Δ.Ε.

Δυσκολότερα θέματα τα οποία όμως άπτονται της σχολικής ύλης και χρησιμοποιούν αποκλειστικά θεωρήματα που βρίσκονται μέσα σε αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση η σύνταξη του μηνύματος θα πρέπει να γίνει στο υποφόρουμ "Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ"

Συντονιστής: Μπάμπης Στεργίου

Άβαταρ μέλους
thanasis kopadis
Επικοινωνία:

Re: Δ.Ε.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thanasis kopadis » Σάβ Ιούλ 20, 2013 6:25 pm

achilleas έγραψε:Επαναφορά...

Φιλικά,

Αχιλλέας
Συμφωνώ (αυτή η άσκηση με έχει κάψει :lol: Όποιος έχει λύση να την μοιραστεί μαζί μας)

«Τι είναι το μηδέν, Μπαμπά ;»
«Ο αριθμός των φτερωτών ελεφάντων που στέκονται δίπλα σου.»
«Οι ροζ ή οι άσπροι;»
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Κυρ Ιούλ 28, 2013 8:37 am

bboybast έγραψε:Την παρακάτω διαφορική εξίσωση την προσπαθώ κάτι μέρες αλλά δεν έχω βρει κάτι ακόμα. Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Έστω συνάρτηση f:(0,+\propto )\rightarrow \ R με f''(x)>0 ,x>0,f(1)=0 και για x>0 ισχύει f(x)f''(x)+lnf''(x)=0. Να βρεθεί ο τύπος της.

Edit από Γενικούς Συντονιστές.
Καλημέρα.
Δε γνωρίζω να τη λύσω και θα ήθελα να μάθω.

Χρήστος Κυριαζής
achilleas
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από achilleas » Δευ Ιούλ 29, 2013 6:16 pm

bboybast,

Επειδή στο θέμα viewtopic.php?f=56&t=38778 γράψατε ότι αναμένετε λύση γι'αυτή:

Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η άσκηση, ως έχει, δε λύνεται στοιχειωδώς (για να μην πω δε λύνεται):
bboybast έγραψε:Την παρακάτω διαφορική εξίσωση την προσπαθώ κάτι μέρες αλλά δεν έχω βρει κάτι ακόμα. Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Έστω συνάρτηση f:(0,+\propto )\rightarrow \ R με f''(x)>0 ,x>0,f(1)=0 και για x>0 ισχύει f(x)f''(x)+lnf''(x)=0. Να βρεθεί ο τύπος της.
Συνήθως όταν έχουμε μια διαφορική εξίσωση \nu-τάξης χρειαζόμαστε \nu αρχικές συνθήκες.

Εδώ το μόνο που δίνεται είναι η τιμή του f(1). Υποθέτω μια μέθοδος επίλυσης χρειάζεται και το f'(1) (ή κάτι αντίστοιχο για την 1η παράγωγο).

Το να μαντέψει κανείς ότι η συνάρτηση f(x)=x\ln x αποτελεί λύση της παραπάνω διαφορικής εξίσωσης δεν είναι δύσκολο.

Το να αποδείξει ότι είναι η μοναδική λύση (και μάλιστα με ελλειπείς συνθήκες όπως νομίζω) είναι εξαιρετικά δύσκολο!

Αν υπήρχε ολοκληρωμένη λύση, θα είχε ήδη δημοσιευθεί.

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί δυσκολευόμαστε να το ομολογήσουμε/παραδεχτούμε όλοι. Νομίζαμε ότι τη λύσαμε! Δεν τη λύσαμε....Πάμε παρακάτω!

Φιλικά,

Αχιλλέας

bboybast

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bboybast » Δευ Ιούλ 29, 2013 6:23 pm

Κ. Αχιλλέα και εγώ πιστεύω ότι δύσκολα λύνεται αυτή η άσκηση. Όμως ίσως υπάρχει κάποιο τέχνασμα (όπως γράφει και ο κ. Διονύσης) που εμείς οι υπόλοιποι δεν βλέπουμε. Ας περιμένουμε λοιπόν μήπως δοθεί κάποια λύση!

Παρεμπιπτόντως, πώς μπορούμε να αποδείξουμε ότι μια Δ.Ε. δεν έχει λύση, ή έχει μοναδική, ή περισσότερες;

Giorgos S

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos S » Δευ Ιούλ 29, 2013 6:24 pm

Τότε γιατί ο κύριος Διονύσης αναφέρει ότι έχει βρει λύση;

Άβαταρ μέλους
Σ. Διονύσης
Τοποθεσία: Milky Way,Orion Arm, Solar System, 3rd Planet(Earth)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σ. Διονύσης » Δευ Ιούλ 29, 2013 7:17 pm

Να προτείνω κάτι μήπως δώσω δε κάποιον καμία έμπνευση:

Η Δ.Ε είναι της μορφής: \displaystyle{F[x,f(x),f(a_1(x)),f(a_2(x)),...,f(a_n(x))]=0}

Όπου εδώ συγκεκριμένα:

f(x)f''(x)=-lnf''(x)\Longrightarrow f(a(x))=f(b(x)), όπου: \displaystyle{a(x)=f(x)f''(x)} και \displaystyle{b(x)=-lnf''(x)}

Eπομένως αν βρούμε μια συνάρτηση f_0(x) που να ικανοποιεί την παραπάνω τότε αν είναι \sigma (x) μια τυχαία συνάρτηση θα την ικανοποιεί και αυτή.

Μια προφανής συνάρτηση είναι η f_0(x)=xlnx και άρα λύση της θα είναι και η: \displaystyle{f(x)=\sigma (f_0(x))}

Tέλοσπάντων, από τα λίγα που έχω αρχίσει να διαβάζω, σκέφτομαι τη μεθοδολογία του Babbage...

Φιλικά,
Διονύσης

My System:
Case:CoolerMaster HAF-X
CPU:i7-2600k @5.0GHz @1.43v
RAM:Corsair Dominator GT 32GB 2133MHz
GPU:ATI RADEON HD6990 4GB @950MHz @1450MHz
Mobo:GIGABYTE Z68X-UD7-B3
SSD:Corsair Force GS 240GB
HDD:WD Caviar Black 2TB
CPU cooler:CoolerMaster V10
Headphones:V-moda M100
Audio interface:RME Babyface
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Δευ Ιούλ 29, 2013 7:40 pm

Σ. Διονύσης έγραψε:<...> αν είναι \sigma (x) μια τυχαία συνάρτηση θα την ικανοποιεί και αυτή.

Μια προφανής συνάρτηση είναι η f_0(x)=xlnx και άρα λύση της θα είναι και η: \displaystyle{f(x)=\sigma (f_0(x))}
Δεν νομίζω. Π.χ. αν πάρουμε για τυχαία την \sigma (x) =x^2 , παρατηρούμε ότι η \sigma (x\ln x) = (x\ln x)^2 δεν ικανοποιεί την εξίσωση.

socrates
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από socrates » Κυρ Αύγ 04, 2013 4:49 pm

dennys έγραψε:Γιώργο εντάξει.

Για την λύση μου, θα την δώσω αργότερα.

Φιλικά
dennys έγραψε:Kαλημέρα στο :logo:

Υπάρχει τέχνασμα ,το οποίο και θα δώσω μόλις έρθει η ώρα του.

Καλή συνέχεια σε όλους.

Διονύσης Βουτσάς

Πέρασε αρκετός καιρός... Αν πράγματι έχετε λύση, καλό θα ήταν να τη δημοσιεύσετε...

Θανάσης Κοντογεώργης
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Τρί Αύγ 06, 2013 11:02 am

Μέρα γιορτινή σήμερα και μιάς και δεν ξέρω να τη λύσω δε θα ήταν όμορφο να μάθω επιτέλους;
Ανυπομονώ για τη λύση. Ανυπομονώ να μάθω.

Χρήστος Κυριαζής
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Γ'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης