Parseval

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

krex

Parseval

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από krex » Παρ Μάιος 06, 2011 9:18 pm

Γεια σας παιδια. Το ζητουμενο ειναι να αποδειχθει οτι αν f(x)=\frac{a_0}{2}+\displaystyle\sum\limits_{n=1}^{\infty}\left(a_n \cos\frac{n\pi x}{L}+b_n \sin\frac{n\pi x}{L}\right) τοτε ισχυει ο τυπος του Parseval:

\frac{1}{L}\displaystyle\int\limits_{-L}^{L} [f(x)]^2 \mathrm{d}x=\frac{a_0^2}{2}+\displaystyle\sum\limits_{n=1}^{\infty}\left(a_n^2 +b_n^2\right).

Υποδειξη (που δινεται στο βιβλιο ΣΔΕ Boyce-Diprima): Να πολλαπλασιαστει η εξισωση (1) επι f(x) και να ολοκληρωθει απο -L εως L και να χρησιμοποιηθουν οι τυποι Euler-Fourier (για τους συντελεστες της σειρας Fourier).

Το προβλημα μου ειναι οτι δεν μπορω να κανω αυτο που λεει η υποδειξη γιατι δεν ξερω αν η σειρα συγκλινει ομοιομορφα ωστε το ολοκληρωμα να "περασει" μεσα στο αθροισμα και να συνεχισω τους υπολογισμους. Υπαρχει καποιος τροπος να ελεγξουμε αν η σειρα συγκλινει ομοιομορφα?

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Re: Parseval

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos » Παρ Μάιος 06, 2011 10:26 pm

Έχεις απόλυτο δίκιο για τον προβληματισμό σου.Νομίζω πως το βιβλίο απαιτεί να κάνεις την εναλλαγή με το ζόρι.
Τώρα για την ομοιόμορφη σύγκλιση της σειράς Fourier υπάρχουν αρκετά κριτήρια.Eικάζω πως το βιβλίο που
αναφέρεις,αλλά και πολλά άλλα βιβλία,όπως αυτό που έχω πρόχειρο μπροστά μου των Κραββαρίτη-Παντελίδη ''Εισαγωγή στις
διαφορικές εξισώσεις μερικών παραγώγων'',έχει αρκετά.
Φαντάζομαι όμως πως δεν θέλεις αυτό.
Για τη συγκεκριμένη που παραθέτεις δεν μπορώ να βοηθήσω πολύ απλά γιατί δεν...έχω δεδομένα.
Καλό βράδυ!

Χρήστος Κυριαζής
krex

Re: Parseval

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από krex » Κυρ Μάιος 08, 2011 4:09 am

Ευχαριστω!

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες