Όριο από Όριο!

Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Όριο από Όριο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΛΕΩΝΙΔΑΣ » Τρί Νοέμ 04, 2014 12:30 am

Θέτω ένα ωραίο, κατά τη γνώμη μου, πρόβλημα που μου δόθηκε από έναν δάσκαλο μου.

Έστω a>0 και η συνάρτηση f:(a,+\infty) \to R_+ είναι γνήσια αύξουσα. Αν υπάρχει b>0 ώστε \displaystyle{\lim_{x \to +\infty}\frac{f(x+b)}{f(x)}=1} τότε να δειχθεί ότι για κάθε c>a ισχύει ότι \displaystyle{\lim_{x \to +\infty}\frac{f(x+c)}{f(x)}=1}

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Όριο από Όριο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Νοέμ 04, 2014 12:44 am

ΛΕΩΝΙΔΑΣ έγραψε:Θέτω ένα ωραίο, κατά τη γνώμη μου, πρόβλημα που μου δόθηκε από έναν δάσκαλο μου.

Έστω a>0 και η συνάρτηση f:(a,+\infty) \to R_+ είναι γνήσια αύξουσα. Αν υπάρχει b>0 ώστε \displaystyle{\lim_{x \to +\infty}\frac{f(x+b)}{f(x)}=1} τότε να δειχθεί ότι για κάθε c>a ισχύει ότι \displaystyle{\lim_{x \to +\infty}\frac{f(x+c)}{f(x)}=1}
Έστω n\in \mathbb N^* με c \le nb. Έχουμε τότε από την υπόθεση ότι f γνήσια αύξουσα ότι

\displaystyle{ 1 \le \frac{f(x+c)}{f(x)} \le \frac{f(x+nb)}{f(x)}= \frac{f(x+(n-1)b + b)}{f(x+(n-1)b)}\cdot \frac{f(x+(n-2)b + b)}{f(x+(n-2)b)}\cdot ... \cdot \frac{f(x + b)}{f(x)} }

Παίρνοντας όριο x\to \infty, το δεξί μέλος τείνει εξ υποθέσεως στο 1\cdot 1 \cdot 1 ... \cdot 1 =1. Το ζητούμενο τώρα έπεται από ισοσυγκλίνουσες.

Φιλικά,

Μιχάλης

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης