Να δειχθεί ότι
όπου
το σύνολο των άρρητων αριθμών.Συντονιστής: stranton
όπου
το σύνολο των άρρητων αριθμών.

διαιρείται αναγκαστικά με τo
και άρα και ο
. Άτοπο αφού οι
είναι πρώτοι μεταξύ τους.
.

.
και το σύνολο: 
είναι κενά σύνολα.
για το οποίο θεωρούμε ότι δεν είναι το κενό σύνολο. Τότε θα έχει ένα ελάχιστο στοιχείο
. Θεωρούμε το
για το οποίο παίρνουμε ότι:
το
θα ανήκει και αυτό στο
. Επειδή όμως
το
δεν έχει ελάχιστο στοιχείο κάτι που είναι άτοπο.
και δουλεύωντας όμοια τα
είναι τα κενά σύνολα. Αυτό συνεπάγεται ότι και το
είναι το κενό σύνολο που σημαίνει ότι το
είναι άρρητος.
).Καλησπέρα. Αφού θίξω πως βρισκόμαστε σε περιβάλλον Α' λυκείου, να ρωτήσω μία βασική μου απορία, πέραν του ότι δεν καταλαβαίνω τη λύση:Σ. Διονύσης έγραψε:Να κάνω και εγώ μια προσπάθεια.
είναι το κενό; Αφού έτσι όπως έχει οριστεί το μηδέν ανήκει σε αυτό.Καλησπέρα.chris_gatos έγραψε:Καλησπέρα. Αφού θίξω πως βρισκόμαστε σε περιβάλλον Α' λυκείου, να ρωτήσω μία βασική μου απορία, πέραν του ότι δεν καταλαβαίνω τη λύση:Σ. Διονύσης έγραψε:Να κάνω και εγώ μια προσπάθεια.
Γιατί τοείναι το κενό; Αφού έτσι όπως έχει οριστεί το μηδέν ανήκει σε αυτό.
.
είναι κενό διότι κάθε σύνολο με θετικά ακέραια στοιχεία έχει ένα ελάχιστο στοιχείο. Όμως με αυτό το τρόπο αποδείξαμε ότι τελικά δεν έχει κάποιο ελάχιστο στοιχείο, άρα τα
δεν είναι ακέραιοι κλπ..Γνωρίζω την τεχνική που χρησιμοποιείς. Δεν καταλαβαίνω αυτά που έχω κοκκινήσει.Σ. Διονύσης έγραψε:Να κάνω και εγώ μια προσπάθεια.
Θεωρούμε τα σύνολακαι το σύνολο:
Αρκεί να δείξουμε ότι ταείναι κενά σύνολα.
Ας δουλέψουμε στογια το οποίο θεωρούμε ότι δεν είναι το κενό σύνολο. Τότε θα έχει ένα ελάχιστο στοιχείο
. Θεωρούμε το
για το οποίο παίρνουμε ότι:
και επειδήτο
θα ανήκει και αυτό στο
. Επειδή όμως
το
δεν έχει ελάχιστο στοιχείο κάτι που είναι άτοπο.
Επομένως τακαι δουλεύωντας όμοια τα
είναι τα κενά σύνολα. Αυτό συνεπάγεται ότι και το
είναι το κενό σύνολο που σημαίνει ότι το
είναι άρρητος.
Edit: Προστέθηκε το άστρο στον ορισμό των συνόλων. (Για θετικό ακέραιο).
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Σ. Διονύσης έγραψε:<...> Αυτό συνεπάγεται ότι και τοείναι το κενό σύνολο που σημαίνει ότι το
είναι άρρητος.
) περιττεύει γιατί απλά δείχνει (με επιτιδευμένο τρόπο που κάνει τα εύκολα δύσκολα) το γνωστότατο αποτέλεσμα ότι η
είναι άρρητος αριθμός. Τέτοιες αποδείξεις υπάρχουν πολλές. Για παράδειγμα είχα παλαιότερα αναρτήσει στο φόρουμ
διαφορετικές αποδείξεις συμπεριλαμβανομένης και της παραπάνω, χωρίς τα επιτηδεύματα, αλλά άντε βρες τις.
και

που βέβαια είναι απειροσύνολο, πάντως όχι κενό.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης