάλιστα όχι σε όλα τα μαθήματα ! Για Γυμνάσιο και Λύκειο. Στα Δημοτικά , εκτός από ολιγόλεπτα τεστ , τα άλλα διαγωνίσματα πρέπει να απαγορευτούν τελείως !!!
Δε λέμε, καλή η αξιολόγηση, αλλά εδώ αποδεικνύεται ότι ελάχιστοι γνωρίζουν πώς να την κάνουν και κάθε πότε !
- Για τα φροντιστήρια δεν θα σχολιάσω το θέμα ,διότι έχουν άλλον προορισμό. Θα πω μόνο ετούτο : δεν είναι καλή εικόνα τη μέρα της Κυριακής και την ώρα που χτυπάει στη γειτονιά η καμπάνα για την Εκκλησία, οι μαθητές να είναι από τις 8 στο δρόμο για να ανέβουν για διαγώνισμα. Δεν έχουν και αυτά τα ...καϋμένα δικαίωμα να κοιμηθούν μια μέρα ; Ανθρώπινα πράγματα δηλαδή !

Σταματώ εδώ ! Είμαι σίγουρος ότι κάτι κάνουμε όλοι μας λάθος και πρέπει να το ξανασκεφτούμε ! Πριν είναι πολύ αργά !

Μπάμπης

newton

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από newton » Τετ Φεβ 16, 2011 12:02 am

Συμφωνώ κ. Στεργίου με τα γραφόμενά σας. Σε ότι αφορά το μάθημά μας το διαγώνισμα βοηθά τον μαθητή να καταλάβει τα σημεία αδυναμίας του και τον βοηθά επίσης να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο . Το δε καθηγητή να δει τις πραγματικές ελλείψεις του κάθε μαθητή .Σε ότι αφορά τα επαναληπτικά θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και ύστερα βέβαια από την επανάληψη που θα έχουμε κάνει.Πως είναι δυνατόν ένας μαθητής στο παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω, να μπορεί μέσα σε 30 λεπτά που διαρκεί ο καθαρός χρόνος του διαγωνίσματος να διαχειριστεί από τις εξισώσεις έως τα κανονικά πολύγωνα; Είναι σαν να τον ρίχνουμε στον λάκο με τα φίδια. Δικαιολογημένα ο μαθητής αντιδρά , αρνείται , αδιαφορρεί απογοητεύεται. Μου θυμίζει τον "απαρχαιομένο καθηγητή" που μέσα του λέει "θα σου δείξω εγώ στο ...διαγώνισμα" . Έλεος θα πρέπει ειδικά στο σχολείο τα διαγωνίσματα να αποκτήσουν άλλο χαρακτήρα.Να μελετούνται και ως προς την ύλη και ως προς το χρόνο που τείθενται και ως προς την ποιότητα , ποσότητα και δυσκολία των θεμάτων. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται διαγωνίσμα σε Γ΄Λυκείου με 4 θέματα των δύο ασκήσεων το καθένα, (επιπέδου 3ου ζητήματος πανελληνίων ) σε καθαρό χρόνο μιάμιση ώρας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαγώνισμα (όποιας τάξης ) χωρίς θεωρία . Δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε διαγώνισμα τριμήνου Α' Γυμνασίου το άθροισμα 1+2+3+...+100 ( να εξετάσουμε τι μ΄αυτό ;)Δεν είναι δυνατόν μα μην μαθαίνουμε τα παιδιά να ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΩΣΤΑ και απλά να βάζουμε στο πόδι ασκήσεις για περάσουμε τη μπόρα!!! Και όπως λέω κάθε φορά στους φίλους μου για να "βγάλλω" το διαγώνισμα της Κυριακής ( απόγευμα πάντα και ΠΟΤΕ πρωί) θέλω ένα τρίωρο για να αποφασήσω , να δοκιμάσω , να λύσω , να χρονομετρήσω για να έχω την απάιτηση να βάλλω σε δοκιμασία και τα παιδιά . Και μετά αρχίζει το ψύρισμα της διόρθωσης που είναι , άλλη μία πονεμένη ιστορία. Να διορθώσουμε με Μαθηματική αυστηρότητα μεν, αλλά αντικειμενικά δε και κυρίως με το ίδιο κριτήριο . Όχι τον ένα μαθητή που δεν έγραψε το π.ο. στο όριο τάδε, του κόβουμε 5 και τον άλλο 10. Θέλουμε δουλειά ακόμη δυστυχώς και σ΄αυτά που είναι αυτονόητα.
newton

mathfinder
Διευθύνον Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathfinder » Τετ Φεβ 16, 2011 12:12 am

Επιπλέον , δεν μπορούμε να βάζουμε διαγώνισμα στο Γυμνάσιο με θέματα και Άλγεβρας και Γεωμετρίας. Ή στην άλγεβρα ή στη γεωμετρία ( η επιλογή είναι του διδάσκοντα).

Αθ. Μπεληγιάννης
τελευταία επεξεργασία από mathfinder σε Τετ Φεβ 16, 2011 9:38 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Never stop learning , because life never stops teaching.
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Τετ Φεβ 16, 2011 9:27 pm

newton έγραψε:Συμφωνώ κ. Στεργίου με τα γραφόμενά σας. ...................
.Πως είναι δυνατόν ένας μαθητής στο παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω, να μπορεί μέσα σε 30 λεπτά που διαρκεί ο καθαρός χρόνος του διαγωνίσματος να διαχειριστεί από τις εξισώσεις έως τα κανονικά πολύγωνα; ......................
Έλεος θα πρέπει ειδικά στο σχολείο τα διαγωνίσματα να αποκτήσουν άλλο χαρακτήρα.Να μελετούνται και ως προς την ύλη και ως προς το χρόνο που τείθενται και ως προς την ποιότητα , ποσότητα και δυσκολία των θεμάτων. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται διαγωνίσμα σε Γ΄Λυκείου με 4 θέματα των δύο ασκήσεων το καθένα, (επιπέδου 3ου ζητήματος πανελληνίων ) σε καθαρό χρόνο μιάμιση ώρας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαγώνισμα (όποιας τάξης ) χωρίς θεωρία . ....................
Μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν αυτό το θέμα. Μάλιστα, καθήσαμε μια φορά μια ομάδα και συντάξαμε τον Δεκάλογο του Καλού Διαγωνίσματος , με τις βασικές αρχές ενός σωστού διαγωνίσματος.
Κάπου το έχουμε, αν το βρω θα το ξαναβάλω. Για να καταφανεί η αξία αυτού του δεκαλόγου, θα σου πω το εξής για να γελάσεις :
Φέτος σε κάποιο τμήμα είπα να το ...παίξω παλιός και άφησα το δεκάλογο στην άκρη. Έλλειψα το Σαββατοκύριακο, το διαγώνισμα ήταν για τη Δευτέρα, γύρισα αργά το βράδυ της Κυριακής , κάθησα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα για να το γράψω, θέματα για δυο ομάδες. Έτοιμο λοιπόν το διαγώνισμα !

Πάω την άλλη μέρα νωρίς στο σχολείο, ρίχνω μια γρήγορη ματιά στα θέματα, πάω να βγάλω φωτοτυπίες πρωί -πρωί, ...πεσμένος ο γενικός διακόπτης ! Περιμένω το διευθυντή, έρχεται παρά 10, ανοίγουμε το φωτοτυπικό, δεν είχε χαρτί Α-4 καθόλου στην αποθήκη !
Ευτυχώς είχα ένα πακέτο φυλλαγμένο σε μια κρυψώνα ! Άντε τρέχοντας να προλάβω, χτυπάει το κουδούνι, ψάχνω για τετράδια διαγωνισμάτων, τα είχαν πάρει οι φιλόλογοι την προηγούμενη μέρα , όσα είχαν μείνει είχαν βραχεί όταν πλημμύρισε το ισόγειο! Ψάχνω για κόλλες αναφορές από τις εξετάσεις του Ιουνίου, με βλέπει ο Διεθυντής, βάζει τις φωνές : γιατί τάχουμε τα τετράδια ρε παιδιά ;
Να βρίσω τώρα ποιον ; Το σύστημα, τον εργολάβο ή την κακή μου τύχη ; Μέσα μου έλεγα ''καλά να πάθω '', διότι ήξερα ότι όλα αυτά συμβαίνουν στα σχολεία.

Ας μη συνεχίσω ! Διότι την ώρα του διαγωνίσματος άλλαξα και ένα νουμεράκι στη μία ομάδα για να βγαίνουν τα νούμερα καλά, έγραψαν και οι μισοί πάνω από 15, άστα να πάνε !Και είναι ό,τι πιο πολύ απεχθάνομαι στα διαγωνίσματα : να μη βγαίνουν οι ασκήσεις ή να μην είναι καλά τα νούμερα ή να μου γράψουν οι άσχετοι πάνω από αυτό που θέλω!

Χίλιες φορές να έβαζα τα περυσινά θέματα που ήταν ζυγισμένα, σωστά, με ωραία κατανομή ύλης, με προσεγμένη κατανομή μονάδων , λύνονταν μέσα στο συγκεκριμένο χρόνο και θα τα είχα πριν από δύο μέρες έτοιμα στο συρτάρι μου !
Ηταν φιαγμένα με βάση το δεκάλογο !
Τέλος πάντων, μόνο οι μαθητές πανηγύριζαν διότι έγραψαν όλοι καλά . Να σκεφτείς ότι και κάτι μαθήτριες που δεν έχουν ανοίξει το στόμα όλη τη χρονιά έγραψαν πάνω από 7 ! Κι αυτό διότι έδωσα πολλές μονάδες στη θεωρία και στα Σ-Λ.Έπεσαν και μερικά .... νοήματα, διότι την ώρα της εξέτασης εγώ ξαναέλυνα τα θέματα τρέμοντας μήπως έκανα κάποιο τυπογραφικό ή άλλο λάθος.Βλαστήμησα την ώρα που άφησα το διαγώνισμα για την τελευταία μέρα!
Αν είχα ακολουθήσει το Δεκάλογο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει !Το διαγώνισμα είναι λοιπόν μια πιο σοβαρή υπόθεση από ότι νομίζουμε , θέλει χρόνο, διαύγεια, υπομονή, σκέψη. Μαζί με αυτά θέλει και όλα τα παραπάνω που έγραψες, για το παιδαγωγικό δηλαδή σκέλος .

Εδώ λοιπόν ταιριάζει το '' δάσκαλε που δίδασκες.... !''.

Μπάμπης

Άβαταρ μέλους
Μιχάλης Νάννος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Νάννος » Τετ Φεβ 16, 2011 9:34 pm

«Δε θα αντικαταστήσει ο υπολογιστής τον καθηγητή...θα αντικατασταθεί ο καθηγητής που δεν ξέρει υπολογιστή...» - Arthur Clarke
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Πέμ Φεβ 17, 2011 12:01 am

Μιχάλη , ευχαριστώ πολύ !

Ίσως αυτό το θέμα να το περάσουμε στο φάκελο του καθηγητή ή κάπου αλλού , αφού συχνά βρίσκεται μπροστά μας .Έχουμε μαζέψει ωραίες σκέψεις σε αυτη την επικοινωνία και σχεδόν το καλύψαμε από πολλές πλευρές !

Μπάμπης

Plutarch

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Plutarch » Παρ Φεβ 18, 2011 9:19 pm

newton έγραψε:Πως θα σας φαινόταν ένα διαγώνισμα της Β΄Γυμνασίου για το 2ο τρίμηνο στις εξισώσεις τις ανισώσεις, την τετραγωννική ρίζα τις συναρτήσεις y=ax και y=ax+β την εφαπτομένη το ημίτονο και το συνημίτονο καθώς και εγγεγραμμένες γωνίες και κανονικά πολύγωνα ;Είναι δυνατόν ; Και όμως είναι. Ελλάδα είναι εδώ .Μήπως θα πρέπει να μπούνε κάποιοι κανόνες -περιορισμοί. Πως μετά τα παιδιά να μην γυρίζουν την πλάτη τους στα Μαθηματικά . Βέβαια είχαμε και παλαιότερα στον μέσον της χρονιάς εξετάσεις , αλλά τουλάχιστον τα παιδιά είχαν χρόνο να ετοιμαστούν.
Η απορία μου είναι τί ακριβώς τους έβαλε, και πόσο χρόνο τους έδωσε? Μπόρεσε να τα εξετάσει όλα αυτά από ένα διαγώνισμα?

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες