Θεώρημα Rolle

Συντονιστές: Μπάμπης Στεργίου, m.pαpαgrigorakis, Καρδαμίτσης Σπύρος, Πρωτοπαπάς Λευτέρης, R BORIS, KAKABASBASILEIOS

Άβαταρ μέλους
Silver

Θεώρημα Rolle

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Silver » Τετ Ιουν 17, 2020 6:23 pm

Ξέρω ότι σήμερα έχουν την τιμητική τους τα θέματα αλλά έχω μια απορία στην παρακάτω άσκηση.

Δίνεται παραγωγίσιμη συνάρτηση f:\mathbb{R}\rightarrow \mathbb{R} για την οποία ισχύει f(1)<0<f(2). Να δείξετε ότι:
i) Η συνάρτηση g:\mathbb{R}\rightarrow \mathbb{R} για την οποία ισχύει g(x)=xf(x) για κάθε x\epsilon \mathbb{R} δεν είναι γνησίως μονότονη.
ii) Υπάρχει x_{0}\epsilon (1,2) τέτοιο ώστε f(x_{0})+x_{0}f'(x_{0})=0.

Αυτό που με απασχολεί είναι ότι στο (ii) βρίσκω x_{0} στο διάστημα (0,2) αλλά όχι στο διάστημα (1,2). Υπάρχει περίπτωση η άσκηση να έχει λάθος;

Λέξεις Κλειδιά:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Re: Θεώρημα Rolle

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ » Τετ Ιουν 17, 2020 6:40 pm

Silver έγραψε:
Τετ Ιουν 17, 2020 6:23 pm
Ξέρω ότι σήμερα έχουν την τιμητική τους τα θέματα αλλά έχω μια απορία στην παρακάτω άσκηση.

Δίνεται παραγωγίσιμη συνάρτηση f:\mathbb{R}\rightarrow \mathbb{R} για την οποία ισχύει f(1)<0<f(2). Να δείξετε ότι:
i) Η συνάρτηση g:\mathbb{R}\rightarrow \mathbb{R} για την οποία ισχύει g(x)=xf(x) για κάθε x\epsilon \mathbb{R} δεν είναι γνησίως μονότονη.
ii) Υπάρχει x_{0}\epsilon (1,2) τέτοιο ώστε f(x_{0})+x_{0}f'(x_{0})=0.

Αυτό που με απασχολεί είναι ότι στο (ii) βρίσκω x_{0} στο διάστημα (0,2) αλλά όχι στο διάστημα (1,2). Υπάρχει περίπτωση η άσκηση να έχει λάθος;
το σωστό είναι
x_{0} στο διάστημα (0,2)

πάρε
f(x)=x-\frac{3}{2}
τότε
x_{0}=\frac{3}{4}

Άβαταρ μέλους
Silver

Re: Θεώρημα Rolle

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Silver » Τετ Ιουν 17, 2020 6:59 pm

Ευχαριστώ πολύ... Βρήκατε και την συνάρτηση :clap2:

Απάντηση