Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2012
Re: Μαθηματικά Κατεύθυνσης 2012
Τα θέματα ήταν καλά και δύσκολοτερα από πέρυσι, κυρίως στο τέταρτο θέμα.Έμένα μου άρεσαν πολύ, αλλά δεν είμαι μαθήτρια. Σε πολλούς μαθητές δεν έφτασε ο χρόνος. Ο παράγοντας "άγχος" πάντα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Τα παιδιά δεν είναι μαθηματικοί, χαλαροί να σκεφτούν και πολλές εναλλακτικές λύσεις. Τα περισσότερα θέματα ήταν κλασικά και άμα ρωτήσετε παιδιά που δεν πρόλαβαν τα ξέρουν , αυτό είναι πάντα που με στενοχωρεί.
Καλή συνέχεια σε όλους !
( Από σήμερα θα κοιμάμαι πιο ήρεμη τα βράδια , γιατί όπως και να έχει όλο αυτό το περνάμε όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές)
Καλή συνέχεια σε όλους !
( Από σήμερα θα κοιμάμαι πιο ήρεμη τα βράδια , γιατί όπως και να έχει όλο αυτό το περνάμε όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές)
1. Δεν διδάσκουμε με αυτό που λέμε και κάνουμε. Διδάσκουμε με αυτό που είμαστε.
2. Ο μέτριος δάσκαλος περιγράφει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο σωστός δάσκαλος αποδεικνύει. Ο σπουδαίος δάσκαλος εμπνέει. ( Γουίλιαμ Γουάρντ)
2. Ο μέτριος δάσκαλος περιγράφει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο σωστός δάσκαλος αποδεικνύει. Ο σπουδαίος δάσκαλος εμπνέει. ( Γουίλιαμ Γουάρντ)
-
k-ser
- Επικοινωνία:
Να συγχαρώ τους συναδέλφους στην επιτροπή θεμάτων για την αναλυτική - και κοπιαστική φαντάζομαι - παρουσίαση των απαντήσεων.
Κάποια στιγμή, όχι τώρα, θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για το πόσο αναλυτικά πρέπει να γράφει ένας μαθητής τις απαντήσεις του,
δεδομένης της δυσκολίας -κάποιων- και της πληθώρας των ερωτημάτων.
Παράδειγμα: στο ερώτημα "πόσες ρίζες έχει η εξίσωση
;"
θεωρώ άριστη απάντηση την εξής:
Αφού το
ανήκει στο
και η
είναι γνησίως φθίνουσα στο
η εξίσωση
έχει ακριβώς μία ρίζα
στο
.
Αφού το
ανήκει στο
και η
είναι γνησίως αύξουσα στο
η εξίσωση
έχει ακριβώς μία ρίζα
στο
.
Μπορεί κάποιοι να διαφωνείτε, αλλά ας είναι θέμα για συζήτηση για μετά τις εξετάσεις
για να μην προβληματίσουμε, αυτήν τουλάχιστον την περίοδο, τους μαθητές μας.
Καλό βράδυ.
Κάποια στιγμή, όχι τώρα, θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για το πόσο αναλυτικά πρέπει να γράφει ένας μαθητής τις απαντήσεις του,
Παράδειγμα: στο ερώτημα "πόσες ρίζες έχει η εξίσωση
;" θεωρώ άριστη απάντηση την εξής:
Αφού το
ανήκει στο
και η
η εξίσωση
έχει ακριβώς μία ρίζα
στο
.Αφού το
ανήκει στο
και η
η εξίσωση
έχει ακριβώς μία ρίζα
στο
.Μπορεί κάποιοι να διαφωνείτε, αλλά ας είναι θέμα για συζήτηση για μετά τις εξετάσεις
Καλό βράδυ.
Κώστας Σερίφης
- chris_gatos
- Επιμελητής
Κώστα εγώ δε διαφωνώ καθόλου μαζί σου. Το μόνο που θα πρόσθετα θα ήταν το "λόγω της συνέχειας της συνάρτησης".k-ser έγραψε: Παράδειγμα: στο ερώτημα "πόσες ρίζες έχει η εξίσωση;"
Αφού τοανήκει στο
και η
η εξίσωση
έχει ακριβώς μία ρίζα
στο
.
Αφού τοανήκει στο
και η
η εξίσωση
έχει ακριβώς μία ρίζα
στο
.
Μπορεί κάποιοι να διαφωνείτε, αλλά ας είναι θέμα για συζήτηση για μετά τις εξετάσεις
Καλό βράδυ.
Καλό βράδυ.
Χρήστος Κυριαζής
k-ser έγραψε:Να συγχαρώ τους συναδέλφους στην επιτροπή θεμάτων για την αναλυτική - και κοπιαστική φαντάζομαι - παρουσίαση των απαντήσεων.
Παράδειγμα: στο ερώτημα "πόσες ρίζες έχει η εξίσωση;"
Αφού τοανήκει στο
και η
η εξίσωση
έχει ακριβώς μία ρίζα
στο
.
Αφού τοανήκει στο
και η
η εξίσωση
έχει ακριβώς μία ρίζα
στο
.
Καλό βράδυ.
Κ εγώ είμαι απόλυτα σύμφωνη και έτσι το διδάσκω. Τονίζοντας και την συνέχεια της συνάρτησης.
1. Δεν διδάσκουμε με αυτό που λέμε και κάνουμε. Διδάσκουμε με αυτό που είμαστε.
-
k-ser
- Επικοινωνία:
Χρήστο, pito, για το συγκεκριμένο ερώτημα δεν μου είναι απαραίτητη η συνέχεια!
Κώστας Σερίφης
- dimkat
Ως προς τη λύση του Γ2 απο το
, θεωρώ ότι η αναφορά στη συνέχεια και στο θεώρημα ενδιάμεσων τιμών για την ύπαρξη ρίζας είναι πλεονασμός.
Αφού το
ανήκει στο σύνολο τιμών τότε (ασχέτως συνέχειας και Θ.Ε.Τ.) υπάρχει
ώστε
.
Αφού το
ανήκει στο σύνολο τιμών τότε (ασχέτως συνέχειας και Θ.Ε.Τ.) υπάρχει
ώστε
.Δημήτρης Κατούνης
- chris_gatos
- Επιμελητής
- Τηλέγραφος Κώστας
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
grigkost έγραψε:1) Η εκφώνηση στο Δ θέμα είναι σαφέστατη. Για την συνάρτησηκαι για κάθε
ισχύουν οι παρακάτω τρεις σχέσεις:....
Άρα και η, δίνεται ότι ισχύει για κάθε
.
2)Στην δεδομένη σχέσηbmathematic έγραψε:H f ορίζεται γιααλλά το π.ορ. του ολοληρώματος της ανισότητας είναι το R διότι
και το τριώνυμο του άλλου άκρου θα πρέπει να ανήκει στο ίδιο διάστημα. Αυτό όμως συμβαίνει για κάθε πραγματικό αριθμό. Άρα το 0 είναι εσωτερικό σημείο της συνάρτησης που ορίζουμε για να εφαρμόσουμε Fermat.
, μπορεί, όπως εύκολα απέδειξες ότι συμβαίνει, το πρώτο μέλος (ολοκλήρωμα) να ορίζεται σε όλο το
αλλά υπάρχει και δεύτερο μέλος στην σχέση.
Επομένως για να χρησιμοποιηθεί το ότι η σχέσηισχύει σε όλο
, πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ότι ισχύει σε όλο το
.
φιλικά
Έχουμε την παρακάτω εκφώνηση:
Έστω η συνεχής συνάρτηση

)⟶
, η οποία για κάθε
ικανοποιεί τις σχέσεις: •

•

•

Εδώ μας λέει ότι η
για
ικανοποίει τις τρεις σχέσεις και όχι ότι για
ικανοποιούνται οι τρεις σχέσειςΑν αυτο εννοούσε , θα το έγραφε απλά, δηλαδή
Για κάθε
ισχύουν οι σχέσεις .Αλλά αντιθέτως μας λέει ότι η
για τα
που ορίζεται ικανοποιεί τις τρεις σχέσεις .Επίσης αν εννοούσε ότι ισχύουν μόνο για
τότε πως μπορεί να αληθεύει για 
Φιλικά
Τηλέγραφος Κώστας

Τηλέγραφος Κώστας

Καλησπέρα και πάλι
Νομίζω ότι το
,αναφέρεται και στις τρείς σχέσεις ,γι" αυτό και πιο πάνω είπα αν κάποιος μαθητής θεωρούσε την δεύτερη σχέση μόνη της και απεδείκνυε
ότι ισχύει στο
, τότε θα μπορούσε να κάνει φερμα στο 0 , πράγμα επικίνδυνο αν
.
Εδώ λίγο διυλίζουμε τον κώνωπα , αυτοί κατ'εμέ εννοούσαν
για όλα και ήθελαν φερμα στο 1.
Αργότερα ας μας πούν τι εννοούσαν .Εδω είναι που τα παίρνω . Οταν βάζεις θέματα δεν πρέπει να επιδέχονται παρερμηνείας ,εδω εμείς κάναμε 7 σελιδες forum
φαντάσου τα παιδιά.
καλο βράδυ dennys
Νομίζω ότι το
,αναφέρεται και στις τρείς σχέσεις ,γι" αυτό και πιο πάνω είπα αν κάποιος μαθητής θεωρούσε την δεύτερη σχέση μόνη της και απεδείκνυε ότι ισχύει στο
, τότε θα μπορούσε να κάνει φερμα στο 0 , πράγμα επικίνδυνο αν
.Εδώ λίγο διυλίζουμε τον κώνωπα , αυτοί κατ'εμέ εννοούσαν
για όλα και ήθελαν φερμα στο 1. Αργότερα ας μας πούν τι εννοούσαν .Εδω είναι που τα παίρνω . Οταν βάζεις θέματα δεν πρέπει να επιδέχονται παρερμηνείας ,εδω εμείς κάναμε 7 σελιδες forum
φαντάσου τα παιδιά.
καλο βράδυ dennys
Dennys =Ξεκλείδωμα κάθε άσκησης
-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
- Επιμελητής
pito έγραψε:Τα θέματα ήταν καλά και δύσκολοτερα από πέρυσι, κυρίως στο τέταρτο θέμα.Έμένα μου άρεσαν πολύ, αλλά δεν είμαι μαθήτρια. Σε πολλούς μαθητές δεν έφτασε ο χρόνος. Ο παράγοντας "άγχος" πάντα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Τα παιδιά δεν είναι μαθηματικοί, χαλαροί να σκεφτούν και πολλές εναλλακτικές λύσεις. Τα περισσότερα θέματα ήταν κλασικά και άμα ρωτήσετε παιδιά που δεν πρόλαβαν τα ξέρουν , αυτό είναι πάντα που με στενοχωρεί.
Καλή συνέχεια σε όλους !
Θα συμφωνήσω και εγώ με την Μυρτώ και τον φίλο 1=object? , ότι τα θέματα ήταν καλά για εμάς τους μαθηματικούς αλλά ας δούμε και την πλευρά των μαθητών που τουλάχιστον για ένα έτος έχουν τρελλαθεί στο διάβασμα όχι μόνο των μαθηματικών αλλά της Φυσικής , της Χημείας και της Βιολογίας. Αντέχεται εύκολα τέτοια ένταση; Όσοι έχουμε παιδιά που πέρασαν αυτό το στάδιο, γνωρίζουμε το τί σημαίνει να είσαι υποψήφιος. Και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει να μπαίνουν εύκολα θέματα. Όμως να μπαίνουν τέτοια, ώστε να είναι δυνατόν μέσα σε τρεις ώρες να μπορεί να τα λύσει ο τόσο κουρασμένος υποψήφιος, να του δοθεί ο χρόνος να κάνει τον έλεγχο για τυχόν λάθη απροσεξίας και ο χρόνος να διαγράψει μια λανθασμένη οδό που ακολούθησε σε κάποιο θέμα και να δοκιμάσει κάποια άλλη που θα τον οδηγήσει στην λύση.
Δυστυχώς με τα θέματα που μπαίνουν τα τελευταία χρόνια (με τις πολυάριθμες υποερωτήσεις το καθένα) είναι συχνά θέμα τύχης αν θα προλάβει ακόμα και ο άριστος μαθητής να λύσει όλα τα θέματα. Και είναι πράγματι λυπηρό να βλέπουμε μαθητές που έχουν σαρώσει βραβεία σε μαθηματικούς διαγωνισμούς (όπου εκεί φαίνονται οι πραγματικά ταλαντούχοι), να μην μπορούν να γράφουν άριστα στις Πανελλαδικές, επειδή απλώς για να παραδώσουν ένα άψογο γραπτό ψάχνουν και διερευνούν την κάθε ερώτηση και έτσι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν.
- grigkost
- Διαχειριστής
- Επικοινωνία:
1) Για το τι δίνεται στην εκφώνηση του θέματος αρκεί να γράψει κανείς την άσκηση αυστηρά με την βοήθεια ποσοδεικτών. Δηλαδή
.
2)
.
Αν αυτές οι σχέσεις ισχύουν (αληθεύουν) και για
ή για
, αυτό δεν δίνεται και απαιτείται απόδειξη.
.2)
Ακόμα μια φορά: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναρωτιόμαστε "τι εννοούσε". Γνωρίζουμε τι δίνεται. Και αυτό που δίνεται είναι ότι οι τρεις σχέσεις ισχύουν γιαΤηλέγραφος Κώστας έγραψε:...Επίσης αν εννοούσε ότι ισχύουν μόνο γιατότε πως μπορεί να αληθεύει για
.Αν αυτές οι σχέσεις ισχύουν (αληθεύουν) και για
ή για
-
KAKABASBASILEIOS
- Συντονιστής
...και μία άλλη προσέγγιση που έκανα γιά το Δ4 με θεώρημα ενδιάμεσων τιμών λίγο πιό σύντομη...s.kap έγραψε:Παρακάτω θα γράψω την προσέγγιση ενός μαθητή (όχι δικού μου) στο θέμα Δ4. Δεν είναι η συντομότερη, αλλά είναι σωστή και ενδιαφέρουσα.
Είναι, άρα η
Συνεπώς
.
Οπότε από το Θεώρημα Ενδιαμέσων Τιμών υπάρχειώστε
Εξ' άλλου ηικανοποιεί τις προυποθέσεις του Θεωρήματος Μέσης Τιμής σε κάθε ένα από τα διαστήματα
και
, συνεπώς υπάρχουν
και
ώστε
και
Αλλά
και επειδήέχουμε
Συνεπώς τοπου ικανοποιεί το ζητούμενο ανήκει στο διάστημα
και η μοναδικότητα προκύπτει από το ότι η
είναι γνησίως φθίνουσα.
Επειδή είναι
η
είναι γνήσια φθίνουσα στο
και για
ισχύει
και
γιατί
αφού 
και σύμφωνα με το Δ3 ισχύει ότι
επομένως σύμφωνα με το θεώρημα ενδιάμεσων τιμών υπάρχει
ώστε
που είναι και μοναδικό λόγω μονοτονίας της
.Φιλικά και Μαθηματικά
Βασίλης
f ανοιγοντας τους δρομους της Μαθηματικης σκεψης, f' παραγωγος επιτυχιας
Τα Μαθηματικά είναι απλά...όταν σκέπτεσαι σωστά...
Τα Μαθηματικά είναι αυτά...για να δεις πιό μακρυά...
Τα Μαθηματικά είναι μαγεία...όταν έχεις φαντασία...
-
Νασιούλας Αντώνης
- Επικοινωνία:
Για το αν ήταν πολλά ή όχι, αρκεί να αναφέρω ότι έγραψα 14-15 σελίδες και με γράμματα που κάθε άλλο παρά μεγάλα είναι.
Μόνο το Δ1, αν δεν με απατά η μνήμη μου, μου πήρα 3,5 σελίδες.
Παρόλο που είμαι υπέρμαχος των -πολύ- δύσκολων θεμάτων, δεν είμαι υπέρ των πολλών θεμάτων. Πολλοί ικανότατοι συμμαθητές μου (ορισμένοι εξ αυτών και με διακρίσεις σε διαγωνισμούς κτλ), όπως αντίστοιχα παραδείγματα ανέφεραν κι οι άλλοι, ενώ ήξεραν τις λύσεις των θεμάτων δεν πρόλαβαν να τις γράψουν.
Για την ιστορία να αναφέρω ότι (απ' όσο γνωρίζω) στη Φιλανδία, που θεωρείται ότι έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο στις εξετάσεις. Οι εξετάσεις αρχίζουν το πρωί και ο καθένας φεύγει ότι ώρα τελειώσει -το μεσημέρι, το απόγευμα...
Η ταχύτητα, αν και πολύ χρήσιμη για όσους την έχουν, δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να επιτύχει κανείς. Αρκετοί μεγάλοι επιστήμονες δεν υπήρξαν ιδιαίτερα γρήγοροι -επειδή έχουμε ειδικούς επί τους θέματος, δεν θα διακινδυνέψω να δώσω παραδείγματα, ας μας φωτίσουν εκείνοι
Μόνο το Δ1, αν δεν με απατά η μνήμη μου, μου πήρα 3,5 σελίδες.
Παρόλο που είμαι υπέρμαχος των -πολύ- δύσκολων θεμάτων, δεν είμαι υπέρ των πολλών θεμάτων. Πολλοί ικανότατοι συμμαθητές μου (ορισμένοι εξ αυτών και με διακρίσεις σε διαγωνισμούς κτλ), όπως αντίστοιχα παραδείγματα ανέφεραν κι οι άλλοι, ενώ ήξεραν τις λύσεις των θεμάτων δεν πρόλαβαν να τις γράψουν.
Για την ιστορία να αναφέρω ότι (απ' όσο γνωρίζω) στη Φιλανδία, που θεωρείται ότι έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο στις εξετάσεις. Οι εξετάσεις αρχίζουν το πρωί και ο καθένας φεύγει ότι ώρα τελειώσει -το μεσημέρι, το απόγευμα...
Η ταχύτητα, αν και πολύ χρήσιμη για όσους την έχουν, δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να επιτύχει κανείς. Αρκετοί μεγάλοι επιστήμονες δεν υπήρξαν ιδιαίτερα γρήγοροι -επειδή έχουμε ειδικούς επί τους θέματος, δεν θα διακινδυνέψω να δώσω παραδείγματα, ας μας φωτίσουν εκείνοι
"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
- Επιμελητής
Αντώνη, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεις ότι δεν είσαι μόνο ταλαντούχος μαθητής αλλά και ένα παιδί με ήθος και εξαιρετικό χαρακτήρα. Είπες τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ και από εμένα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (που είναι βέβαιη) ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ και από εμένα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (που είναι βέβαιη) ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
- Τηλέγραφος Κώστας
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Αλλος ενας τροπος για το Δ1
Είναι

Για
έχουμε
είναι 
Ακόμη
αρα από (1) είναι
.
Για
έχουμε
είναι 
Ακόμη
άρα από (2) είναι
.
Οπότε από (3) και (4) έχουμε
Ομοια βγαινει και με ορια στο Χο=0
Είναι

Για
έχουμε
είναι 
Ακόμη
αρα από (1) είναι
.Για
έχουμε
είναι 
Ακόμη
άρα από (2) είναι
.Οπότε από (3) και (4) έχουμε

Ομοια βγαινει και με ορια στο Χο=0
Φιλικά
Τηλέγραφος Κώστας

Τηλέγραφος Κώστας

-
KAKABASBASILEIOS
- Συντονιστής
...να προσθέσω επίσης για την απόδειξη της παραγωγισιμόυητας της f στο Δ1...
Για την συνάρτηση
αν υπάρχει
ώστε
τότε από την ισότητα
θα ισχύει
που είναι άτοπο
αφού ως γνωστόν
άρα αφού
είναι
που είναι παραγωγίσιμη ως πράξεις παραγωγίσιμων......
Φιλικά και Μαθηματικά
Βασίλης
Για την συνάρτηση
αν υπάρχει
ώστε
τότε από την ισότητα
θα ισχύει
που είναι άτοπο αφού ως γνωστόν
άρα αφού
είναι
που είναι παραγωγίσιμη ως πράξεις παραγωγίσιμων......Φιλικά και Μαθηματικά
Βασίλης
τελευταία επεξεργασία από KAKABASBASILEIOS σε Τρί Μάιος 29, 2012 1:25 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
f ανοιγοντας τους δρομους της Μαθηματικης σκεψης, f' παραγωγος επιτυχιας
Η δική μου πεποίθηση, όπως έθιξε και ο έμπειρος κύριος Λουρίδας, είναι οτι τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα στυλ θεμάτων, στο οποίο οι διαφορετικής σύστασης επιτροπές παραμένουν πιστές. Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα στρέφει και την προσπάθεια καθηγητών, συγγραφέων και μαθητών προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, γιατί απο αυτές τις εξετάσεις θα κριθούν οι μαθητές για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Το συγκεκριμένο στυλ αφορά ασκήσεις τεχνοκρατικές (αλήθεια που πήγαν τα προβλήματα?), φροντιστηριακού τύπου, που δημιουργούν μια πόλωση σε μεθοδολογία, κατηγοριοποίηση ασκήσεων, ακατάσχετη ασκησεολογία.
Το πρόβλημα που παρατηρώ με την γ λυκείου είναι οτι λόγω της φύσης των θεμάτων που ζητούντε όλα αυτά τα χρόνια, έχει χαθεί η έμφαση στην κατανόηση των εννοιών και την εμβάθυνση της θεωρίας. Αντίθετα η έμφαση δίνεται σε τεχνικές (χρήσιμες κι αυτές), αλλά το στυλ εξετάσεων που δημιουργήθηκε δεν αναδεικνύει τη μαγεία των μαθηματικών, την πρακτική τους διάσταση και δεν ελκύει το μέσο και αδύνατο μαθητή. Για παράδειγμα απ τις πολλές ασκήσεις υπολογισμού ορίου, ο μαθητής απο κάποιο σημείο κι έπειτα ξεχνά τη σημασία της έννοιας και στέκεται σε λογιστικά τερτίπια. Δε λέω να το κάνουμε όπως στο πανεπιστήμιο, όπου η έμφαση ήταν υπερβολικά στη θεωρία. Επίσης το νόημα της έννοιας της συνέχειας και οι συνέπειες αυτού, η έννοια της ολοκληρωσιμότητας κλπ χάνοντε και γίνεται υπέρμετρη εξάσκηση στην αλγοριθμική εφαρμογή θεωρημάτων διαφορικού λογισμού, όπου το νόημα των συνθηκών που απαιτούν δεν υπεισέρχεται. Άλλο παράδειγμα είναι πως έχει ο μαθητής στο μυαλό του την έννοια παράγωγος? Το μυαλό πάει αμέσως στο να την υπολογίσω. Όμοια για το ολοκλήρωμα. Για να μην αναφερθώ στις περιβόητες εφαρμογές των μιγαδικών που διαβάζουμε στο σχολικό οτι υπάρχουν.
Συχνά σκέπτομαι οτι θα μπορούσε και ένας μαθητής γυμνασίου να ανταπεξέλθει αν του διδάξουμε αλγοριθμικά κάποια σημεία δίχως να επιμείνουμε στο νόημα των εννοιών. Να βρίσκει όριο χωρίς να ξέρει τι είναι ας πούμε ή να υπολογίζει ολοκλήρωμα χωρίς αίσθηση της έννοιας. Οι έννοιες δεν προέκυψαν εν κενώ ή σαν απότοκο μιας αυθεντίας, ούτε υπήρχαν απο πάντα και σε αυτή τη μορφή που έχουν τα σημερινά εγχειρίδια. Δε λέω να κανουμε ιστορία ή φιλοσοφία των μαθηματικών. Δε θεωρώ όμως σημαντικού επιπέδου την ικανότητα του μαθητή να εφαρμόζει μηχανιστικά τα θεωρήματα ύπαρξης στα κατάλληλα διαστήματα. Προφανώς συνδέεται με πρωταρχικά ζητήματα όπως τι είναι τα μαθηματικά, γιατί διδάσκουμε, το εκπαιδευτικό συστημα κλπ. Ο μαθητής τι να κάνει? Σε αυτό το μοτίβο θα εξεταστεί, αρα αυτό μαθαίνει οπωσδήποτε.
Εν κατακλέιδι μπορεί να ακούγεται υπερβολικό σε κάποιους, αλλά έχω την εντύπωση οτι αυτό που λέμε calculus έχει γίνει algebra!
Το πρόβλημα που παρατηρώ με την γ λυκείου είναι οτι λόγω της φύσης των θεμάτων που ζητούντε όλα αυτά τα χρόνια, έχει χαθεί η έμφαση στην κατανόηση των εννοιών και την εμβάθυνση της θεωρίας. Αντίθετα η έμφαση δίνεται σε τεχνικές (χρήσιμες κι αυτές), αλλά το στυλ εξετάσεων που δημιουργήθηκε δεν αναδεικνύει τη μαγεία των μαθηματικών, την πρακτική τους διάσταση και δεν ελκύει το μέσο και αδύνατο μαθητή. Για παράδειγμα απ τις πολλές ασκήσεις υπολογισμού ορίου, ο μαθητής απο κάποιο σημείο κι έπειτα ξεχνά τη σημασία της έννοιας και στέκεται σε λογιστικά τερτίπια. Δε λέω να το κάνουμε όπως στο πανεπιστήμιο, όπου η έμφαση ήταν υπερβολικά στη θεωρία. Επίσης το νόημα της έννοιας της συνέχειας και οι συνέπειες αυτού, η έννοια της ολοκληρωσιμότητας κλπ χάνοντε και γίνεται υπέρμετρη εξάσκηση στην αλγοριθμική εφαρμογή θεωρημάτων διαφορικού λογισμού, όπου το νόημα των συνθηκών που απαιτούν δεν υπεισέρχεται. Άλλο παράδειγμα είναι πως έχει ο μαθητής στο μυαλό του την έννοια παράγωγος? Το μυαλό πάει αμέσως στο να την υπολογίσω. Όμοια για το ολοκλήρωμα. Για να μην αναφερθώ στις περιβόητες εφαρμογές των μιγαδικών που διαβάζουμε στο σχολικό οτι υπάρχουν.
Συχνά σκέπτομαι οτι θα μπορούσε και ένας μαθητής γυμνασίου να ανταπεξέλθει αν του διδάξουμε αλγοριθμικά κάποια σημεία δίχως να επιμείνουμε στο νόημα των εννοιών. Να βρίσκει όριο χωρίς να ξέρει τι είναι ας πούμε ή να υπολογίζει ολοκλήρωμα χωρίς αίσθηση της έννοιας. Οι έννοιες δεν προέκυψαν εν κενώ ή σαν απότοκο μιας αυθεντίας, ούτε υπήρχαν απο πάντα και σε αυτή τη μορφή που έχουν τα σημερινά εγχειρίδια. Δε λέω να κανουμε ιστορία ή φιλοσοφία των μαθηματικών. Δε θεωρώ όμως σημαντικού επιπέδου την ικανότητα του μαθητή να εφαρμόζει μηχανιστικά τα θεωρήματα ύπαρξης στα κατάλληλα διαστήματα. Προφανώς συνδέεται με πρωταρχικά ζητήματα όπως τι είναι τα μαθηματικά, γιατί διδάσκουμε, το εκπαιδευτικό συστημα κλπ. Ο μαθητής τι να κάνει? Σε αυτό το μοτίβο θα εξεταστεί, αρα αυτό μαθαίνει οπωσδήποτε.
Εν κατακλέιδι μπορεί να ακούγεται υπερβολικό σε κάποιους, αλλά έχω την εντύπωση οτι αυτό που λέμε calculus έχει γίνει algebra!
τελευταία επεξεργασία από batmsup1 σε Τρί Μάιος 29, 2012 1:15 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Τηλέγραφος Κώστας
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Μόνο που δεν είναι έτσι γραμμένη .grigkost έγραψε:1) Για το τι δίνεται στην εκφώνηση του θέματος αρκεί να γράψει κανείς την άσκηση αυστηρά με την βοήθεια ποσοδεικτών. Δηλαδή.
2)Ακόμα μια φορά: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναρωτιόμαστε "τι εννοούσε". Γνωρίζουμε τι δίνεται. Και αυτό που δίνεται είναι ότι οι τρεις σχέσεις ισχύουν γιαΤηλέγραφος Κώστας έγραψε:...Επίσης αν εννοούσε ότι ισχύουν μόνο γιατότε πως μπορεί να αληθεύει για
.
Αν αυτές οι σχέσεις ισχύουν (αληθεύουν) και γιαή για
Τέλος πάντων δεν αξίζει να το συζητάμε άλλο.
Φιλικά
Τηλέγραφος Κώστας

Τηλέγραφος Κώστας

Πόσο δίκαιο έχεις.batmsup1 έγραψε:Η δική μου πεποίθηση, όπως έθιξε και ο έμπειρος κύριος Λουρίδας, είναι οτι τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα στυλ θεμάτων, στο οποίο οι διαφορετικής σύστασης επιτροπές παραμένουν πιστές. Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα στρέφει και την προσπάθεια καθηγητών, συγγραφέων και μαθητών προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, γιατί απο αυτές τις εξετάσεις θα κριθούν οι μαθητές για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Το συγκεκριμένο στυλ αφορά ασκήσεις τεχνοκρατικές (αλήθεια που πήγαν τα προβλήματα?), φροντιστηριακού τύπου, που δημιουργούν μια πόλωση σε μεθοδολογία, κατηγοριοποίηση ασκήσεων, ακατάσχετη ασκησεολογία.
Ειδικά σε αυτό που αναφέρεις :πως έχει ο μαθητής στο μυαλό του την έννοια παράγωγος? Το μυαλό πάει αμέσως στο να την υπολογίσω. .
Μάριος
''Διάλεγε πάντα τον καλλίτερο δρόμο,όσο κι αν δύσκολος μοιάζει, η συνήθεια γρήγορα θα τον κάνει εύκολο κι ευχάριστο'' - Πυθαγόρας.
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." - Albert Einstein.
''Διάλεγε πάντα τον καλλίτερο δρόμο,όσο κι αν δύσκολος μοιάζει, η συνήθεια γρήγορα θα τον κάνει εύκολο κι ευχάριστο'' - Πυθαγόρας.
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." - Albert Einstein.
-
Δημήτρης Μοσχόπουλος
- Επικοινωνία:
Μια και θέτουμε και γενικότερα ζητήματα εδώ, ας παίξω τον συνήγορο του διαβόλου.
Έδωσα εξετάσεις πρώτη φορά το 1992 στην Β΄Δέσμη, οπότε επί των θεμάτων των Μαθηματικών δεν είχα άποψη.
Αφού έφαγα τα μούτρα μου (το ήξερα, αλλά άργησα τότε ν' αλλάξω Δέσμη), ξαναπροσπάθησα το 1993 στην Α΄Δέσμη.
Αφού ξαναέφαγα τα μούτρα μου (επειδή δεν προσπάθησα όσο έπρεπε), πήγα για την τρίτη και φαρμακερή. Τότε (εξετάσεις 1994), όπως και το 1993, η εξεταστέα ύλη ήταν ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ της σημερινής. Εν συντομία μόνο αναφέρω ότι περιείχε (το κάνω για όσους ίσως δεν γνωρίζουν σε ποια θέματα εξεταζόμασταν τότε) :
Πίνακες - Συστήματα - Αναναλυτική Γεωμετρία - Μιγαδικοί (ΟΛΟ το κεφάλαιο, και όχι το 1/3 όπως σήμερα) - Όρια - Διαφορικός Λογισμός - Ολοκληρωτικός Λογισμός.
Γιατί τα λέω όλ' αυτά;
Αν, σήμερα, ενιστάμεθα (εμού μη εξαιρουμένου, απλά δέχομαι και παίζω με τους όρους του παιχνιδιού όπως έχουν πλέον γίνει) για το ότι ο μαθητής, όταν ακούει-διαβάζει "να βρω την παράγωγο", μεταφράζει "να την υπολογίσω", τί διαφορετικό κάναμε τότε, που είχαμε ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ύλη; Εμβαθύναμε μήπως στις έννοιες; Στον ίδιο χρόνο (εννοώ το χρονικό διάστημα του σχολικού έτους) έπρεπε να "μάθουμε" πολλάααα περισσότερα απ' ό,τι οι ίδιοι σήμερα "διδάσκουμε" (με εισαγωγικά, διότι ούτε 'γω το θεωρώ διδασκαλία αυτό, αλλά εκμάθηση τεχνικών) και είχαμε την πολυτέλεια (διότι περί τέτοιας πρόκειται) να εμβαθύνουμε και να καταλάβουμε τί σημαίνει "να βρω την παράγωγο"; (μια και χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα)
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ! Ή, μάλλον, ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι δεν το κάναμε, όση καλή διάθεση κι αν (θεωρητικά) είχαμε. Αν το κάναμε, απλά θα βλέπαμε ότι ο χρόνος δεν θα έφτανε με τίποτα, όσο διάβασμα κι αν κάναμε!
Προς τί όλ' αυτά που λέω-υπενθυμίζω; Διότι ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει, τελικά, αλλάξει, κι ας πέρασαν 19 (!!!) χρόνια από το χρονικό σημείο αναφοράς που έβαλα (έτος 1993). Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω χρονικά, απλά θα μεγαλώσουμε το χρονικό διάστημα, μα δεν θα δούμε κάτι διαφορετικό. Αν είναι, δε, να περιορίσουμε αυτό το διάστημα, σε μια δεκαετία ας πούμε, τότε θα πούμε τα ίδια, απλά για μια δεκαετία.
Έχει παγιωθεί, σωστά ή όχι, ένα ύφος θεμάτων, που αντιμετωπίζονται με τρόπο "όταν ζητείται αυτό, τότε κάνεις: 1ο βήμα αυτό, 2ο βήμα αυτό..." και πάει λέγοντας. ΝΑΙ, συμφωνώ ότι αυτό δεν είναι διδασκαλία Μαθηματικών, αλλά μαθηματικοί κομπογιαννιτισμοί (ας μου συγχωρεθεί η έκφραση). Όταν κάποια ερωτήματα ξεφύγουν, λιγότερο ή περισσότερο, απ' αυτή την οδό, αρχίζουν οι γκρίνιες...
Δεν βλέπουμε όλοι μας ότι, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια, τα θέματα απαιτούν ΚΑΙ ταχύτητα στο γράψιμο, πέραν της ταχύτητας της σκέψης; Γιατί κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας; Δεν το εξηγούμε αυτό στους μαθητές μας; Ναι, το εξηγούμε και προσπαθούμε να τους προπονήσουμε σ' αυτό το πνεύμα. Τώρα, ότι διαφωνούμε με το σύστημα αυτό, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο (μην ξεχνάτε, κάνω τον συνήγορο του διαβόλου). Ως Δημήτρης Μοσχόπουλος, διαφωνώ με την εκ των υστέρων γκρίνια "ήταν πολλά, ήθελε να γράφω συνέχεια" και τα όμοια, διότι εκ των προτέρων ξέρουμε ότι έτσι θα είναι!! Προς τί, επομένως, η γκρίνια;
Να μην σας κουράσω άλλο, είναι και περασμένη η ώρα...
Ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου.
Έδωσα εξετάσεις πρώτη φορά το 1992 στην Β΄Δέσμη, οπότε επί των θεμάτων των Μαθηματικών δεν είχα άποψη.
Αφού έφαγα τα μούτρα μου (το ήξερα, αλλά άργησα τότε ν' αλλάξω Δέσμη), ξαναπροσπάθησα το 1993 στην Α΄Δέσμη.
Αφού ξαναέφαγα τα μούτρα μου (επειδή δεν προσπάθησα όσο έπρεπε), πήγα για την τρίτη και φαρμακερή. Τότε (εξετάσεις 1994), όπως και το 1993, η εξεταστέα ύλη ήταν ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ της σημερινής. Εν συντομία μόνο αναφέρω ότι περιείχε (το κάνω για όσους ίσως δεν γνωρίζουν σε ποια θέματα εξεταζόμασταν τότε) :
Πίνακες - Συστήματα - Αναναλυτική Γεωμετρία - Μιγαδικοί (ΟΛΟ το κεφάλαιο, και όχι το 1/3 όπως σήμερα) - Όρια - Διαφορικός Λογισμός - Ολοκληρωτικός Λογισμός.
Γιατί τα λέω όλ' αυτά;
Αν, σήμερα, ενιστάμεθα (εμού μη εξαιρουμένου, απλά δέχομαι και παίζω με τους όρους του παιχνιδιού όπως έχουν πλέον γίνει) για το ότι ο μαθητής, όταν ακούει-διαβάζει "να βρω την παράγωγο", μεταφράζει "να την υπολογίσω", τί διαφορετικό κάναμε τότε, που είχαμε ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ύλη; Εμβαθύναμε μήπως στις έννοιες; Στον ίδιο χρόνο (εννοώ το χρονικό διάστημα του σχολικού έτους) έπρεπε να "μάθουμε" πολλάααα περισσότερα απ' ό,τι οι ίδιοι σήμερα "διδάσκουμε" (με εισαγωγικά, διότι ούτε 'γω το θεωρώ διδασκαλία αυτό, αλλά εκμάθηση τεχνικών) και είχαμε την πολυτέλεια (διότι περί τέτοιας πρόκειται) να εμβαθύνουμε και να καταλάβουμε τί σημαίνει "να βρω την παράγωγο"; (μια και χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα)
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ! Ή, μάλλον, ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι δεν το κάναμε, όση καλή διάθεση κι αν (θεωρητικά) είχαμε. Αν το κάναμε, απλά θα βλέπαμε ότι ο χρόνος δεν θα έφτανε με τίποτα, όσο διάβασμα κι αν κάναμε!
Προς τί όλ' αυτά που λέω-υπενθυμίζω; Διότι ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει, τελικά, αλλάξει, κι ας πέρασαν 19 (!!!) χρόνια από το χρονικό σημείο αναφοράς που έβαλα (έτος 1993). Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω χρονικά, απλά θα μεγαλώσουμε το χρονικό διάστημα, μα δεν θα δούμε κάτι διαφορετικό. Αν είναι, δε, να περιορίσουμε αυτό το διάστημα, σε μια δεκαετία ας πούμε, τότε θα πούμε τα ίδια, απλά για μια δεκαετία.
Έχει παγιωθεί, σωστά ή όχι, ένα ύφος θεμάτων, που αντιμετωπίζονται με τρόπο "όταν ζητείται αυτό, τότε κάνεις: 1ο βήμα αυτό, 2ο βήμα αυτό..." και πάει λέγοντας. ΝΑΙ, συμφωνώ ότι αυτό δεν είναι διδασκαλία Μαθηματικών, αλλά μαθηματικοί κομπογιαννιτισμοί (ας μου συγχωρεθεί η έκφραση). Όταν κάποια ερωτήματα ξεφύγουν, λιγότερο ή περισσότερο, απ' αυτή την οδό, αρχίζουν οι γκρίνιες...
Δεν βλέπουμε όλοι μας ότι, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια, τα θέματα απαιτούν ΚΑΙ ταχύτητα στο γράψιμο, πέραν της ταχύτητας της σκέψης; Γιατί κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας; Δεν το εξηγούμε αυτό στους μαθητές μας; Ναι, το εξηγούμε και προσπαθούμε να τους προπονήσουμε σ' αυτό το πνεύμα. Τώρα, ότι διαφωνούμε με το σύστημα αυτό, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο (μην ξεχνάτε, κάνω τον συνήγορο του διαβόλου). Ως Δημήτρης Μοσχόπουλος, διαφωνώ με την εκ των υστέρων γκρίνια "ήταν πολλά, ήθελε να γράφω συνέχεια" και τα όμοια, διότι εκ των προτέρων ξέρουμε ότι έτσι θα είναι!! Προς τί, επομένως, η γκρίνια;
Να μην σας κουράσω άλλο, είναι και περασμένη η ώρα...
Ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

αλλά το π.ορ. του ολοληρώματος της ανισότητας είναι το R διότι
και το τριώνυμο του άλλου άκρου θα πρέπει να ανήκει στο ίδιο διάστημα. Αυτό όμως συμβαίνει για κάθε πραγματικό αριθμό. Άρα το 0 είναι εσωτερικό σημείο της συνάρτησης που ορίζουμε για να εφαρμόσουμε Fermat.
, άρα η
.
ώστε 

και
, συνεπώς υπάρχουν
και
ώστε

έχουμε
που ικανοποιεί το ζητούμενο ανήκει στο διάστημα
και η μοναδικότητα προκύπτει από το ότι η